Middle East

Τελ Αβίβ -Τεχεράνη σε τελική ευθεία για στρατιωτική σύγκρουση-Τρίτη μοίρα F-35 αποκτά το Ισραήλ-Με S-400 από τη Ρωσία απαντά το Ιράν

Είναι γεγονός ότι η προσοχή της Διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένη κατά μείζονα βαθμό στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ωστόσο μια άλλη πολεμική αναμέτρηση η οποία υποβόσκει εδώ και αρκετά χρόνια, αυτή μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, φαίνεται ότι βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο ξέσπασμα της, με τους δύο πιθανούς εμπολέμους να προβαίνουν σε σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεών τους.

CONTINUE READING

Το Ισραήλ αγοράζει 25 νέα μαχητικά  F-35 από τις ΗΠΑ

Σε πρόσφατο άρθρο μας, αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε την αγορά  25 νέων μαχητικών F-35  ύψους 3 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο συμφωνίας χρηματοδότησης μέσω του πακέτου αμυντικής αρωγής που λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο τρέχων  αεροπορικός στόλος του Ισραήλ περιλαμβάνει 50 F-35, 36 από τα οποία είναι επιχειρησιακά από το 2018.

Με την προσθήκη των 25 νέων F-35, το Ισραήλ θα διαθέτει συνολικά 75  Αμερικανικάμαχητικά 5ης γενιάς , γεγονός που το καθιστά αδιαμφισβήτηττα αεροπορικό κυρίαρχο στη Μ.Ανατολή

Στο θέμα αναφέρεται Διεθνές ΜΜΕ σε άρθρο του, επισημαίνοντας:

"Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant ενέκρινε την αγορά, μετά από συστάσεις του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ Αντιστράτηγoυ Herzi Halevi, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ Eyal Zamir και του Διοικητή της Ισραηλινής Αεροπορίας Αντιπτέραρχου Τόμερ Μπαρ.

Επίσημη Επιστολή Αίτησης (LOR) θα εκδοθεί από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ στις ΗΠΑ προς το Γραφείο Κοινού Προγράμματος F-35 Lightning II (JPO). Αυτό θα διευκολύνει την έγκριση και την υπογραφή της συμφωνίας τους επόμενους μήνες.

Ως μέρος της συμφωνίας, οι κατασκευαστές Lockheed Martin και Pratt and Whitney θα συνεργαστούν με τις ισραηλινές αμυντικές βιομηχανίες για την κατασκευή εξαρτημάτων αεροσκαφών.

Τρίτη Ισραηλινή Μοίρα αεροσκαφών F-35

Ο Joshua Shani, Διευθύνων Σύμβουλος της Lockheed Martin Israel, εξέφρασε ευαρέσκεια  για σχέδια απόκτησης επιπλέον F-35  της Ισραηλινής κυβέρνησης και την συμβολή Ισραηλινών εταιτρειών στην κατασκευή τους.

Αρκετές ισραηλινές εταιρείες συμβάλλουν στην τεχνολογία του F-35. Η Elbit Systems και η Rockwell Collins παράγουν το κράνος και η IAI κατασκευάζει τα φτερά. Μέχρι το 2034, η IAI σχεδιάζει να παράγει 811 ζεύγη πτερυγίων F-35A σε συμφωνίες αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η απόκτηση τρίτης μοίρας F-35 σχεδιάζεται εδώ και χρόνια. Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ εκσυγχρονίζει επίσης τον στόλο αεροσκαφών  ανεφοδιασμού καυσίμων KC-46A, αποκτά νέα ελικόπτερα CH-53K ενώ  διαθέτει στο δυναμικό της  μαχητικά F-16 και F-15. 

S-400 στο Ιράν

Το Ιράν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα χρειαστεί νέα οπλικά συστήματα και στρέφεται προς την Κίνα και τη Ρωσία. Προς το παρόν, η Ρωσία φαίνεται να είναι καλύτερη επιλογή για αγορές όπλων, καθώς η Μόσχα βρίσκεται σε πόλεμο με το Κίεβο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά μειωμένες τιμές για έναν εταίρο όπως το Ιράν.

Το Ιράν έχει ήδη αγοράσει τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 και αυτό έχει προκαλέσει κύμα εικασιών.

Το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 είναι η πιο πιθανή επιλογή ως μια δεύτερη μεγάλη αγορά από το Ιράν.

Το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα σύγχρονα μαχητικά, ειδικά τα F-35 του Ισραήλ, αλλά και να δημιουργήσει μια σοβαρή ασπίδα αεράμυνας που θα παίξει αποτρεπτικό ρόλο για εκδήλωση αεροπορικής προσβολής κατά της χώρας.

Η τελική απόκτηση των S-400 από την Τεχεράνη σίγουρα θα παίξει ακριβώς αυτόν τον ρόλο ,αποτρεπτικό. 

Πιθανές περιοχές ανάπτυξης των S-400 από τους Ιρανούς

Μια πιθανή τοποθεσία όπου το Ιράν ενδέχεται να αναπτύξει συστήματα S-400 για την αντιμετώπιση πιθανών επιθέσεων F-35 είναι κατά μήκος των δυτικών συνόρων του, ιδιαίτερα σε περιοχές από όπου το Ισραήλ μπορεί να επιχειρήσει να εξαπολύσει πλήγματα.

Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιοχές κοντά στα υψώματα του Γκολάν ή κατά μήκος των λιβανικών συνόρων.

Μια άλλη πιθανή τοποθεσία για το Ιράν να αναπτύξει συστήματα S-400 είναι κατά μήκος της νότιας ακτής του, ιδιαίτερα στα στενά του Ορμούζ.

Αυτή η στρατηγική πλωτή οδός είναι μια ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή οδός για τις εξαγωγές πετρελαίου και οποιαδήποτε διακοπή θα μπορούσε να έχει σημαντικές παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες.

Η ανάπτυξη συστημάτων S-400 σε αυτήν την περιοχή θα μπορούσε να αποτρέψει το Ισραήλ από τυχόν επιθέσεις στην περιοχή.

Το Ιράν θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει συστήματα S-400 στις ανατολικές του περιοχές, ιδιαίτερα κοντά στα σύνορά του με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από πιθανές επιθέσεις από τα ανατολικά, καθώς και να παρέχει κάλυψη για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που βρίσκονται στην περιοχή.

Τέλος, το Ιράν θα μπορούσε να αναπτύξει συστήματα S-400 στην πρωτεύουσα του την Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες αστικές περιοχές.

Αυτό θα παρείχε προστασία έναντι τυχόν αεροπορικών επιδρομών που στοχεύουν κυβερνητικά κτίρια ή άλλες βασικές υποδομές.

Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, Mohammad Reza Ashtiani, απέρριψε τις εικασίες σχετικά με το ενδιαφέρον του Ιράν για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Οι φήμες ξεκίνησαν όταν το Ιράν αγόρασε μαχητικά Su-35 από τη Ρωσία.

Ο Ashtiani δήλωσε ότι το Ιράν μπορεί να παράγει τον δικό του εξοπλισμό αεράμυνας, όπως το σύστημα Bavar-373.

Το Ιρανικό σύστημα αεράμυνας Bavar-373

Το Ιράν ανέπτυξε το δικό του πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, Bavar-373, μετά το μπλοκ πωλήσεων S-300 από τη Ρωσία. Η σύγκριση  του συστήματος με τους  S-400 είναι υπό συζήτηση.

Το Bavar-373 διαθέτει έξι κινητούς εκτοξευτές με τέσσερις πυραύλους ο καθένας, ένα κέντρο Διοίκησης, ραντάρ αναζήτησης και ραντάρ παρακολούθησης στόχων. Μπορεί να παρακολουθεί 300 στόχους ταυτόχρονα και να εμπλέκει έξι ταυτόχρονα. Το βεληνεκές ανίχνευσής του είναι 260 χιλιόμετρα και μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 200 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, υπολείπεται σε ραντάρ που λειτουργούν σε συμπληρωματικές ζώνες κυμάτων, χαρακτηριστικό του S-400.

Γεωπολιτικές επιπτώσεις από την προμήθεια S-400 από το Ιράν

Οι πιθανές γεωπολιτικές επιπτώσεις της αγοράς από το Ιράν ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 θα ήταν οι ακόλουθες:

1.Θα επαναπροσδιόριζε  τις σχέσεις του Ιράν με άλλες χώρες, ιδιαίτερα αυτές στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

2.Θα αντιμετωπιζόταν με ανησυχία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, οι οποίοι εργάζονται για την απομόνωση του Ιράν και τον περιορισμό των στρατιωτικών του δυνατοτήτων.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις στην περιοχή και ενδεχομένως ακόμη και σε στρατιωτική δράση, εάν το Ιράν χρησιμοποιούσε τα συστήματα S-400 για να στοχεύσει δυνάμεις των ΗΠΑ ή των συμμάχων.

3. Θα οδηγούσε σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή, αφού άλλες χώρες, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν εχθρικές σχέσεις με το Ιράν, μπορεί να αισθάνονταν υποχρεωμένες να αποκτήσουν παρόμοια συστήματα για να διατηρήσουν μια ισορροπία δυνάμεων.

Αυτό θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή και να αυξήσει τον κίνδυνο συγκρούσεων.

4. Τέλος, η αγορά συστημάτων S-400 θα μπορούσε να έχει οικονομικές επιπτώσεις για το Ιράν. Τα συστήματα είναι ακριβά και η αγορά θα μπορούσε να πιέσει την ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία του Ιράν.

5. Επιπλέον, η αγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα του Ιράν.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR