Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι "σε πολλαπλές κρίσεις, τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, περάσαμε πολύ πάνω από τον πήχη, στηρίξαμε την ελληνική κοινωνία την περίοδο της πανδημίας με 44 δισ. ευρώ, αλλά αργότερα με 13 δισ. για τη αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, φέραμε ανάπτυξη, μειώσαμε 50 φόρους και εισφορές". Πρόσθεσε, επίσης, ότι "η πρώτη κάλπη είναι αυτή της 21ης Μαΐου, αυτή βλέπουμε μπροστά μας και ζητάμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, στοχεύοντας στην αυτοδυναμία, και σεβόμαστε την απόφαση του σοφού ελληνικού λαού στην υπέρτατη στιγμή της δημοκρατίας".
Σε αντίθεση, υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στις τελευταίες εβδομάδες έχει αλλάξει θέση και άποψη, περνώντας από τον στόχο της πρωτιάς στην πρόταση για κυβέρνηση ανοχής και στην "κυβέρνηση ηττημένων", ενώ τόνισε ότι υπάρχουν στελέχη του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης που "κλείνουν το μάτι" στα σχέδια του ΜεΡΑ25 για παράλληλο νόμισμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κικίλιας εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει τη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη σοβαρότητα που απαιτείται προεκλογικά, έτσι ώστε να μπορεί να ισχυριστεί ρεαλιστικά ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή.
Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις και στις συζητήσεις περί κυβερνήσεων συνεργασίας, ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αν δεν δοθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, "εμείς θα διεκδικήσουμε σταθερότητα για τη χώρα. Θέλουμε συνέπεια, σοβαρότητα και όχι οπισθοδρόμηση. Οπότε, είναι λογικό ότι θα ζητήσουμε τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μια κυβέρνηση σταθερή, μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά".
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, υπενθύμισε ότι στοχεύει στη συνεχή μείωση των εισφορών και των φόρων, αύξηση των μισθών και των συντάξεων, και πρόσθεσε: "Νομίζω ότι είναι θεμιτό και ρεαλιστικό να σκεφθεί ο κόσμος ότι ο πρωθυπουργός ό,τι είπε προεκλογικά το 2019, παρά τις πολλαπλές κρίσεις, το εφήρμοσε, οι υπουργοί σε θέσεις ευθύνης αντιμετώπισαν τις κρίσεις αυτές σε πολύ υψηλό επίπεδο, η οικονομία και κυρίως ο τουρισμός γέννησαν ανάπτυξη για το 2022 και το 2023".
Κάνοντας αντιπαραβολή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως πρόκειται για "πρόγραμμα-μαμούθ που, για να είμαι ειλικρινής - 80 δισ. άκουσα - ίσως να είναι πιο ακριβό και από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης".
Όσον αφορά στο ζήτημα της ακρίβειας, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι "έλεγχοι, σοβαρότητα, δυνατότητα για παραπάνω κεφάλαια στην αγορά και στην οικονομία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία". Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι "έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες, αντιμετωπίζουμε μια κρίση που είναι τεράστια, και αν υπάρχει άλλος τρόπος που θεωρεί κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα θέματα, θα ήταν ενδιαφέρον να μας το πει". Υπενθύμισε, δε, ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια άγρια υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, η οποία ήταν εχθρική προς τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.