Greek-Turkish Relations

Πως είδαν τα τουρκικά ΜΜΕ το debate των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών και τις δηλώσεις Μητσοτάκη για την "Γαλάζια Πατρίδα"

Μπορεί οι τουρκικές εκλογές να απέχουν μόλις 3 ημέρες από την διεξαγωγή τους, ωστόσο Τουρκικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το debate των Ελλήνων  πολιτικών αρχηγών της χώρας μας και συγκεκριμένα με όσα ειπώθηκαν σε αυτό, που έχουν να κάνουν με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαφορές.

Συγκεκριμένα αναφέρεται τουρκικό ΜΜΕ στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και την "Γαλάζια Πατρίδα", επισημαίνοντας:

"Ο ρεβιζιονισμός είναι «βαθιά» ριζωμένος στο «DNA όλων των τουρκικών κομμάτων", δήλωσε την Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών, ο Μητσοτάκης είπε ότι αντιμετώπισε μια «εξαιρετικά επιθετική» Τουρκία κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός επεσήμανε τη στρατηγική της αποκαλούμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας για την ανάληψη αξιώσεων για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρυσι κατηγόρησε επανειλημμένα τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα ότι «κατέχει» νησιά του Αιγαίου, το καθεστώς των οποίων διευθετήθηκε με μεταπολεμικές συνθήκες και προειδοποίησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα μπορούσαν να «έρθουν εν μια νυκτί» και «να κάνουν ότι χρειάζεται».

Πρωταγωνιστής στις δημοσκοπήσεις, ο Μητσοτάκης δήλωσε την Τετάρτη ότι θα απλώσει ένα «χέρι φιλίας» σε όποιον αναδειχθεί αρχηγός από τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία.

Ωστόσο, είπε ότι δεν είχε «αυταπάτες» σχετικά με την ανάγκη οικοδόμησης ισχυρών αμυντικών συμμαχιών με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία."

Έτερο τουρκικό ΜΜΕ αναφέρει σχετικά με το  Debate των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών:

"Οι αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή συζήτησαν πολλά θέματα όπως η οικονομία, τα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης, η άμυνα, τα μεταναστευτικά και αξιολόγησαν την εξωτερική πολιτική και την άμυνα στη ζωντανή μετάδοση της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης ΕΡΤ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι κατά την τετραετή θητεία του, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφάρμοσε εξοπλιστικά προγράμματα που θα ενισχύσουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στο εξοπλιστικό πρόγραμμα περίπου 15 δισ. ευρώ που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με το σκεπτικό ότι δεν συνέβαλε στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Δηλώνοντας ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τους εξοπλισμούς, αλλά θα απαιτήσουν μελέτες που θα συμβάλουν στην  ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, ο Τσίπρας είπε:

«Ενώ το 60 τοις εκατό των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας υλοποιούνται από την δική της αμυντική βιομηχανία, στην ελληνική αμυντική μας βιομηχανία ισχύει ότι  δεν μπορεί να  βάλαμε μια βίδα». 

Ο αρχηγός του Ελληνικού Κόμματος Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι οι διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, «Ήμασταν μόνοι, είμαστε μόνοι και θα είμαστε μόνοι». χρησιμοποίησε τις φράσεις.

Ο Αρχηγός του Κόμματος Mera 25, Γιάνης Βαρουφάκης, πρότεινε τη διοργάνωση περιφερειακής διάσκεψης για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και όχι διμερείς διαπραγματεύσεις για τα  προβλήματα με την Τουρκία."

Τι αναμένουμε μετά τις Τουρκικές εκλογές

Εκτίμησή μας,  είναι ότι είναι ορθή η άποψη του Πρωθυπουργού μας ότι ο ρεβιζιονισμός είναι «βαθιά» ριζωμένος στο «DNA όλων των τουρκικών κομμάτων, όπως είχαμε αναλύσει σε προγενέστερο άρθρο μας, όπου επισημαίναμε ότι σταδιακά  και ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, με ή χωρίς τον Ερντογάν στην εξουσία, αναμένουμε πως η Τουρκία θα επανέλθει στις διεκδικήσεις σε βάρος μας.

Το μόνο που αναμένουμε να διαφοροποιηθεί είναι ότι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος ο Κιλιντζάρογλου ότι θα υπάρξει επανέναρξη του Ελληνοτουρκικού διαλόγου σίγουρα, ενώ με τον Ερντογάν εφόσον επανεκλεγεί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προεξοφληθεί, αν και λόγω των σεισμών ενδέχεται να δούμε μια από τις γνωστές του πιρουέτες-πυροτεχνήματα τάχα επανέναρξης του διαλόγου με την Ελλάδα.

Άποψή μας είναι ότι οι σεισμοί στην Τουρκία και οι εκλογές στην γειτονική χώρα είχαν ως αποτέλεσμα μια περίοδο  ύφεσης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις , αλλά όχι εγκατάλειψης από τους Τούρκους των επιθετικών βλέψεων σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο και της εξυπηρέτησης του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας".

Οι βλέψεις αυτές υπήρχαν-υπάρχουν και θα υπάρχουν.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR