World

Γαλλία: Συνεχίζονται οι αναταραχές - Ερευνάται ο θάνατος ενός 27χρονου - Ένας 25χρονος σε κώμα

Χάος επικρατεί σε όλη τη Γαλλία μετά το επεισόδιο με το θάνατο νεαρού Αλγερινού.

Οι Γάλλοι εισαγγελείς άνοιξαν έρευνα για τον θάνατο ενός 27χρονου που χτυπήθηκε από σφαίρα καουτσούκ κατά τη διάρκεια ταραχών στο Παρίσι και τα προάστια του. Η πιθανή αιτία θανάτου ήταν ένα βίαιο σοκ στο στήθος από λαστιχένια σφαίρα «flash-ball» που χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία, ανακοίνωσε η εισαγγελία την Τρίτη, χωρίς να διευκρινίσει ποιος πυροβόλησε ή κατείχε το όπλο.

Οι λαστιχένιες σφαίρες περιγράφονται ως «λιγότερο θανατηφόρα» βλήματα κατασκευασμένα από καουτσούκ ή συμπυκνωμένο αφρό που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια μέτρων ελέγχου του πλήθους.

Το χτύπημα που δέχθηκε στο στήθος οδήγησε σε καρδιακή ανακοπή και αιφνίδιο θάνατο τη νύχτα μεταξύ των ξημερωμάτων της Κυριακής. Οι εισαγγελείς είπαν ότι δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί πού βρισκόταν ο άνδρας όταν πυροβολήθηκε ή αν το θύμα είχε λάβει μέρος στις ταραχές.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει και έρευνα για τον σοβαρό τραυματισμό ενός 25χρονου, ο οποίος σύμφωνα με τους συγγενείς του βρίσκεται σε κώμα μετά από πλαστικά σκάγια που δέχθηκε στο κεφάλι στις 30 Ιουνίου στο Mont-Saint-Martin. Η εισαγγελέας στο δικαστικό δικαστήριο του Val-de-Briey, άνοιξε έρευνα για την πράξη «εσκεμμένης βίας», η οποία ανατέθηκε στη γενική επιθεώρηση της εθνικής αστυνομίας (IGPN).


Έχουν συλληφθεί 3.486 άτομα, κάηκαν 12.202 οχήματα και 1.105 κτίρια

Η Γαλλία βυθίστηκε σε ταραχές και λεηλασίες μετά το θάνατο του 17χρονου Ναέλ Μ., ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία στις 27 Ιουνίου κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας στη Ναντέρ, προάστιο του Παρισιού.

Το περιστατικό πυροδότησε αναταραχές σε εθνικό επίπεδο και αναζωπύρωσε μακροχρόνιες κατηγορίες μεταξύ των κοινοτήτων μαύρης και βορειοαφρικανικής καταγωγής για συστημικό ρατσισμό μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας.

Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και έδωσε οδομαχίες με νεαρούς για 6 συνεχόμενες νύχτες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από το βράδυ της 27ης προς 28η Ιουνίου έως το πρωί της Τρίτης είχαν συλληφθεί 3.486 άτομα, κάηκαν 12.202 οχήματα και 1.105 κτίρια ενώ 209 τμήματα της εθνικής αστυνομίας, της χωροφυλακής ή της δημοτικής αστυνομίας δέχθηκαν επίθεση. Συνολικά 374 άτομα έχουν δικαστεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου από την Παρασκευή, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο 38χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε τον 17χρονο έχει τεθεί υπό κράτηση και σε βάρος του διενεργείται έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση.


«Επιφυλακτικός» δήλωσε ο Μακρόν για την αποκατάσταση της ηρεμίας μετά τις ταραχές

Υποδεχόμενος χθες στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τους 241 Δήμαρχους των πόλεων και των κοινοτήτων που επλήγησαν περισσότερο από τις ταραχές που ξέσπασαν στη Γαλλία μετά τον θάνατο του δεκαεπτάχρονου Ναέλ, ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό την περασμένη Τρίτη, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να δείξει, εντός και εκτός των συνόρων, ότι η ομαλότητα και ηρεμία επιστρέφουν στη χώρα. Ωστόσο έσπευσε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να προειδοποιήσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ότι το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων των ταραχών είναι υπαρκτό, κυρίως ενόψει της γαλλικής Εθνικής Εορτής της 14 Ιουλίου.

«Είναι βιώσιμη η επιστροφή στην ηρεμία; Θα ήμουν επιφυλακτικός για τις ερχόμενες μέρες και εβδομάδες. Αλλά επιτέλους η κορύφωση της βίας που ζήσαμε τα πρώτα βράδια πέρασε», είπε ο Μακρόν.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε ακόμη στους αιρετούς τοπικούς άρχοντες «τη στήριξη, την εκτίμηση και την αναγνώριση του Έθνους» για τη «δράση» τους τις τελευταίες ημέρες, ενώ σχεδιάζει να «τιμωρήσει οικονομικά» τις οικογένειες των νεαρών ταραξιών θέτοντας «ένα είδος ελάχιστου δασμού».

«Δήμαρχοι της Γαλλίας, έχετε την υποστήριξη, την αναγνώριση και την εκτίμηση του Έθνους. Θα είμαι πάντα δίπλα σας», ανέφερε αργότερα σε ανάρτησή του ο Γάλλος πρόεδρος.


Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τρίτη ενώπιον των δημάρχων των πόλεων που επλήγησαν από τις ταραχές της περασμένης εβδομάδας ένα σχέδιο «νόμου έκτακτης ανάγκης» για την επιτάχυνση της ανοικοδόμησης κτιρίων και μεταφορικών μέσων που καταστράφηκαν, σύμφωνα με τη Le Monde.

Ο αρχηγός του κράτους υποσχέθηκε επίσης οικονομική βοήθεια στις πόλεις για την επισκευή «δρόμων, δημοτικών ιδρυμάτων, σχολείων». «Θα είμαστε εξαιρετικά σταθεροί και ξεκάθαροι με τους ασφαλιστές, δήμος προς δήμο», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Ελιζέ.

27391117


Ο Μακρόν θα εξέταζε τη διακοπή της πρόσβασης σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο οι αρχές να αναστείλουν την πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αν κρινόταν πως απαιτείται για να αποτραπούν περαιτέρω ταραχές στη χώρα.

Θα ήταν απαραίτητο να εξεταστούν η χρήση τους από νεαρούς ταραχοποιούς και ο πιθανός αποκλεισμός της πρόσβασης σε αυτούς, είπε ο κ. Μακρόν απευθυνόμενος σε δημάρχους 241 πόλεων που υπέστησαν καταστροφές χθες Τρίτη στο Παρίσι, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

«Αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, ίσως χρειαστεί (...) να ρυθμιστούν [οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης] ή να αποκλειστούν. Αυτό οπωσδήποτε δεν πρέπει να γίνει εν θερμώ» και «χαίρομαι που δεν χρειάστηκε να το κάνουμε», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

Ήδη την Παρασκευή, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε αποδώσει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον μέρος της ευθύνης για την κλιμάκωσης της βίας στις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας. Οι ταραχές, εξήγησε, οργανώνονταν μέσω αυτών των ιστότοπων. Χθες επανήλθε, δηλώνοντας πως η διαχείριση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να μελετηθεί ψύχραιμα. «Διότι όταν γίνονται εργαλείο για να οργανώνονται βίαιες συγκεντρώσεις ή απόπειρες δολοφονίας, είναι αληθινό πρόβλημα».

27376129__1_


«Μια κοινωνική δικαιολογία»

Οι επικριτές επεσήμαναν πώς σχολεία, γραφεία δημάρχων, δημόσια κτίρια και δυνάμεις ασφαλείας στοχοποιήθηκαν ως σύμβολα μιας χώρας όπου τα μη λευκά παιδιά των μεταναστών συχνά αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος είναι αλγερινής καταγωγής, αρνήθηκε την ύπαρξη «κοινωνικής δικαιολογίας» για τις ταραχές. Σύμφωνα με τον Νταρμέν «δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του θανάτου αυτού του νεαρού οδηγού και της επίθεσης σε κοινωνικό κέντρο, σχολείο, δημαρχείο, αστυνομικούς ή επίθεση σε εκλεγμένα πρόσωπα».

Στην ακροδεξιά, οι πολιτικοί κατηγόρησαν τη βία στη μαζική μετανάστευση στα προάστια όπου κύματα οικογενειών, κυρίως από πρώην γαλλικές αποικίες, έχουν εγκατασταθεί από τη δεκαετία του 1950.

«Σαράντα χρόνια μετανάστευσης κατέστρεψαν αυτή τη χώρα», δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, Τζόρνταν Μπαρντέλα. «Υπάρχει μια μετάδοση αγριότητας στην κοινωνία μας που συνδέεται με μια εντελώς παράλογη μεταναστευτική πολιτική».

Η Νομική Επιτροπή της Γερουσίας θα ακούσει σήμερα στις 16:30 (17:30 ώρα Ελλάδας) τον υπουργό Εσωτερικών «για τις ταραχές που σημειώθηκαν από τις 27 Ιουνίου 2023». Η ακρόαση θα είναι ανοιχτή στον Τύπο και θα μεταδοθεί ζωντανά στον ιστότοπο της Γερουσίας.


Ποινές φυλάκισης και ηλεκτρονικά βραχιόλια σε κατηγορούμενους για τις λεηλασίες

Στο Στρασβούργο, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια αυτών των ακροάσεων επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης που κυμαίνονταν από τέσσερις έως δέκα μήνες. «Ήταν μια ευκαιριακή κλοπή: ήταν σπασμένο, δεν το σκέφτηκα, μπήκα», εξήγησε στο δικαστήριο ο Ραγιέ, 26 ετών, ο οποίος βγήκε από ένα κατάστημα Zara «με ένα μεγάλο πακέτο με ρούχα κάτω από τη μασχάλη του» .

Κάποιοι είχαν εκτοξεύσει πυροτεχνήματα, άλλοι είχαν λεηλατήσει επιχειρήσεις ή έβαλαν φωτιά σε οχήματα. Δέκα άνδρες, ηλικίας 19 έως 28 ετών, καταδικάστηκαν τη Δευτέρα σε ποινές από αναστολή έως φυλάκιση με ηλεκτρονικό βραχιόλι από το δικαστήριο του Σανλίς για συμμετοχή στις ταραχές των τελευταίων ημερών.

Μεταξύ αυτών, δύο άτομα με ποινικό μητρώο, που κρίθηκαν ένοχοι για λεηλάτηση ενός παντοπωλείου και τριών καπνοπωλείων, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 9 και 10 μηνών. Για τα ίδια γεγονότα επιβλήθηκαν σε άλλους δύο κατηγορούμενους χωρίς ιστορικό ποινές 6 και 9 μηνών με αναστολή. Σε ένα από τα καταστήματα η είσοδος είχε παραβιαστεί από... εκσκαφέα.

«Το να βρεθώ στη φυλακή ήταν πραγματικό σοκ», είπε ένας φοιτητής, άγνωστος στην αστυνομία, ο οποίος συμμετείχε στη λεηλασία.

Σε 19χρονο επιβλήθηκε ποινή 15 μηνών με αναστολή, με δοκιμαστική περίοδο 24 μηνών, επειδή έριξε βόμβα μολότοφ εναντίον χωροφυλάκων στο Pont-Sainte-Maxence (Ουαζί). Ήδη καταδικασμένος από το δικαστήριο ανηλίκων για απειλές κατά αστυνομικών, διαβεβαίωσε: «Ήθελα να προσελκύσω την αστυνομία. Ήταν για πλάκα. »

Ο δικηγόρος του επικαλέστηκε «ανωριμότητα». «Είναι μια ωρολογιακή βόμβα », είπε ο εισαγγελέας Μισέλ Μαζάρ.

Σε δύο άλλους κατηγορούμενους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή για πυρπόληση οχήματος. Ένας από αυτούς, άγνωστος στην αστυνομία, ισχυρίστηκε ότι «έπαθε εγκεφαλικό τρέλας». «Ήμουν μεθυσμένος. Θα κάνω τα πάντα για να αποζημιώσω το θύμα», απολογήθηκε και ζήτησε συγγνώμη.

Δύο άνδρες που μετέφεραν πυροτεχνήματα στο Villers-Saint-Paul καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή.

Ένας νεαρός άνδρας 20 ετών, χωρίς ποινικό μητρώο, καταδικάστηκε σε 105 ώρες κοινωφελούς εργασίας επειδή έβαλε φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων στη μέση του δρόμου στο Crépy-en-Valois και κατέστρεψε το δρόμο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR