Armed Conflicts

ΗΠΑ-Γερμανία με βάση τους ΠΕΠ HIMARS κατασκευάζουν το GMARS- Πως πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα -Ποιο "προκρίνεται" σε Έβρο και νησιά

Αδιαμφισβήτητα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει λόγω της πολύ μεγάλης αποτελεσματικότητάς  τους, τους ΠΕΠ HIMARS των ΗΠΑ, ως ένα λίαν αξιόπιστο και αποτελεσματικό οπλικό σύστημα.

Το νέο ΠΕΠ GMARS έχει ως βάση τα HIMARS 

Για τον λόγο αυτό οι αμυντικές εταιρείες κολοσσοί, Lockheed Martin και η Rheinmetall συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν έναν εκτοξευτήρα πυραύλων ευρωπαϊκής κατασκευής, τον GMARS ,σύμφωνα με Βουλγαρικό ΜΜΕ το οποίο επισημαίνει:

"Αυτό το οπλικό σύστημα βασίζεται στα ΠΕΠ HIMARS  της Lockheed Martin και στοχεύει να ωφελήσει τη Γερμανία και τις κοντινές χώρες.

Το νέο σύστημα GMARS είναι ένα σύγχρονο σύστημα πυροβολικού με τροχούς που πρόκειται να αντικαταστήσει τα απαρχαιωμένα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης MARS 2 του Βερολίνου.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία με τις Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις, υπογραμμίζει την ανάγκη για βελτιωμένο ΕυρωπαΪκό ΠΕΠ,  θέμα έχει συζητηθεί πολύ στην Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού.

Η Γερμανία συνεργάζεται με τη Rheinmetall και τη Lockheed Martin για την αντικατάσταση των συστημάτων MARS 2.

Τον Απρίλιο, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών.

Ισχύς πυρός-Τεχνικές λεπτομέρεις του  GMARS

Η λύση GMARS, που προτείνεται από τη Lockheed και τη Rheinmetall, είναι συγκρίσιμη με την HIMARS αλλά διαθέτει διπλάσια ισχύ πυρός.

Το «G» στο GMARS σημαίνει Γερμανία και το σύστημα χρησιμοποιεί ένα μεγαλύτερο πλαίσιο της Rheinmetall με τη δυνατότητα να μεταφέρει δύο λοβούς πυραύλων.

Σκεφτείτε ένα στιβαρό πλαίσιο, σχεδιασμένο σύμφωνα με το αξιόπιστο HX 8×8 της Rheinmetall, μήκους 12 μέτρων, αν και το μέγεθός του μπορεί να αλλάξει ακόμα, σε σχέση με ένα  φορτηγό-φορέα HIMARS μόλις 7 μέτρων.

Φανταστείτε ότι η προηγμένη μονάδα εκτοξευτή-φόρτωσης της Lockheed εγκαθίσταται προσεκτικά σε αυτό το μεγάλο πλαίσιο. Αυτή η ζωτικής σημασίας συναρμολόγηση πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ειδικού στη Γερμανία. «Αυτή είναι η πρώτη μας επιχείρηση στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε με ενθουσιασμό ο Αμερικανός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας:

 «Παρουσιάζουμε μια ευρωπαϊκή έκδοση ΠΕΠ που πιστεύουμε ότι θα τραβήξει την προσοχή σε όλη την Ευρώπη».

Τα στοιχεία του συστήματος θα χρειαστούν διεθνή συνεργασία, με προμήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαδικασία προμήθειας περιλαμβάνει στρατιωτικές πωλήσεις στο εξωτερικό και άμεσες εμπορικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του φορτηγού Rheinmetall.

Ο ρόλος της Γερμανικής εταιρείας Diehl

Η Lockheed και η Rheinmetall συζητούν με την Γερμανική εταιρεία Diehl. Οι συζητήσεις  εξετάζουν επί του παρόντος την παραγωγή ή τη συναρμολόγηση πυραύλων στην Ευρώπη.

Η Rheinmetall εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει κινητήρες πυραύλων και η Diehl ενδέχεται να συμβάλει στην παραγωγή κεφαλών με εξαρτήματα Lockheed. Οι συνομιλίες συνεχίζονται, με τους Lockheed και Diehl να προχωρούν στη συνεργασία τους.

Με την υπογραφή της σύμβασης, τα πέντε πρώτα συστήματα GMARS θα μπορούσαν να παραδοθούν για δοκιμή έως το 2025.

Εάν η Γερμανία θέλει να επεκτείνει τις δυνατότητές της, θα μπορούσε να αγοράσει το HIMARS απευθείας από τις ΗΠΑ ως προσωρινή λύση.

HIMARS ή GMARS

Η επιλογή μεταξύ HIMARS και GMARS εξαρτάται από τις ανάγκες του καθενός. Το HIMARS έχει το πλεονέκτημα της εύκολης πλοήγησης, ενώ το GMARS διαθέτει διπλό φορτίο πυραύλων. 

Συνεπώς η επιλογή συνοψίζεται στην κατανόηση των απειλών και στη διαμόρφωση της στρατηγικής μάχης.

Στην Ευρώπη, χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία χρησιμοποιούν το M270 MLRS,  γνωστό για τη χρήση του στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο. Ωστόσο, η προτίμηση μετατοπίζεται προς τα τροχοφόρα συστήματα πυροβολικού.

Το σύστημα HIMARS της Lockheed κερδίζει την προσοχή λόγω αυτής της αλλαγής.

Για παράδειγμα, η Πολωνία ενέκρινε πρόσφατα μια συμφωνία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έως και 18 νέα συστήματα και επιπλέον εξοπλισμό HIMARS. Σκέφτονται επίσης να προσθέσουν 500 εκτοξευτές για περισσότερες από 80 συστοιχίες στο οπλοστάσιό τους.

Άλλες χώρες όπως η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Ολλανδία συμφώνησαν επίσης να εξαγοράσουν την HIMARS από τη Lockheed Martin.

Η Ρουμανία ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος πελάτης της HIMARS το 2018, αποκτώντας 54 εκτοξευτές.

https://youtu.be/otiG0BN982M

 

Τι εξυπηρετεί  την Ελλάδα;

Οι ΠΕΠ HIMARS  είναι γνωστό ότι διαθέτουν μέγιστο βεληνεκές 480 km., γεγονός που συνηγορεί ότι και οι GMARS θα έχουν ανάλογη εμβέλεια, με διπλάσια  όμως ισχύ πυρός από το πρώτο, αλλά λιγότερο ευκίνητοι  λόγω όγκου από αυτούς, με αποτέλεσμα να  χρειάζεται καλύτερο οδικό δίκτυο για την ανάπτυξη-αλλαγή θέσης τους, σε σχέση με εκείνο των HIMARS.

Τα τουρκικά λιμάνια στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο στο σύνολό τους, παρουσιάζουν ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα, αφού λόγω εγγύτητας με τα νησιά μας, θα έχουμε τη δυνατότητα προσβολής τους με τους HIMARS αλλά και τους  GMARS.

Εξαίρεση παρουσιάζουν μόνο τα λιμάνια της, από  Αττάλεια ναι και νοτιότερα.

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία σε περίπτωση αεροναυτικής στρατιωτικής εμπλοκής μας στο Αιγαίο με την Τουρκία, αφού εάν βληθούν  από τος ΠΕΠ μας τα τουρκικά λιμάνια και κυρίως οι εγκαταστάσεις ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης τους και οι εγκαταστάσεις παροχής υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του στόλου τους, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για τον τουρκικό στόλο.

Έτσι οποιοδήποτε τουρκικό πολεμικό πλοίο βληθεί από εμάς και χρειαστεί να μεταβεί προς επισκευή, ή υποστεί βλάβη, ή χρειαστεί ανεφοδιασμό, θα είναι αδύνατο να λάβει την παραμικρή βοήθεια από τα λιμάνια τους στο Αιγαίο, εάν και εφόσον τα έχουμε πλήξει νωρίτερα όπως προανέφερα.

Επίσης οι   αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400 και οι γηγενείς τουρκικοί  SIPER  θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από την Ελληνική πολεμική αεροπορία και τους HIMARS , με αποτέλεσμα η θέση τάξεως τους να είναι για λόγους ασφαλείας τους εκτός βεληνεκούς των τελευταίων, με αποτέλεσμα να μειωθεί έτσι το βεληνεκές τους στο Αιγαίο.

Επίσης στη γκάμα των στόχων του HIMARS - GMARS ενοείται ότι  θα είναι επίσης στόχοι υψηλής προτεραιότητας των Τούρκων σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης, όπως αριθμός αποθηκών πυρομαχικών – καυσίμων, κόμβοι συγκοινωνιών,  Θέσεις Στρατηγείων, Σταθμών Διοικήσεως, συγκεντρώσεις δυνάμεων και μέσων και άλλοι στόχοι.

Ως χώροι τάξεως τους, δεν θα πρέπει να θεωρούνται αποκλειστικά και μόνο τα  εγγύτερα προς τα μικρασιατικά παράλια νησιά μας , αλλά και οι "νήσοι βατήρες", αναλόγως της γεωγραφικής διαμερισμάτωσης στο Αιγαίο, αφού κάτι τέτοιο είναι υλοποιήσιμο από Σάμο ναι και νοτιότερα.

Η δυνατότητα επίσης αερομεταφοράς των HIMAS  στα νησιά μας  με  μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 που  θα διαθέτει η Πολεμική αεροπορία μας, αποτελεί έναν άλλο σημαντικό παράγοντα που το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη στρατιωτικών επιχεiρήσεων στα νησιά μας .

Τελευταία άφησα  την  επιτυχή δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου του συστήματος HIMARS από το κατάστρωμα του αμφίβιου  πλοίου επιχειρήσεων των ΗΠΑ USS Anchorage, το 2017 κατά εχθρικού παράκτιου στόχου, γεγονός που θα πρέπει να δεί με άλλο μάτι κατά την άποψη μας το Πολεμικό Ναυτικό μας.

Κατόπιν των ανωτέρω κατά την εκτίμησή μας η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει σε πρώτο χρόνο ΠΕΠ HIMARS για την Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να προβεί στην απόκτηση GMARS τους οποίους να προωθήσει στη Θράκη, ενώ τους ΠΕΠ HIMARS που ήταν εγκατεστημένοι σε αυτή, μέρος τους να το εγκαταστήσει σε "νήσους βατήρες¨στο Αιγαίο, στον 25ο μεσημβρινό και με τους υπόλοιπους να συγκροτήσει μια αερομεταφερόμενη εφεδρεία.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR