iMUGS
World

Μόλις παραδόθηκε το πρώτο ευρωπαϊκό επίγειο ρομπότ μάχης-Θέλουν να το στείλουν κιόλας στην Ουκρανία για δοκιμή! (Εικόνες)

13 φορείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέδωσαν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα iMUGS, επίκεντρο του οποίο είναι ένα νέο μη επανδρωμένο επίγειο όχημα, το οποίο μπορεί να συνδράμει στην υλικοτεχνική υποστήριξη στρατευμάτων, αλλά και να αναλάβει μαχητικά καθήκοντα.

Ο δευτερεύον στόχος του προγράμματος ωστόσο είναι να αυξηθεί η διαλειτουργικότητα και ο συντονισμός μεταξύ μη επανδρωμένων οχημάτων και επανδρωμένων μονάδων, όπως και μεταξύ διάφορων τύπων μη επανδρωμένων συστημάτων. 

CONTINUE READING

Σημαντικό Επίτευγμα

Μία κοινοπραξία περισσότερων από δέκα ευρωπαϊκών φορέων σημείωσε σήμερα την παράδοση του Modular Unmanned Ground System (Αρθρωτού Μη Επανδρωμένου Επίγειου Συστήματος) ή iMUGS, σύμφωνα με την εταιρεία που ηγείται της κοινοπραξίας, την εσθονική Milrem Robotics.

Οι εργασίες στο κοινό πρόγραμμα ξεκίνησαν στα τέλη του 2020 με προϋπολογισμό 39 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 13 διαφορετικοί φορείς από 7 διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη. 

«Αυτό το πρόγραμμα έθεσε ένα σπουδαίο παράδειγμα συνεργασίας και αποτελεσμάτων υψηλού επιπέδου, τα οποία μπορούμε να αναμένουμε και από μελλοντικά Προγράμματα Ευρωπαϊκής Αμυντικής Χρηματοδότησης» δήλωσε ο Martin Jõesaar, αξιωματούχος προγράμματος του iMUGS στο εσθονικό κέντρο αμυντικών επενδύσεων. «Εκ μέρους των συμμετεχόντων κρατών-μελών, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συντονιστή, την εταιρεία Milrem Robotics και όλους τους βιομηχανικούς συνεργάτες που συνέδραμαν σε αυτήν την επιτυχία». 

Εκτός από το ίδιο το επίγειο ρομπότ, το πρόγραμμα iMUGS αποτελείται από μία «ευρωπαϊκού εύρους αρχιτεκτονική για επίγειες και εναέριες πλατφόρμες, για εξοπλισμό διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνίας, για αισθητήρες, για φορτία και για αλγόριθμους» ανέφερε η δήλωση. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα βοηθά την διαλειτουργικότητα μεταξύ μη επανδρωμένων συστημάτων από πολλούς διαφορετικούς συμμετέχοντες.

«Σε αντίθεση με υπερδυνάμεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από 27 μέλη. Για να λειτουργεί σωστά η ασφάλεια και η άμυνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να υπάρχει διαλειτουργικότητα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, έτσι ώστε να διαθέτει συνεκτικές στρατιωτικές δυνάμεις που μπορούν να επιχειρούν συνεργατικά» δήλωσε ο Jean-Marc Rickli, επικεφαλής των παγκόσμιων και αναπτυσσόμενων κινδύνων στο Κέντρο της Γενεύης για την Πολιτική Ασφαλείας (GCSP).

Ένα τέτοιο πρόγραμμα «προάγει την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια για να αυξηθεί η ασφάλεια και η άμυνα στην χώρα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα τέτοια προγράμματα, όπως και να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση» δήλωσε.

Θα Σταλθεί στην Ουκρανία;

Ο Samuel Bendett, ένας ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη και στα μη επανδρωμένα συστήματα στον ερευνητικό οργανισμό CNA με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε πως το «κλειδί» στο πρόγραμμα «είναι η υλικοτεχνική υποστήριξη σε δυνάμεις, μιας και είναι αβέβαιο σε τι έκταση θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες μάχης αυτού του μη επανδρωμένου επίγειου οχήματος».

Ο ίδιος κατέληξε πως θα ανακαλύψουμε πολλά περισσότερα εάν το σύστημα σταλθεί στην Ουκρανία για να δοκιμαστεί σε ρεαλιστικές συνθήκες.

CONTINUE READING

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην μάχη, συμπεριλαμβανομένου εάν αυτό το UGV (μη επανδρωμένο επίγειο όχημα) θα ελέγχεται τηλεκατευθυνόμενα ή θα είναι προαιρετικά επανδρωμένο» δήλωσε.

Επίσημες δηλώσεις αναφέρουν πως το πρόγραμμα έχει παραδοθεί επιτυχώς και πως μπορεί να δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση «έναν διάδρομο για βελτιωμένες ικανότητες ανταπόκρισης έναντι στρατιωτικών απειλών και προκλήσεων. Το iMUGS και τα επακόλουθα προγράμματα θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των ευρωπαϊκών στρατιωτικών επιχειρήσεων μέσω βελτιωμένου συντονισμού πολλαπλών στοιχείων και συνεργασίας μεταξύ επανδρωμένων μονάδων και μη επανδρωμένων συστημάτων, εκμεταλλεύοντας τις ψηφιακές επικοινωνίες».

GALLERY

iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
iMUGS
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR