Politics

Μητσοτάκης: Θα πω στον Ερντογάν πως δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις για τη μειονότητα στη Θράκη - Δείτε live

Δύο ημέρες πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Δείτε live:
 

Σημεία της συνέντευξης: 

Για το ναυάγιο στην Πύλο και τη Ροδόπη σε σχέση με τις αντιδράσεις της Τουρκίας:
 Δεν ήμασταν εμείς που επιρρίψαμε ευθύνες στο Λιμενικό, το έκανε ο κ. Τσίπρας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα επιχειρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την Άγκυρα. Μεγάλη μερίδα της κοινωνίας στηρίζουν τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας. Δεν ήμασταν εμείς που αναδείξαμε το ζήτημα της Ροδόπης. Η οικογένειά μου έδωσε αγώνες για την ισονομία και ισοπολιτεία στη Θράκη. Ανεξάρτητα τι θα ψηφίσει η μειονότητα, εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική μας. Ξεδιάντροπη η στήριξη που παρείχε σε δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Είπα να το κλείσουμε το θέμα, να υποστηρίξουν πως είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι έγραφε το έγγραφο της ΕΥΠ. Ο υποψήφιος της ΝΔ αποσύρθηκε με προσωπική του απόφαση. Επέμεινα γιατί ήθελα να στείλω μήνυμα στην Τουρκία, πως δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις. Θα το πω στον Ερντογάν. Το Προξενείο ξέφυγε σε αυτές τις εκλογές. 

Για τα ελληνοτουρκικά: Θα πω στον Ερντογάν πως εάν επιμείνει στην πολιτική του δεν έχουμε κάτι άλλο να συζητήσουμε. Θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίησης δεν θα τα συζητήσω. Αν η Τουρκία θέλει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη, αυτό το άνοιγμα περνά από τη μία διαφορά με την Ελλάδα. Κανείς δεν επιδιώκει την ένταση. Έστω και αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου όπως συνέβη το 2020.

Για τις διαφορές με την Τουρκία: Μόνο θέμα συζήτησης διμερώς ή στη Χάγη είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, δεν θα συζητήσουμε κάτι άλλο.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR