GLSDB
USA

«Δεν έχουμε ούτε για εμάς»: Οι ΗΠΑ δεν δίνουν ATACMS στο Κίεβο ενώ οι βόμβες GLSDB θα φτάσουν όχι πριν το φθινόπωρο (Εικόνες & Βίντεο)

Οι πρόσφατες επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς των Ουκρανών -όπως αυτήν εχθές έναντι της γέφυρας Τσονγάρσκι της Κριμαίας- έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά σχετικά με τι όπλα χρησιμοποιούνται για αυτά τα πλήγματα. 

GLSDB και ATACMS: Τι Θα Πάρουν και τι Δεν θα Πάρουν

Ένα από τα όπλα που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ στο Κίεβο και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η παράδοσή του είναι οι βόμβες μικρής διαμέτρου και επίγειας εκτόξευσης GLSDB. Έχουν υπάρξει φήμες περί την χρήση αυτού του τύπου όπλου στο πεδίο της μάχης, ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο.

CONTINUE READING

Βέβαια, μία υψηλόβαθμη αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου κατέθεσε την Πέμπτη στο κογκρέσο πως αυτά τα όπλα δεν θα είναι διαθέσιμα για τους Ουκρανούς μέχρι το φθινόπωρο. Η ίδια πρόσθεσε πως αν και τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά διασποράς θα ήταν «χρήσιμα» για την Ουκρανία, οι ΗΠΑ δεν έχουν σύντομα πλάνα να τα παρέχουν στην Ουκρανία για διάφορους λόγους.

Το ζήτημα των GLSDB, μίας σχετικά πρόσφατης ανάπτυξης της βόμβας μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) που οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν στους Ουκρανούς τον Φεβρουάριο, έφερε στο προσκήνιο η Λόρα Κούπερ, αναπληρώτρια βοηθός του υπουργού άμυνας της Αμερικής για θέματα που αφορούν την Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία.

Η Κούπερ ερωτήθηκε από την αμερικανική επιτροπή εξωτερικών θεμάτων για την Ευρώπη γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν προμηθεύσει ακόμη την Ουκρανία με βόμβες GLSDB, ειδικά εν όψει της δύσκολης ουκρανικής αντεπίθεσης. Παράλληλα, ρωτήθηκε γιατί δεν παρείχαν στους Ουκρανούς βαλλιστικοί πυραύλοι μικρού βεληνεκούς ATACMS, οι οποίοι μπορούν να χτυπήσουν οχυρωμένους στόχους σε απόσταση έως και 320 χιλιόμετρα μακριά.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Τομ Κιν, ρώτησε την Κούπερ εάν η κυβέρνηση του Μπάιντεν συνεχίζει να αρνείται «αυτά τα κρίσιμα συστήματα στην Ουκρανία» εξαιτίας φόβων πως μία τέτοια κίνηση θα θεωρούνταν «κλιμάκωση» από την Ρωσία.

Η Κούπερ απάντησε πως ανησυχεί σχετικά με την «πρακτική διαθεσιμότητα» αυτών των όπλων.

Όπως είχαμε ξανά αναφέρει στο παρελθόν, για τον αμυντικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους του 2023, οι Αμερικανοί αιτούνται την παραγωγή επιπρόσθετων πυραύλων ATACMS.

Η Κούπερ είχε σημειώσει προηγουμένως πως όταν παρέχονται όπλα στην Ουκρανία, οι υπεύθυνοι λαμβάνουν πάντα υπόψη τους τα αμερικανικά αποθέματα. Και σήμερα υπάρχουν στις ΗΠΑ περιορισμένες μονάδες ATACMS, αφού η Lockheed Martin έχει καταφέρει να παράξει μόνο 4 χιλιάδες τέτοιους πυραύλους όλων των εκδόσεων τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με το Politico. Κάποιοι από αυτούς τους πυραύλους έχουν πωληθεί σε συμμαχικά κράτη των ΗΠΑ, ενώ περίπου 600 έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ίδιες τις αμερικανικές δυνάμεις μέχρι στιγμής. Πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη πως κάποιες μονάδες αποσύρθηκαν από υπηρεσία, ενώ κάποιες άλλες χρησιμοποιήθηκαν σε ασκήσεις κλπ. Οι πύραυλοι ATACMS θεωρούνται όμως ένα κρίσιμο όπλο, το οποίο θα αποτελούσε εργαλείο υψίστης σημασίας σε μία πιθανή μελλοντική σύρραξη, φυσικά μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο επερχόμενος αντικαταστάτης του.

CONTINUE READING

Έτσι, η Κούπερ ανέφερε πως υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για τους Ουκρανούς, με τις βόμβες GLSDB να είναι μία από αυτές.

Η Δήλωσή της

«Κύριε πρόεδρε, οι ανησυχίες μου σχετίζονται με την πρακτική διαθεσιμότητα αυτών των συστημάτων [ATACMS] και με το γεγονός πως υπάρχουν άλλα συστήματα, όπως οι Storm Shadow [πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς και εναέριας εκτόξευσης που δώρισε η Βρετανία στο Κίεβο], οι βόμβες GLSDB που θα φτάσουν στην χώρα αυτό το φθινόπωρο και άλλα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων UAV, που μπορούν να φτάσουν τους ίδιους στόχους» δήλωσε η Κούπερ, επιβεβαιώνοντας έτσι πως GLSDB δεν έχουν φτάσει ούτε θα φτάσουν σε ουκρανικά χέρια τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του φετινού έτους.

GALLERY

GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
GLSDB
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR