RK-55 Relief
Armed Conflicts

RK-55 Relief: Το Σοβιετικό πυρηνικό υπερόπλο που «σκότωσε» η Συνθήκη Αποπυρηνικοποίησης! Θα το επαναφέρει ο Πούτιν; (Εικόνες)

Το RK-55 Relief ήταν ένα σοβιετικό πυραυλικό σύστημα κρουζ με πυραύλους εξοπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές. Τα πρώτα παρατάχθηκαν το 1984, ωστόσο σύντομα αποσύρθηκαν εξαιτίας της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας (INF Treaty) του 1987.

Για να δούμε όμως πόσο ισχυρό ήταν αυτό το πυραυλικό σύστημα και τι θα μπορούσε να κάνει εάν δεν αποσύρονταν ποτέ.

CONTINUE READING

RK-55 Relief: Ένα Σοβιετικό Υπερόπλο

Το πυραυλικό σύστημα κρουζ επίγειας εκτόξευσης με πυρηνικά οπλισμένους πυραύλους RK-55 Relief (Έδαφος) αποτέλεσε το σοβιετικό αντίστοιχο όπλο του αμερικανικού BGM-109G Gryphoon. Στην Δύση το αποκαλούσαν SSC-X-4 ή Slingshot. 

Η ανάπτυξη του RK-55 ξεκίνησε το 1975, με το όπλο να σχεδιάζεται από την Novator. Την εποχή οι Σοβιετικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως θα ήταν πιο αποδοτικό να παρατάξουν πολλούς μικρούς υποηχητικούς πυραύλους κρουζ, οι οποίοι ήταν και οικονομικότεροι στην κατασκευή, παρά μεγαλύτερους και ακριβότερους υπερηχητικούς πυραύλους. 

Δύο πρωτότυπα του συστήματος είχαν ολοκληρωθεί το 1984. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν το ίδιο έτος και πολύ γρήγορα το σύστημα εγκρίθηκε για παραγωγή. Πριν έρθει το 1985, τα πρώτα μοντέλα παραγωγής του RK-55 ήταν έτοιμα και παρατάχθηκαν κοντά στην Γιέλγκαβα της Λετονίας. Η κανονικά παραγωγή του RK-55 μόλις είχε ξεκινήσει και ετοιμάζονταν να τεθεί επισήμως σε υπηρεσία το 1987. 

Ωστόσο, το έτος αυτό υπογράφηκε η Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας (INF Treaty). Μέχρι τότε, μόνο 6 οχήματα εκτόξευσης με 84 πυραύλους είχαν παραχθεί. Όλα αυτά καταστράφηκαν το 1988 για να συμβαδίσει η Σοβιετική Ένωση με τους όρους της συνθήκης.

Οι Δυνατότητες

Το RK-55 σχεδιάστηκε για να καταστρέφει εχθρικούς στόχους, όπως συγκεντρώσεις στρατευμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων, συστήματα αεράμυνας, αποθήκες προμηθειών, βιομηχανικές υποδομές, αεροδρόμια, διοικητικά κέντρα, γέφυρες κλπ.

Το όχημα εκτόξευσης ονομάζονταν 9V2413 και βασίζονταν στο βαρύ σασί MAZ-79111 με σχηματισμό 8x8, το οποίο μπορούσε να επιχειρεί σε συνθήκες παντός εδάφους. Το όχημα εκτόξευσης χειρίζονταν διμελές πλήρωμα.

Κάθε εκτοξευτής μετέφερε 6 πυραύλους κρουζ τύπου Ks-122. Αυτό το πυρομαχικό σχεδιάστηκε πρωτίστως για να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή, ωστόσο μπορούσε να οπλιστεί και συμβατικά. Οι πυρηνικές κεφαλές τους είχαν ισχύ 200 kT.

Οι πύραυλοι είχαν πτερύγια που άνοιγαν κατά την διάρκεια της πτήσης. Το μέγιστος βεληνεκές τους έφτανε τα 3.000 χιλιόμετρα, ενώ η ταχύτητά τους ξεπερνούσε τα 700 χλμ/ώρα. Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι πως κάθε ένας από αυτούς τους πυραύλους μπορούσε πιθανότατα να στοχεύσει διαφορετικό εχθρικό στοιχείο.

CONTINUE READING

Θα Επανέρχονταν στην Ζωή;

Αν και το βεληνεκές του θα καθιστούσε δύσκολη την αναχαίτιση του RK-55 ακόμη και σήμερα, οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει ακόμη περισσότερο την πυραυλική τους τεχνολογία, με αποτέλεσμα εν έτει 2023 να βρίσκονται πολύ μπροστά από το RK-55 Relief

 Όπως και να έχει όμως, το σύστημα δεν παύει να θεωρείται ένα υπερόπλο της εποχής. 

GALLERY

RK-55 Relief
RK-55 Relief
RK-55 Relief
RK-55 Relief
RK-55 Relief
RK-55 Relief
RK-55 Relief
RK-55 Relief
RK-55 Relief
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR