Η επίσκεψη του νέου Κινέζου υπουργού Άμυνας και Κρατικού συμβούλου Λι Σανγκφού, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στη Μόσχα, έχει ήδη φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας και της Κίνας, υπέγραψαν «Μνημόνιο Συνεργασίας για την Επιβολή του Νόμου στη Θάλασσα». Οι Ρώσοι συνοριοφύλακες και η κινεζική ακτοφυλακή θα συνεργαστούν.
Ο υπουργός ήταν εδώ και καιρό υπεύθυνος στην Κίνα, για την ανάπτυξη καινοτόμου στρατιωτικού εξοπλισμού. Το γεγονός είναι ότι, ο Λι συνεργάστηκε ενεργά με τη Rosoboronexport για την προμήθεια μαχητικών Su-35 και πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Κίνα. Και αυτό παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
Η υπηρεσία Τύπου του κινεζικού Υπουργείου Άμυνας, είχε δηλώσει ότι, «οι στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία διατηρούνται σε υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο: πρόκειται για στρατηγική επικοινωνία, συνεχή συνεργασία και κοινές ασκήσεις».
Πράγματι, δύο επιβλητικά ρωσικά πολεμικά πλοία, συγκεκριμένα τα RFS Sovershennyy (333) και RFS Gromkiy (335), έπλευσαν στο λιμάνι της Σαγκάης, σηματοδοτώντας την πρώτη φιλική επίσκεψή τους. Αυτή σηματοδοτεί την έβδομη τέτοια επίσκεψη ρωσικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού στη Σαγκάη, θέτοντας το υπόβαθρο για μια σειρά από ασκήσεις συνεργασίας με τις ναυτικές δυνάμεις της Κίνας, όπως αναφέρει η ναυαρχίδα εφημερίδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA).
Τα σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού θα παραμείνουν στη Σαγκάη μέχρι τις 11 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της παραμονής, το κινεζικό και ρωσικό ναυτικό προσωπικό θα ξεκινήσουν μια σειρά ανταλλαγών, προσφέροντας μια μοναδική ματιά στα αντίστοιχα πολεμικά πλοία και τις επαγγελματικές τεχνολογίες τους.
Σύμφωνα με την PLA Daily, «μόλις κορυφωθεί η επίσκεψη, τα ρωσικά πολεμικά πλοία θα ενωθούν με τα κινέζικα ομόλογά τους σε μια σειρά θαλάσσιων ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης σχηματισμού, της επικοινωνίας και της έρευνας και διάσωσης».
Κινέζοι αναλυτές τόνισαν ότι, η τακτοποίηση της συνεργασίας και των ανταλλαγών μεταξύ των κινεζικών και ρωσικών στρατιωτικών, είναι μια αμυντική απάντηση στην αυξανόμενη στρατηγική πίεση των ΗΠΑ τόσο στην Ευρώπη όσο και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Επισήμαναν επίσης ότι, η στρατιωτική τους συνεργασία με τη Ρωσία στοχεύει στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και δεν συνδέεται με καμία συνεχιζόμενη γεωπολιτική κρίση, επαναλαμβάνοντας την ουδέτερη στάση της Κίνας και τις μεσολαβητικές προσπάθειες για την κρίση της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS την Τετάρτη, αυτή είναι η παρθενική επίσκεψη σκαφών του ρωσικού πολεμικού ναυτικού μετά την άρση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού. Οι κορβέτες Gromkiy και Sovershennyy ελλιμενίστηκαν στην προβλήτα της κινεζικής ναυτικής βάσης, που βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Huangpu και Yangtze.
Η άφιξη των πολεμικών πλοίων του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού σηματοδοτήθηκε από μια επίσημη τελετή, με στρατιωτική μπάντα, και στην οποία παρευρέθηκαν ο αρχηγός της ναυτικής βάσης, ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Σαγκάης και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Σαγκάη Ντμίτρι Λουκιάντσεφ.
Η Ρωσία και η Κίνα, προφανώς, πλησιάζουν όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο, συντονίζοντας κάθε είδους στρατιωτική δραστηριότητα. Συνεργάζονται επίσης οι στρατιωτικοί πιλότοι της Κίνας και της Ρωσίας.
Να υπενθυμίσουμε ότι, πέρυσι, κοινές αεροπορικές περιπολίες πραγματοποιήθηκαν δύο φορές πάνω από τα ύδατα της Θάλασσας της Ιαπωνίας, της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας και του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού. Από το Πεκίνο, στην αποστολή περιπολίας συμμετείχαν βομβαρδιστικά H-6K, τάνκερ Y-20 και μαχητικά J-16.
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία, έχασε τις προηγούμενες τεχνολογικές της ικανότητες στην κατασκευή μεγάλων πολεμικών πλοίων, και δεν μπόρεσε να κατασκευάσει ούτε ένα πλοίο επιφανείας μεγαλύτερο από φρεγάτα.
Ως εκ τούτου, πιστεύουν οι Αμερικανοί, η μόνη πραγματική κίνηση της Μόσχας προς αυτή την κατεύθυνση είναι να προμηθευτεί πολεμικά πλοία από τους Κινέζους.
Η απόκτηση μιας παρτίδας απλά εξαιρετικών αντιτορπιλικών Type 052D από το Πεκίνο, θα βοηθούσε στη γρήγορη επίλυση του προβλήματος της Μόσχας.
Ταυτόχρονα, Αμερικανοί ειδικοί πιστεύουν ότι Ρώσοι και οι Κινέζοι, μπορούν να συμφωνήσουν να εξοπλίσουν τα αποκτηθέντα πλοία με προηγμένους ρωσικούς πυραύλους Zircon, σε 64 κυψέλες με σύστημα κάθετης εκτόξευσης.
Δυνητικά, αυτό θα κάνει αμέσως τέτοια πλοία τα πιο ισχυρά στον κόσμο, και σε λίγα χρόνια θα λύσει πολλά προβλήματα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.