Οι προεκλογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες στην γειτονική χώρα, με τον Κιλιντζάρογλου να φαίνεται ότι κλειδώνει τη νίκη-εκλογή του ως νέος Πρόεδρος της Τουρκίας στις 14 Μαΐου.
Η αποχώρηση του Μuharrem İnce από την εκλογική διαδικασία
Σύμφωνα με είδηση της τελευταίας στιγμής έγκριτου τουρκικού ΜΜΕ, "ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Muharrem İnce αποχωρεί από τον εκλογικό αγώνα.
Ο Μuharrem İnce, επικεφαλής του Κόμματος Πατρίδας (βουλευτής) και ένας από τους τέσσερις υποψηφίους που διεκδικούν την προεδρία στις εκλογές της 14ης Μαΐου, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την υποψηφιότητα σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη."
Ποιός είναι ο Μuharrem İnce και πως επιδρά στις εκλογές η αποχώρησή του;
Ο Ιντζέ ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο CHP και εξελέγη βουλευτής του κόμματος από την εκλογική περιφέρεια Yalova κατά τις εκλογές του 2002. Αμφισβήτησε δύο φορές την ηγεσία του Κιλιτσντάρογλου, το 2014 και το 2018, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να τον νικήσει στις εσωκομματικές εκλογές του CHP.
Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου, το κόμμα του οποίου έχασε επανειλημμένα όλες τις εκλογές έναντι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΚ) σε δύο δεκαετίες, τον πρότεινε ως υποψήφιο έναντι του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2018.
Ο Ερντογάν εξασφάλισε μια συντριπτική νίκη στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο Ιντζέ πιστώνεται ότι αύξησε την ψήφο του CHP για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες σε τέτοιες εκλογές σε πάνω από 30%.
Μετά τις μετεκλογικές συγκρούσεις με το CHP, ο Ιντζέ ίδρυσε το δικό του κόμμα το 2021.
Η αντιπολίτευση τον κατηγορούσε ότι μοιράζει τα ποσοστά ψήφου εναντίον του Ερντογάν επειδή είναι υποψήφιος για την Προεδρία και δεν υποστηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου.
Αυτό ωστόσο μετά την παραίτησή του αλλάζει.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στον Κιλιντζάρογλου
Τρεις ημέρες μετά τις διπλές εκλογές στην Τουρκία, ένας εξέχων δημοσκόπος υποδηλώνει ότι ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης είναι έτοιμος για νίκη στον πρώτο γύρο.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας, θα εξασφάλιζε το 49,3% των ψήφων εάν οι αναποφάσιστοι ψήφοι, που σήμερα στο 7,8%, κατανεμηθούν αναλογικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της KONDA που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα λάβει μόνο το 43,7% των ψήφων.
Σύμφωνα με την KONDA, οι αναλογίες των συμμαχιών είναι οι εξής:
Λαϊκή Συμμαχία: 44,0%
Nation Alliance: 39,9%
Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας: 12,3%
Η κατανομή των ψήφων για τα κόμματα εντός των συμμαχιών έχει ως εξής:
Λαϊκή Συμμαχία
Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 35%
Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP): 8%
Άλλα: 1%
Nation Alliance:
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 27,3%
Good Party (İYİ Party): 12,4%
Άλλο: 0,2%
Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας:
Πράσινο Αριστερό Κόμμα (Κόμμα Yesil Sol): 10,5%
Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TİP): 1,8%
Άλλα κόμματα: 3,8%
Άλλοι υποψήφιοι στην προεδρική κούρσα, ο Muharrem İnce έχει ποσοστό ψήφων 2,2%, ενώ ο Sinan Oğan έχει ποσοστό ψήφων 4,8%.
Η μελέτη διεξήχθη πρόσωπο με πρόσωπο σε νοικοκυριά με 3.480 άτομα σε 194 γειτονιές και χωριά σε 120 περιοχές που συνδέονται με 35 επαρχίες μεταξύ 6-7 Μαΐου 2023.
Οι ψήφοι των υπερπόντιων ψηφοφόρων δεν ελήφθησαν υπόψη.
Το περιθώριο σφάλματος στα ευρήματα της έρευνας KONDA είναι +/- 1,7% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95% και +/- 2,2% σε διάστημα εμπιστοσύνης 99%.
Ο Κιλιντζάρογλου δημοσκοπικά συγκεντρώνει πάνω από το 51%
Συμπερασματικά θα λέγαμε εφόσον τα παραπάνω ευσταθούν, ότι ο Κιλιντζάρογλου θα μπορούσε να λάβει εκτός από το 49,3% που του δίνεται δημοσκοπικά και το ποσοστό του Ince 2.2%, εξασφαλίζοντας συνολικό ποσοστό 51.5%, με αποτέλεσμα την εκλογή του ως νέος Πρόεδρος της Τουρκίας από τις 14 Μαΐου.
Τι θα αλλάξει στα Ελληνοτουρκικά
Εκτίμησή μας είναι πως είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρξουν καταγγελίες περί νοθείας και μη αποδοχής του αποτελέσματος των εκλογών είτε από τον Ερντογάν, το πιθανότερο, είτε από τον Κιλιντζάρογλου,αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος.
Κοινώς αναμένουμε μόλις γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών και υπάρξει εκλογή Προέδρου είτε του Κιλιντζάρογλου, το πιθανότερο, είτε του Ερντογάν με ποσοστό άνω του 50%, πως ο ηττημένος θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, δίνοντας το σύνθημα για μαζικές συγκεντρώσεις υποστηρικτών του.
Τότε αναμένουμε βίαια ακόμη και ένοπλα επεισόδια, με αποτέλεσμα η Τουρκία να μπει σε μια περίοδο έντονου εσωτερικού αναβρασμού και αντιπαλότητας, που θα εμπεριέχει ένοπλη βία, αφού είναι γνωστό ότι οι υποστηρικτές του AKP έχουν όπλα ,οπότε και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως χώρα, αφού διαχρονικά η Τουρκία εξωτερικεύει τις εσωτερικές κρίσεις της.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν αναμένουμε μια στροφή της Τουρκίας προς ΗΠΑ-ΕΕ και μια σχετική απομάκρυνση από την Ρωσία.
Εκτίμησή μας είναι ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις θα περάσουν αρχικά στη φάση επανέναρξης του διαλόγου των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να αναμένουμε αλλαγή των τουρκικών θέσεων-διεκδικήσεων σε σχέση με την χώρα μας σε Αιγαίο-Θράκη.
Ωστόσο η επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θα μειώσει σημαντικότατα την παρατεταμένη περίοδο κρίσεως που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια με την Τουρκία και την πιθανότητα αιφνίδιας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της χώρας μας, στα πρότυπα της προσφιλούς έκφρασης του Ερντογάν "θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά".