«Στις 06/07/2023, δύο γαλλικά μαχητικά Rafale F3 σε αποστολή προστασίας στα σύνορα Ιράκ-Συρίας αντέδρασαν σε μια αντιεπαγγελματική αλληλεπίδραση από την πλευρά ενός ρωσικού μαχητικού Su-35», αναφέρει το γαλλικό Γενικό Επιτελείο μέσω Twitter.
Και για να υποστηρίξει την άποψή του το γαλλικό Επιτελείο, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία του εν λόγω ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.
Ουσιαστικά τα γαλλικά Rafale κλείδωσαν στα σκοπευτικά τους τουλάχιστον ένα ρωσικό μαχητικό Su-35 το οποίο είχε έδρα την Συρία.
Τα 2 Rafale ήταν σε αποστολή προστασίας στα σύνορα Ιράκ-Συρίας και αντέδρασαν σε ρωσικό SU-35. Οι Γάλλοι πιλότοι έκαναν ελιγμούς για να ελέγξουν τον κίνδυνο ατυχήματος πριν συνεχίσουν την περιπολία τους.
Το περιστατικό με το ρωσικό Su-35 «Flanker-E» στα σύνορα Ιράκ-Συρίας έγινε λόγω της γαλλικής επιχείρησης Operation Chammal.
Το κλίμα ανάμεσα σε Ρώσους και Γάλλους μετά την Ουκρανία
Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το καλό «κλίμα» ανάμεσα στις δύο πλευρές άλλαξε άρδην, τονίζουν γαλλικές πηγές.
Τον Ιούλιο του 2022, ακόμη κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής ακρόασης, ο Γάλλος Ναύαρχος Pierre Vandier, αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι μετακινούνταν πλέον τακτικά "λιγότερα από 2000 μέτρα" από γαλλικά πλοία, με "ενεργά τα οπλικά τους συστήματα, όπως μας ενημερώνουν τακτικά κλειδώνοντας τα σκάφη μας με τα ραντάρ ελέγχου πυρός τους».
Με λίγα λόγια οι Γάλλοι έχουν αλλάξει και αυτοί στάση από την συμπεριφορά των ρωσικών δυνάμεων αναμφίβολα.
Το ΝΑΤΟ υλοποιεί ασκήσεις με στόχο τον πόλεμο στην Ουκρανία
Υπενθυμίζουμε ότι πολλές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ είτε συμμετείχαν είτε παρακολούθησαν την πολύ σημαντική άσκηση Ridge Runner Exercise 23-01, η οποία αφορούσε ανταρτοπόλεμο και αποστολές πίσω από τις εχθρικές γραμμές, δεχόμενη επιρροή από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κάποια από τα σενάρια φαίνεται πως αφορούσαν ρωσικά πυραυλικά συστήματα επιφάνειας-αέρος S-300 ή S-400, αλλά και drones καμικάζι. Αυτά τα στοιχεία (αλλά και αλλά στην συνέχεια) υποδεικνύουν πως η εν λόγω άσκηση δέχθηκε επιρροές από τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.
Πολλές άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Γεωργία, παραβρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την πορεία της άσκησης. Εξαιτίας των συμμετοχών και του περιεχομένου της άσκησης, συμπεραίνουμε πως το εγχείρημα δέχθηκε μεγάλη επιρροή από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο σύγχρονος πόλεμος στην Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για σενάρια ανταρτοπόλεμου με χρήση drones καμικάζι -τα οποία διαπρέπουν στην Ουκρανία- και έναντι ρωσικών συστημάτων αεράμυνας -τα οποία είναι το δυνατό χαρτί της Μόσχας.
Οι συρράξεις στην Ουκρανία φαίνεται πως έδειξαν για τα καλά στο ΝΑΤΟ πόσο σημαντικές είναι οι επιχειρήσεις σε αστικά περιβάλλοντα, πόσο κρίσιμες είναι οι αποστολές πίσω από τις εχθρικές άμυνες και πόσο χρήσιμα μπορεί να είναι οικονομικά εργαλεία όπως τα drones καμικάζι.