Η φαρμακευτική χρήση της μέντας (Mentha x piperita) χρονολογείται από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας, όπου τα φύλλα της χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για την αντιμετώπιση πεπτικών διαταραχών και συμπτωμάτων της λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως ο βήχας, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Το έλαιο μέντας (μινθέλαιο), το οποίο προέρχεται από τα φύλλα και τα άνθη του φυτού, χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS), ο πονοκέφαλος και η μη ελκώδης δυσπεψία.
Τα εκχυλίσματα μέντας χρησιμοποιούνται επίσης ως αρωματική ύλη σε πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων στοματικής υγιεινής, των καλλυντικών και διαφόρων τροφίμων και ποτών.
Σε τι μπορεί να βοηθήσει η χρήση της μέντας;
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
Το μινθέλαιο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην ανακούφιση από συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ήπια αποτελεσματικότητά του στη μείωση κυρίως του μετεωρισμού και του κοιλιακού πόνου.
Γαστρεντερικές διαταραχές (πχ. μη ελκώδης δυσπεψία)
Το μινθέλαιο ανακουφίζει από γαστρεντερικά συμπτώματα πιθανότατα μέσω ρύθμισης των διεργασιών που εξαρτώνται από το κανάλι ασβεστίου, εντός του γαστρεντερικού συστήματος.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση της μη ελκώδους δυσπεψίας, το μίγμα ελαίου μέντας και κύμινου, φάνηκε να βοηθάει στη μείωση συμπτωμάτων, όπως η πληρότητα, το φούσκωμα και οι εντερικοί σπασμοί. Θετικά αποτελέσματα έχουν επίσης παρατηρηθεί στην περίπτωση της λειτουργικής δυσπεψίας.
Πονοκέφαλος
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως η τοπική χρήση μινθέλαιου μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα του απλού πονοκεφάλου (κεφαλαλγία τάσης) και της ημικρανίας.
Σε μια μικρή μελέτη παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση του πόνου από ημικρανία μετά από τοπική εφαρμογή μινθέλαιου στο μέτωπο και στους κροτάφους.
Σπασμοί παχέος εντέρου και στομάχου
Μια μικρή κλινική μελέτη υποστηρίζει πως το μινθέλαιο μπορεί να είναι χρήσιμο για τη μείωση των γαστρεντερικών σπασμών κατά τη διάρκεια ορισμένων διαδικασιών, όπως η κολονοσκόπηση και η εξέταση με κλύσμα βαρίου. Η δράση αυτή του μινθέλαιου οφείλεται στη χαλάρωση των λείων μυών που αυτό προκαλεί, μέσω μείωσης της εισροής ασβεστίου.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες από τη χρήση μέντας;
Η κατανάλωση αλλά και η τοπική χρήση μινθέλαιου σε φυσιολογικές ποσότητες θεωρούνται ασφαλείς, σύμφωνα με πολλές κλινικές δοκιμές. Πιθανές παρενέργειες κατά την κατανάλωση μινθέλαιου είναι η καούρα, η ναυτία, το κοιλιακό άλγος και η ξηροστομία, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και αλλεργικές αντιδράσεις. Η εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων και ερεθισμού είναι επίσης πιθανή κατά την τοπική χρήση του.
Το τσάι μέντας, που παρασκευάζεται από τα φύλλα του φυτού, φαίνεται να είναι ασφαλές, χωρίς όμως να έχει μελετηθεί η ασφάλεια του σε περίπτωση μακροπρόθεσμης χρήσης μεγάλων ποσοτήτων.
Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνη η χρήση μινθέλαιου;
Η κατανάλωση μινθέλαιου δεν συνιστάται σε άτομα με διαφραγματοκήλη ή σημαντική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επειδή η επίδρασή του στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση των συμπτωμάτων.
Επιπλέον, δεδομένου ότι το μινθέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, συνιστάται η αποφυγή της κατανάλωσής του σε μεγάλες δόσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τέλος, το μινθέλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εσωτερικά, πάνω ή κοντά στο πρόσωπο των βρεφών και των μικρών παιδιών, διότι μπορεί να προκαλέσει βρογχοσπασμό, σπασμούς στη γλώσσα και αναπνευστική ανακοπή.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση συνιστάται η επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.