Middle East

Δεν είναι σίγουρος ο Ερντογάν;-Ιμάμης στην Κωνσταντινούπολη κάλεσε τους πιστούς να πάρουν όπλα στο δεύτερο γύρο των εκλογών

Απορία υπάρχει στην Τουρκία, από την προτροπή Ιμάμη στην μεγαλόπολη που ονομάζεται Κωνσταντινούπολη, με 16 εκατ. κατοίκους, να ζητά από τους πιστούς ισλαμιστές να πάρουν όπλα στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής στις 19 Μαΐου στο Τζαμί Cebeci στο Sultangazi της Κωνσταντινούπολης, ο ιμάμης του τζαμιού, Murat Gündoğdu, κάλεσε την κοινότητα να πάρει τα όπλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Ισμαήλ Αρι ανέφερε για το γεγονός και μοιράστηκε επίσης τα βίντεο που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από κινητά τηλέφωνα, τα οποία δείχνουν ότι ο ιμάμης καλεί τους πιστούς να πάρουν όπλα για το βράδυ των εκλογών.

Ο ιμάμης ακούγεται να λέει, "ετοίμασες τα όπλα σου για τη νύχτα της 28ης Μαΐου. Έχω δύο όπλα, γεμάτα. Άσε με να δω αν ρίχνουν!

Τι είναι αυτό το βασανιστήριο που υφίσταται αυτή η χώρα εξαιτίας σου για 80 χρόνια; Τι είναι αυτό υποφέρουμε από τους απογόνους των Αρμενίων; Έχουμε τόσους μάρτυρες».

Ένα άτομο σηκώθηκε και διαμαρτυρήθηκε στον ιμάμη ενώ κάποιοι άλλοι στο τζαμί τον πλησίασαν.

Ο ιμάμης και όσοι τον συνόδευαν έβγαλαν τον άνδρα με την βία από το τζαμί.

Μήπως υπάρχει φόβος στην γειτονική χώρα ότι δεν θα νικήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν;

Δεν νομίζουμε να συμβεί αυτό σε οποιαδήποτε λογικό ή τρελό σενάριο, και αλλού είναι ο φόβος του συστήματος ΑΚΡ και Ερντογάν.

Μετά την έκθεση του ΟΑΣΕ που ήταν καταπέλτης για ευρεία νοθεία στην χώρα, και την αποκάλυψη ότι χιλιάδες Σύριοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο, οι ισλαμιστές φοβούνται ισχυρότατες αντιδράσεις από τους οπαδούς της ενωμένης αντιπολίτευσης στην επικείμενη νέα νοθεία.

Οι ψηφοφόροι της τουρκικής αντιπολίτευσης που εξέφρασαν αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των εκλογών της 14ης Μαΐου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι της γνώμης ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια σχετικά με ισχυρισμούς περί ασυνέπειας μεταξύ των αποτελεσμάτων των κάλπες και των στοιχείων του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε αντικρουόμενα αποτελέσματα σε 2.269 κάλπες στις προεδρικές εκλογές και σε 4.825 κάλπες στις βουλευτικές εκλογές.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, τα επεισόδια, οι καταγγελίες για νοθεία, και το κλίμα που μυρίζει μπαρούτι, είναι δυνατόν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από τους Κεμαλιστές, για αυτό και ο εξοπλισμός των οπαδών του Ερντογάν να κρίνεται “απαραίτητος”.

Με τα όπλα στα χέρια, οι οπαδοί του Ερντογάν,  με την επίσημη ή ανεπίσημη προτροπή των Ιμάμηδων και άλλων αξιωματούχων του ΑΚΡ, θα επιδιώξουν νίκη στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία προηγούνται οι Κεμαλιστές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μόνο τυχαία δεν είναι αυτό που ξεστόμισε ο Ιμάμης σε μεγάλο Τζαμί της Κωνσταντινούπολης, και πιθανόν αφορά κρυφό σχέδιο επικράτησης του καθεστώτος Ερντογάν, χωρίς αντιδράσεις από κανέναν.           

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR