Ερντογάν
World

Ο Ερντογάν σε Στόλτενμπεργκ: Για να μπει στο ΝΑΤΟ η Σουηδία πρέπει να σταματήσει τις κουρδικές διαδηλώσεις

Η Σουηδία πρέπει να σταματήσει τις διαδηλώσεις των υποστηρικτών του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Στοκχόλμη για να πάρει το πράσινο φως στην προσπάθεια ένταξής της στο ΝΑΤΟ, είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν είπε στον Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή ότι η Τουρκία είχε μια εποικοδομητική στάση, αλλά η αλλαγή των νόμων για την «τρομοκρατία» από τη Σουηδία για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Άγκυρας ήταν «χωρίς νόημα», ενώ οι υποστηρικτές του PKK συνέχισαν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη χώρα, δήλωσε η τουρκική προεδρία σε δήλωση.

Η Τουρκία έχει αντιταχθεί στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά τα μέλη του μπλοκ και ο αρχηγός του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα γίνει μέλος εγκαίρως για μια σύνοδο κορυφής στα μέσα Ιουλίου στο Βίλνιους.

Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο , αλλά η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν είπε ότι δεν πρέπει να περιμένει το πράσινο φως από την Άγκυρα στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, εκτός εάν αποτρέψει τις «αντιτουρκικές» διαδηλώσεις.

Ο νέος νόμος δεν αρκεί για την Άγκυρα

Η Άγκυρα λέει ότι η Σουηδία φιλοξενεί μέλη «τρομοκρατικών» ομάδων στη χώρα, ιδίως που ανήκουν στο PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Σουηδία εισήγαγε πρόσφατα έναν νέο νόμο για να καταστήσει δυσκολότερη τη χρηματοδότηση ή την υποστήριξη «τρομοκρατικών ομάδων», που η Άγκυρα είπε ότι δεν ήταν αρκετά πειστικός.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ δήλωσε την Τετάρτη ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα πρέπει να αρχίσει να επικυρώνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας επειδή η Στοκχόλμη έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Άγκυρα.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν και ο Στόλτενμπεργκ συζήτησαν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στην ένταξη της Ρωσίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διεύθυνσης επικοινωνίας της προεδρίας.

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR