Energy

Κόμβος για την οικονομία του υδρογόνου η Κύπρος-Πλήρης ενεργειακή αυτονομία στην Αν. Μεσόγειο-Η Ρώμη πιέζει για να προχωρήσει ο EastMed

Το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, λέει ο πρόεδρος της CERA.

Σε ομιλία του στο Φόρουμ Υδρογόνου & Πράσινων Αερίων που πραγματοποιήθηκε τoν προηγούμενο μήνα στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Ανδρέας Πουλλικκάς τόνισε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της ενεργειακής μετάβασης, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μεταβατική λύση στην εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

CONTINUE READING

Ο κ. Πουλλικκάς προσκλήθηκε ως επίτιμος ομιλητής στη συνεδρία με τίτλο "Ευρωπαϊκές πολιτικές για την προώθηση του υδρογόνου και των ανανεώσιμων αερίων" κατά τη διάρκεια του φόρουμ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις προκλήσεις της αυξημένης αξιοποίησης του υδρογόνου στα ενεργειακά συστήματα και στο πώς η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει κλιματικά ουδέτερη.

Μιλώντας στην EnergyPress, μια διακεκριμένη ενεργειακή ειδησεογραφική πύλη, ο κ. Πουλλικκάς δήλωσε ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν στην οικονομία του υδρογόνου, να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και ταυτόχρονα να λειτουργήσουν ως εξαγωγείς βιώσιμης ενέργειας στην ΕΕ.

Επισημαίνοντας το υδρογόνο ως έναν ενεργειακό φορέα που προσφέρει την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα του ενεργειακού εφοδιασμού, της αξιοπιστίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης που αντιμετωπίζουν διάφορες χώρες, ο κ. Πουλλικκάς τόνισε ότι η ελκυστικότητα του υδρογόνου έγκειται στη δυνατότητά του να αντικαταστήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση, την ψύξη, τις μεταφορές και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την παραγωγή μόνο εκπομπών υδρατμών.

Όταν ρωτήθηκε πώς η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει κλιματικά ουδέτερη, ο πρόεδρος του CERA τόνισε την ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους ενεργειακούς πόρους της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι οποίοι συνδυάζουν αποθέματα φυσικού αερίου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο συνδυασμός αυτός αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής. Μέχρι την ολοκλήρωση της ενεργειακής μετάβασης, πρόσθεσε, τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως μεταβατική λύση για την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Επιπλέον, ο κ. Πουλλικκάς δήλωσε ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μαζί με την Κύπρο, έχουν τη δυνατότητα να πρωτοστατήσουν στην οικονομία του υδρογόνου, να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και να χρησιμεύσουν ως εξαγωγείς βιώσιμης ενέργειας στην ΕΕ.

Πρότεινε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου που θα εκτείνεται πέραν του 2060. Ένα τέτοιο σχέδιο θα λάμβανε υπόψη τη σύνδεση των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με τα ευρωπαϊκά έθνη μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων, αγωγών και εικονικών αγωγών για φυσικό αέριο και υδρογόνο.

Επιπλέον, θα περιλάμβανε την ενσωμάτωση των τεχνολογιών βιώσιμης ενέργειας σε όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τη χρήση υδρογόνου, που θα παράγεται αρχικά από φυσικό αέριο και σταδιακά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μετά το 2030.

Η ομιλία του κ. Πουλλικκά έριξε φως στις δυνατότητες της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, και ιδιαίτερα της Κύπρου, στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Με μια συνεργατική και προνοητική προσέγγιση, η περιοχή μπορεί να καθιερωθεί ως κόμβος για τη βιώσιμη παραγωγή ενέργειας, συμβάλλοντας τόσο στη δική της οικονομική ανάπτυξη όσο και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο.

Τον Μάιο, το ιταλικό κοινοβούλιο σηματοδότησε εκ νέου την υποστήριξη του αγωγού EastMed. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Κάτω Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο για να αξιολογήσει τις προοπτικές ανάπτυξής του. Όπως σημειώνει ο Φορμεντίνι της Λέγκας, ο αγωγός θα επιτρέψει στη Ρώμη να διαφοροποιήσει τις οδούς εφοδιασμού, να βοηθήσει την προβολή της προς την Ανατολή και να καλλιεργήσει καλύτερες σχέσεις μεταξύ των μεσογειακών δημοκρατιών.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ιταλικής Κάτω Βουλής ενέκρινε ένα ψήφισμα - που κατατέθηκε από τον αντιπρόεδρο Πάολο Φορμεντίνι - με το οποίο δεσμεύεται η κυβέρνηση "να συνεχίσει τον κατάλληλο διάλογο με τις χώρες που εμπλέκονται στο σχέδιο EastMed" για να "αξιολογήσει την ανάπτυξή του, με σκοπό τη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, με βάση το διεθνές γεωπολιτικό πλαίσιο και τις συνθήκες τεχνικής και οικονομικής σκοπιμότητας".

Τον Μάρτιο, ο κ. Ματάνα συμμετείχε σε επιχειρηματικό φόρουμ - υπό την εποπτεία του υπουργού Επιχειρήσεων Αντόλφο Ούρσο - μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε στους συμμετέχοντες (και, αργότερα, στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι) ότι η Ιταλία και το Ισραήλ θα πρέπει να επιφέρουν ένα "κβαντικό άλμα" στις διμερείς σχέσεις και να "επεκτείνουν" τη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.

Το Ισραήλ συγκαταλέγεται στους κύριους ενδιαφερόμενους του EastMed, μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα, λόγω της πρόσβασής του στα αποθέματα φυσικού αερίου της λεκάνης της Λεβαντίνης. Η Κύπρος και το Ισραήλ βρίσκονται σε συνομιλίες για τη σύνδεση των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου τους, γεγονός που θα ευνοούσε το ευρύτερο σχέδιο EastMed.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR