Δεν έχουν χάσει το μέτρο οι Τούρκοι ενόψει εκλογών στην χώρα σε ελάχιστες ημέρες, απλά εκφράζουν αυτά τα οποία πιστεύουν ενώπιον της πολιτισμένης Δύσης, η οποία πλην Ελλάδος, κωφεύει στα νεο-οθωμανικά σχέδια για επιστροφή σε προηγούμενους αιώνες.
Μέτρ του είδους, και ειδικός σύμβουλος του Ερντογτάν είναι Σ.Σοιλού ο οποίος δήλωσε σε προεκλογική ομιλία του: “Η Τουρκία θα αποκαταστήσει την κληρονομιά της και θα επιβάλει τη θέλησή της σε όλο τον κόσμο εάν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές, κάνοντας το Ισλάμ να κυβερνά τον κόσμο”, ενώ χαρακτηρίζει τις εκλογές της επόμενης Κυριακής κρίσιμες για εδάφη πέρα από την τουρκική επικράτεια.
Έτσι θεωρεί η Άγκυρα, ότι θα λυθεί το οικονομικό ζήτημα της χώρας, κατακτώντας νέα εδάφη, καταπατώντας την ελληνική ΑΟΖ, και επεκτείνοντας το τουρκικό κράτος, στην Μέση Ανατολή.
Ο τουρκικός στρατός όμως “βογγάει” λόγω οικονομικής κρίσης και Ρωσίας-ΗΠΑ
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Τουρκίας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του στρατού όσον αφορά τον εφοδιασμό του με νέο εξοπλισμό και όπλα λόγω της κακής κατάστασης της τουρκικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κυριακής μιας φιλοκυβερνητικής επιχειρηματικής πλατφόρμας που έφερε μαζί βιομήχανους από όλη την Κωνσταντινούπολη.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση της πλατφόρμας άμυνας, αεροπορίας και αεροδιαστημικής SAHA της Κωνσταντινούπολης με επικεφαλής τον Χαλούκ Μπαιρακτάρ, αδερφό του γαμπρού του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας παραγωγής στρατιωτικών drone Baykar Makina, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Μουσίμ Ντερέ δήλωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος δεν είναι η μείωση των αναγκών αλλά μάλλον η μείωση των αγορών.
Ο Ντερέ είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει σύντομα να προμηθεύσει τον στρατό με μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού και όπλων.
«Με την βοήθεια του Θεού, η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας θα είναι πολύ καλύτερη και θα καλύψουμε τις ανάγκες του στρατού από το Α έως το Ω», πρόσθεσε ο Μουχσίν Ντερέ.
Οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας ανήλθαν σε 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σημειώνοντας μείωση 26 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021.
Η Τουρκία κατέλαβε την 23η θέση μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες πέρυσι. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), με έδρα τη Στοκχόλμη.
Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,7 τοις εκατό το 2022, επηρεασμένες από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο ιστορικό υψηλό των 2,24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Χαλούκ Μπαιρακτάρ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου SAHA Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι ενώ η Τουρκία αύξησε τον τζίρο και τις εξαγωγές της στον αμυντικό και αεροδιαστημικό τομέα, από την άλλη πλευρά, είχε μεταφέρει λιγότερους πόρους για την εισαγωγή στρατιωτικών προϊόντων, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν χάρη στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής.
Η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει αυξανόμενους περιορισμούς, εμπάργκο και κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία όχι μόνο από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ αλλά και από τους εμπορικούς της εταίρους όπως η Ρωσία λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι μπορεί να τρέφει αλυτρωτικές φιλοδοξίες.
Οι περιορισμοί και σε ορισμένες περιπτώσεις απαγόρευση πώλησης στρατιωτικών προϊόντων και προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας καθώς και εργαλειομηχανών ακριβείας, είναι μια άμεση απάντηση στον στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό της Τουρκίας σε διασυνοριακές επιχειρήσεις που έχουν επεκταθεί από τη Λιβύη έως τον Καύκασο και από τη Συρία έως την ανατολική Μεσόγειος τα τελευταία χρόνια.
Η πρώτη δημόσια αποκάλυψη ότι η Τουρκία έχει επιβάλει εμπάργκο σε αγαθά διπλής χρήσης για πολιτικές ανάγκες λόγω φόβου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς προήλθε από τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Μιλώντας σε βουλευτές σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 16 Νοεμβρίου 2021, ο Ακάρ είπε: «Είμαστε πραγματικά αντιμέτωποι με το εμπάργκο. Δεν μπορούμε να λάβουμε την επιθυμητή απάντηση ακόμη και από ορισμένους από τους συμμάχους μας, όχι μόνο σε αυτά τα στρατιωτικά θέματα, στην αμυντική βιομηχανία, αλλά και σε άλλα θέματα πολιτικής παραγωγής με το σκεπτικό ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο για αυτόν ή τον άλλο σκοπό .»
Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι οι κυρώσεις και οι εξαγωγικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη φιλόδοξη αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας είχαν επηρεάσει την ανάπτυξη εξελιγμένου στρατιωτικού υλικού, το οποίο υποφέρει από την έλλειψη εγχώριας παραγωγής εξαρτημάτων, ιδιαίτερα κρίσιμων κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης.
Σε μια συνέντευξη σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό στις 4 Σεπτεμβρίου 2022, ο Ι.Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία αντιμετώπισε προκλήσεις στην ανάπτυξη πακέτων ισχύος συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων και των κιβωτίων ταχυτήτων για διάφορα αμυντικά σχέδια όπως το αεροσκάφος TFX και το άρμα μάχης ALTAY.
“Δεν είναι μόνο τα ανταλλακτικά, αλλά και η έλλειψη καταρτισμένων μηχανικών που εμποδίζει την πρόοδο”, δήλωσε ο ίδιος.
«Το πρόβλημα του κινητήρα είναι γνωστό [πρόβλημα]. Όσον αφορά το εκπαιδευμένο προσωπικό και την τεχνογνωσία, δεν έχουμε επίσης μεγάλη εμπειρία. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός εμπειρογνωμόνων [στην Τουρκία]», είπε ο Ντεμίρ, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-400.
Η Τουρκία έχει μια σειρά από σχέδια για το εθνικό αεροσκάφος και άρμα μάχης, αλλά αυτά υπέστησαν οπισθοδρόμηση λόγω της δυσκολίας εύρεσης κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης για την τροφοδοσία του εξοπλισμού.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης στο Φόρουμ Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης που διοργάνωσε η κυβέρνηση, στο οποίο συμμετείχε διαδικτυακά την περασμένη εβδομάδα, ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτες και αντίθετες με το πνεύμα της συμμαχίας.
Η αμυντική βιομηχανία είναι ένα από τα θέματα που έχει θίξει περισσότερο ο Ερντογάν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, αλλά τα προβλήματα είναι πλέον τόσο μεγάλα που δεν κρύβονται με τίποτα.
Επίσης είναι λογικό οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, Γαλλία, Ρωσία, να μην θέλουν έναν ακόμη ανταγωνιστή στα πόδια τους, και θα κάνουν το παν να μικρύνουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία.