Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καθιστούν την Ευρώπη τον τέλειο βιότοπο για τα τσιμπούρια που φέρουν τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό (CCHF), έναν θανατηφόρο ιό που, στις χειρότερες περιπτώσεις, οδηγεί σε θάνατο, σύμφωνα με το Euronews .
Μια θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια που συνήθως εντοπίζεται στα Βαλκάνια, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή θα μπορούσε σύντομα να εξαπλωθεί στην Ευρώπη καθώς η κλιματική αλλαγή ωθεί τα έντομα προς τα βόρεια σε όλη την ήπειρο, σύμφωνα με επιστήμονες.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή εξάπλωση του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό ή CCHF, τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τις 9 «ασθένειες προτεραιότητας».
Ο κατάλογος περιέχει ασθένειες που, κατά τη γνώμη του οργανισμού, αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων δεν αφορούν ένα υποθετικό μέλλον, αλλά κάτι που συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη, με την Ισπανία να αναφέρει ήδη ένα κρούσμα της θανατηφόρας νόσου πέρυσι. Μάλιστα, η χώρα εντόπισε τα πρώτα κρούσματα CCHF το 2011 και το 2016.
Το 2016, ένας άνδρας πέθανε αφού διαγνώστηκε με την ασθένεια μετά από τσίμπημα τσιμπουριού στην Ισπανία. Σε συνέντευξή του τον Απρίλιο στο Modern Diplomacy, ο Αλί Μιραζίμι, ιολόγος στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, είπε ότι τα τσιμπούρια που μεταφέρουν τον ιό «αναχωρούν για την Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Πρόσφατα εντοπίστηκε CCHF στο Ιράκ και τη Ναμίμπια, ενώ στο Πακιστάν δύο άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο. Το Ιράκ γνώρισε έκρηξη κρουσμάτων CCHF πέρυσι, με συνολικά 212 περιστατικά που καταγράφηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 22 Μαΐου. Φέτος υπολογίζεται ότι έχουν ήδη καταγραφεί 100 κρούσματα, με 13 θανάτους.
Τι είναι το CCHF;
Το CCHF εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κριμαία το 1944, εξ ου και το όνομά του. Προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται από κρότωνες, τον Nairovirus, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Bunyaviridae. Ο ιός προκαλεί σοβαρά ξεσπάσματα ιογενούς αιμορραγικού πυρετού - με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στην πλάτη και τις αρθρώσεις, στομαχόπονο και έμετο - και έχει ποσοστό θνησιμότητας 10 έως 40%.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ίκτερος, οι αλλαγές στη διάθεση και οι αισθητηριακές αντιλήψεις εμφανίζονται επίσης στη λίστα των συμπτωμάτων που προκαλεί ο ιός, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ορισμένα ζώα, όπως τα βοοειδή, τα πρόβατα και οι κατσίκες, είναι ευαίσθητα στον ιό.
Οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τον ιό είτε με τσιμπούρι που μεταφέρει τον ιό είτε έρχονται σε επαφή με το αίμα ή τους ιστούς μολυσμένων ζώων κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη σφαγή. Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα κρούσματα FCHF σε ανθρώπους αφορούν εργαζόμενους σε σφαγεία και κτηνιάτρους.
Εάν τσιμπηθεί από μολυσμένο τσιμπούρι, η περίοδος επώασης του ιού στον άνθρωπο μπορεί συνήθως να διαρκέσει από 3 έως 9 ημέρες. Οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μεταξύ τους μέσω της επαφής με το αίμα, τις εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά μολυσμένων ατόμων. Όσοι αναρρώνουν το κάνουν περίπου την ένατη ή δέκατη μέρα μετά την αρρώστια. Όσοι υποκύπτουν στη νόσο πεθαίνουν, κατά μέσο όρο, μέσα στη δεύτερη εβδομάδα της νόσου.
Πώς πρέπει να προστατευτούμε;
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια θεραπεία που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία της νόσου, το αντιικό φάρμακο ριμπαβιρίνη. Τα κακά νέα είναι ότι παρόλο που ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται σε μικρή κλίμακα στην Ανατολική Ευρώπη, δεν υπάρχει επί του παρόντος «δεν υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο ευρέως διαθέσιμο για ανθρώπινη χρήση», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Υπάρχουν όμως πολλά βήματα που μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης και να αποφευχθούν τα τσιμπήματα από τσιμπούρια. Εάν βρίσκεστε σε μια περιοχή επιρρεπή στα τσιμπούρια - όπως η ύπαιθρος, τα πάρκα με γρασίδι και άλλα παρόμοια - φορέστε μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια και γενικά ανοιχτόχρωμα ρούχα για να μπορείτε να εντοπίσετε εύκολα τα τσιμπούρια.
Υπάρχουν διαθέσιμα σπρέι για να σκοτώνουν τα τσιμπούρια, καθώς και απωθητικά και εργαλεία για την ασφαλή αφαίρεση των κροτώνων. Προσοχή όμως: αν τα αφαιρέσετε, υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουν μέρη του σώματός τους μέσα στο δέρμα σας. Τα άτομα που εργάζονται με βοοειδή και άλλα ζώα που έχουν προσβληθεί από CCHF πρέπει να φορούν προστατευτικά γάντια και ρούχα όταν τα χειρίζονται.