Middle East
Updated at:

Tο Ιράν ανατρέπει το αεροπορικό ισοζύγιο βάζοντας φωτιά στην Μ.Ανατολή- "Στα σκαριά" συμπαραγωγή με τη Ρωσία του μαχητικού Su-30

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις Ιράν-Ρωσίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα μετά την προμήθεια της Μόσχας από την Τεχεράνη με UCAV και drone kamikazi με τα οποία ο Πούτιν σφυροκοπά ανελέητα τις υποδομές ενεργειας των Ουκρανών, αλλά και μαχόμενα τμήματα τους.

Συνέπεια αυτού ήταν το Ιράν να αγορευθεί σε στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, με την τελευταία να προβαίνει ως επιβράβευση στην πώληση μαχητικών της Su-35 Flanker-E, των οποίων επίκειται  η παράδοση στην Τεχεράνη.

Ωστόσο Βουλγαρικό ΜΜΕ έγκριτο σε αμυντικά θέματα με άρθρο του, βάζει φωτιά στην Μ.Ανατολή, αφού αναφέρει ότι "μετά την Ινδία, το Ιράν θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ξένος παραγωγός μαχητικών Su-30", επισημαίνοντας:

To ιστορικό συμπαραγωγής του  Ρωσικού Su-30 από το Ιράν 

"Ενώ είναι σαφές ότι το Ιράν αναμένει την παράδοση του ρωσικού Su-35 Flanker-E, ήδη γίνεται λόγος για κοινή παραγωγή στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας. Σύμφωνα με το Iran Observer, το Ιράν ετοιμάζεται να παράγει από κοινού ένα άλλο Flanker, το Su-30. Η Iran Observer ισχυρίζεται ότι η Τεχεράνη περιμένει άδεια από τη Ρωσία για την παραγωγή του Su-30. Επίσης στο μήνυμα υποστηρίζεται ότι το Ιράν θα κατασκευάσει μονάδα παραγωγής των ρωσικών Su-30.

Η αξιοπιστία των πληροφοριών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αυτή τη στιγμή, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για κοινή ρωσο-ιρανική παραγωγή του Su-30 Flanker-C.

Το 2016, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars News επικαλέστηκε τον Υπουργό Άμυνας του Ιράν, Στρατηγό Χοσεΐν Ντεχκάν.

Στη συνέχεια, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο υπουργός είπε ότι το Ιράν θα παράγει έναν « άγνωστο αριθμό» μαχητικών αεροσκαφών Su-30. Ανακοίνωσε την είδηση υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία και το Ιράν θα υπογράψουν μια συνθήκη -συμφωνία για αυτή τη συνεργασία.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik News υποστήριξε επίσης τους ισχυρισμούς του Fars News, λέγοντας ότι είναι πιθανό στις 16 Φεβρουαρίου 2016, η Ρωσία και το Ιράν να υπογράψουν την προαναφερθείσα συνθήκη.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη και η είδηση παρέμενε "μετέωρη" μέχρι σήμερα.

Το όφελος για Ρωσία-Ιράν από την συμπαραγωγή των Su-30

Όταν άρθηκε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο Ιράν, εκτός από τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και S-400, έγινε εκ νέου λόγος για το Su-30 στο Ιράν.

Η Τεχεράνη βρισκόταν στα πρόθυρα της απόκτησης του Su-30, αλλά η αποτυχημένη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου για την πώληση των Su-35 και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ενέπλεξε την Τεχεράνη στην προμήθεια πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έγειραν τη ζυγαριά υπέρ της, για το Su-35 Flanker-E.

Από τη σκοπιά της Ρωσίας, η «υποτιθέμενη» συμπαραγωγή του Su-30 είναι ένα καλό νέο.

Η Μόσχα έχασε πολλούς από τους πρώην εταίρους της στο εμπόριο όπλων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Ινδία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και η Ινδονησία απορρίπτουν παραγγελίες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποσύρονται από το σχέδιο μαχητικών stealth Su-75 Checkmate και χώρες με περιορισμένους προϋπολογισμούς όπως το Βιετνάμ, η Βενεζουέλα και η Αργεντινή είναι απρόθυμες να ζητήσουν ρωσικά όπλα λόγω τυχόν επιβολής οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ βάσει του νόμου CAATSA.

Ταυτόχρονα, το Ιράν, ανακαλύπτοντας εκ νέου την καλή ρωσική συνεργασία, βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού των πολεμικών του δυνατοτήτων.

Αυτό αφορά αναγκαστικά δύο τομείς, την αεράμυνα και την αεροπορία.

Το κρατικό Ισλαμικό Πρακτορείο Νέας Δημοκρατίας IRNA γράφει ακριβώς για έναν τέτοιο εκσυγχρονισμό,  επικαλούμενο τον Ταξίαρχο της IRIAF, Χαμίντ Βαχεντί, που αναφέρθκηκε στις νέες δυνατότητες του Ιράν«στον τομέα των επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών», χωρίς όμως να  αναφέρει τίποτα για το μαχητικό Su-30.

Το IRNA υπενθυμίζει την ατυχή ιστορία της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία στερήθηκε ποιοτικού εξοπλισμού λόγω του εμπάργκο όπλων στη χώρα. Το F-14A Tomcat είναι το πιο πρόσφατο σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος που παρέλαβε το Ιράν.

Για την εποχή του στη δεκαετία του 1970, το εν λόγω αεροσκάφος ήταν πολύ σύγχρονο, ωστόσο  σήμερα  δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.

Ο Khayal Muazzin, ένας Ιρανός δημοσιογράφος, έχει επίσης προτείνει ότι το Ιράν μπορεί να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην παραγωγή του Su-30. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η ανανεωμένη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας φέρνει μαζί της ακριβώς αυτή την προσδοκία, για ένα ιρανικής κατασκευής Su-30.

Φαίνεται ότι η Τεχεράνη, ή τουλάχιστον η γνώμη ενός μέρους της  κοινής γνώμης στο Ιράν σχετικά με τη στρατιωτική ικανότητα της χώρας, υποθέτει ότι μια ποιοτική ιρανική αεροπορία σημαίνει όχι μόνο αγορά ρωσικών μαχητικών αλλά και τοπική παραγωγή τους.

Υπάρχει βάση για μια τέτοια διαδικασία;

Φυσικά, ειδικά όταν αυτό το αεροσκάφος παράγεται ήδη εκτός Ρωσίας. Το Ιράν θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη μακροχρόνια ρωσο-ινδική παραγωγή του Su-30. Το Ιράν μπορεί να ακολουθήσει μια πιο σύντομη διαδρομή από την Ινδία, καθώς τώρα θα αποφύγει τα λάθη που έγιναν στην αρχή.

Οι συνέπεις της κατασκευής του Ιρανικού Su-30

Ένα ιρανικό Su-30 θα ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τη βελτίωση της ικανότητας της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν είναι μόνο η παραγωγή των αεροπλάνων. Μια τέτοια παραγωγή πιθανότατα θα διεύρυνε τις δυνατότητες του Ιράν στην ανάπτυξη προηγμένων εξαρτημάτων, ραντάρ, αεροηλεκτρονικών συσκευών και πολλών άλλων.

Ακόμη και ακολουθώντας τη μακρά πορεία της Ινδίας, το Ιράν μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας για την ανάπτυξη ενός εγχώριου πυραύλου αέρος-αέρος. Η ενσωμάτωσή του στο Su-30 του Ιράν θα χαιρετιστεί ως επιτυχία.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ήδη ανακοινώσει, «την αρχή μιας νέας παγκόσμιας τάξης που δεν έχει δει  κάτι ανάλογο εδώ και 100 χρόνια». Αυτά τα λόγια είπε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όταν αποχαιρέτησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η δέσμευση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας στην ανανέωση των σχέσεων με το Ιράν κάνει αρκετή ζημιά στην αμερικανική επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Έτσι, πιθανή ιρανική παραγωγή του Su-30 με επακόλουθες στρατιωτικές εξελίξεις θα συνεχίσει να υπονομεύει την αμερικανική επιρροή στην περιοχή, ένα στόχο που δεν έχει θέσει μόνο η Κίνα αλλά και η Ρωσία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR