Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ποιες θα είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία αν χάσει ο Ερντογάν τις εκλογές-Πως επηρεάζονται Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα μέχρι την διεξαγωγή των πολύ κρίσιμων εκλογών στην Τουρκία της 14ης Μαΐου και το πολιτικό θερμόμετρο  στην γειτονική  χώρα έχει χτυπήσει κόκκινο.

Κοινή αποτίμηση Διεθνών ΜΜΕ και αναλυτών είναι ότι το αποτέλεσμα  τους, θα έχει ιδιαίτερη σημασία σε  μια σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής  και ιδιαίτερα σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

Οι δημοσκοπήσεις και οι διαφορές Κιλιντζάρογλου-Ερντογάν σε θάματα εξωτερικής πολιτικής

Σημερινές μάλιστα δημοσκοπήσεις που αναφέρθηκαν σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού SKAI , δείχνουν εκλογή Κιλιντζάρογλου και μάλιστα από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 50.9% έναντι 45.4% του Ερντογάν.

https://www.youtube.com/watch?v=rcmT38GNoNw

 

Ερντογάν και Κιλιντζάρογλου παρουσιάζοντας τις θέσεις τους, δείχνουν ότι έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με την πορεία των σχέσεων της χώρας τους με ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Κυπριακό, ενώ στα Ελληνοτουρκικά -Αιγαίο έχουν ταυτόσημη θα λέγαμε προσέγγιση με διαφορετικό τρόπο ωστόσο.

Ερντογάν: "Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την ΤΔΒΚ για την ΑΟΖ"

Σε πρόσφατο άρθρο μας  αναφερθήκαμε εκτενώς στο γεγονός  ότι  "αιφνιδίασε ακόμα και τα Κατεχόμενα ο Ερντογάν- Αποκάλυψε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει «συμφωνία ΑΟΖ» με την «ΤΔΒΚ», όπως με τη Λιβύη ".

 Αυτό αναφέρεται σε βίντεο για τα πεπραγμένα της τουρκικής κυβέρνησης που προβλήθηκε κατά την ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Κιρκλαρελι (Σαράντα Εκκλησίες).

https://youtu.be/IMfTYrPTSzc

 Ωστόσο, Τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν πως κάτι τέτοιο δεν αναφέρθηκε ποτέ σε καμιά περίπτωση προηγουμένως.

Από τα παραπάνω μένει να δούμε αν όντως αυτό έγινε, ή είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα του Ερντογάν, προκειμένου να "εκθέσει" τον αντίπαλό του Κιλιντζάρογλου για το Κυπριακό, όπου ο τελευταίος έχει διαφορετική προσέγγιση, ή ακόμη και να υποθηκεύσει το μέλλον του Κυπριακού προβαίνοντας σε de facto ενέργειες τις οποίες θα κληρονομήσει η επόμενη τουρκική κυβέρνηση.

Η εξωτερική πολιτική Ερντογάν

Ένα είναι δεδομένο αναφορικά με την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν σε σχέση με το Κυπριακό, ότι είναι θιασώτης της λύσης των 2 ξεχωριστών κρατών στην Μεγαλόνησο, τα οποία θα έχουν το ίδιο μερίδιο από τα κέρδη που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση  υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Επίσης αναφορικά με το Αιγαίο η θέση του Ερντογάν, είναι ότι θα πρέπει να διευθετηθεί το σύνολο των Ελληνοτουρκικών διαφορών, που η χώρα του έχει εφεύρει ότι υπάρχουν με την χώρα μας, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της στρατιωτκής επιχείρησης για κατάληψη των νησιών μας, επί των οποίων αμφισβητεί ευθέως την Ελληνική κυριαρχία.

Σε σχέση με τις ΗΠΑ-ΕΕ, είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν δεν έχει καλές σχέσεις μαζί τους, διαφωνώντας σε μια σειρά Διεθνών και μη θεμάτων, όπως το Κουρδικό, η Συρία, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, η προσέγγιση της Τουρκίας με Ιράν και Ρωσία που είναι εχθροί της Δύσης, η μη επιβολή κυρώσεων της Άγκυρας στη Μόσχα, η αντιπαλότητα  με το Ισραήλ, οι S-400 , το Κυπριακό, η μη εφαρμογή της Δημοκρατίας και των θεσμών της, οι φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων και η μη αποδοχή ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Επίσης ο Ερντογάν δείχνει σημάδια ότι θα εξακολουθήσει αυτήν την πολιτική  του, αποστασιοποιώντας την Τουρκία συνεχώς από την Δύση και τις αρχές της.

Στον αντίποδα ο Ερντογάν προχωράει αγκαλιά με τον φίλο του Πούτιν, σε μια σειρά θεμάτων, όπως είναι το μέλλον της  Συρίας,  η ενέργεια, το Ακουγιού, οι S-400, το Κουρδικό. 

Τι εξωτερική πολιτική υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει ο Κιλιντζάρογλου

Ο Ünal Çeviköz, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Kemal Kılıçdaroğlu, μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, δίνοντας  το στίγμα πολιτικής που θα εφαρμόσει ο ηγέτης του σε περίπτωση εκλογής του ως Τούρκος Πρόεδρος,στέλνοντας σε πολλά φιλοδυτικά μηνύματα, από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέχρι την τουρκική  πολιτική για την Κύπρο και τους S-400.

Τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Δύσης είναι τεταμένες εδώ και χρόνια, είπε ότι  σε περίπτωση νίκης του Κιλιντζάρογλου,  η κατάσταση αυτή θα αλλάξει, συμπλήρωσε ότι θέλουμε μια Τουρκία που θα εκλαμβάνεται ως μέλος της δυτικής κοινότητας κρατών.

Κυπριακό-ΕΕ

Αναφερόμενος σε θέματα δικού μας ενδιαφέροντος είπε: 

«Όπως και ο καθορισμός των συνόρων στο Αιγαίο, η Κύπρος συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο διαμάχης. Στην περίπτωση της Κύπρου, η λύση πρέπει να βρεθεί από τις δύο κοινότητες του νησιού. Η θέση μας είναι ότι η Άγκυρα πρέπει να υποστηρίξει τους Τουρκοκύπριους και η Αθήνα τους Ελληνοκύπριους, αλλά ότι δεν πρέπει να ανακατεύονται στις υποθέσεις τους.

Η Τουρκία θα αναγνωρίσει άμεσα την ελληνοκυπριακή διοίκηση μέσω συνεργασίας, ενώ η Nation Alliance αγκάλιασε τη ρητορική της Δύσης για τη «δικοινοτική λύση» στην υπόθεση της Κύπρου,  δηλώνοντας: «Θα επιδιώξουμε τους στόχους της προστασίας των κεκτημένων δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων και τη διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση στο Κυπριακό.

"Θέλουμε να μας δουν ξανά ως μια κανονική υποψήφια χώρα. Φυσικά, δεν θα γίνουμε μέλη της ΕΕ από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα παραμείνει μακροπρόθεσμος στόχος για οποιαδήποτε τουρκική κυβέρνηση".

Ο Çeviköz είπε επίσης τα εξής σχετικά με τις σχέσεις στην Ευρασία και το ΝΑΤΟ: «Καμία τουρκική κυβέρνηση δεν θα υιοθετούσε κυρώσεις που επιβάλλονται από μεμονωμένα κράτη ή την ΕΕ. Αλλά ακολουθούμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Η ρωσική κατοχή οδήγησε σε μια περίοδο ισχυρών συγκρούσεων. Αλλά μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας που περιλαμβάνει τη Ρωσία».

Οι S-400 ήταν ένα μεγάλο λάθος

Για το θέμα των S-400 είπε: «Εάν είστε μέλος ενός οργανισμού όπως το ΝΑΤΟ, πρέπει να τηρείτε τις αρχές αυτού του οργανισμού. Η αγορά των S-400 ήταν μεγάλο λάθος και το πληρώσαμε βαριά. Μας έδιωξαν από το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών F-35. Αυτό όχι μόνο μας αποδυναμώνει όσον αφορά την πολιτική ασφάλειας, αλλά είναι επίσης μια χαμένη ευκαιρία για την αμυντική μας βιομηχανία. Δεν μπορώ να δεσμευτώ εδώ. Αλλά θα βρούμε έναν τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν αναμένουμε μια στροφή της Τουρκίας προς ΗΠΑ-ΕΕ και μια σχετική απομάκρυνση από την Ρωσία.

Εκτίμησή μας είναι ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις θα περάσουν αρχικά στη φάση επανέναρξης του διαλόγου των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να αναμένουμε αλλαγή των τουρκικών θέσεων-διεκδικήσεων σε σχέση με την χώρα μας σε Αιγαίο-Θράκη.

Ωστόσο η επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θα μειώσει σημαντικότατα την παρατεταμένη περίοδο κρίσεως που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια με την Τουρκία και την πιθανότητα αιφνίδιας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της χώρας μας, στα πρότυπα της προσφιλούς έκφρασης  του Ερντογάν "θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά".

Κλείνω επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν  είναι ικανός να επιχειρήσει οτιδήποτε τις επόμενες ημέρες προκειμένου να μην ηττηθεί στις εκλογές της  14 Μαΐου και γιαυτό θα πρέπει, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και οι αρχές ασφαλείας της  Ελλάδας να τελούν σε μέγιστη επαγρύπνηση για οποιαδήποτε  είτε αιφνιδιαστική τουρκική ενέργεια σε ξηρά-θάλασσα και αέρα, είτε  για τυχόν προβοκατόρικη ενέργεια στο εσωτερικό της χώρας μας.

Εάν όντως φθάσουμε στην 14 Μαΐου  και διεξαχθούν οι τουρκικές εκλογές, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν καταγγελίες περί νοθείας τους και  μη αποδοχής του αποτελέσματος είτε  από τον  Ερντογάν, είτε από τον Κιλιντζάρογλου , αναλόγως του εκλογικού  αποτελέσματος , με αποτέλεσμα να μπεί η γειτονική χώρα σε μια περίοδο έντονου εσωτερικού αναβρασμού και αντιπαλότητας, οπότε και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού διαχρονικά η Τουρκία εξωτερικεύει τις εσωτερικές κρίσεις της.

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR