νατοϊκά στρατεύματα
Armed Conflicts

Ρωσική Εισβολή στην Βαλτική: Οι χώρες ζουν με τον φόβο του «επεκτατικού» Πούτιν! Ζητούν στρατό και όπλα από το ΝΑΤΟ για να οχυρωθούν!

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με την Ρωσία κάνουν ότι μπορούν για να προετοιμαστούν καλύτερα για μία πιθανή «επίσκεψη» του στρατού του Πούτιν στην επικράτειά τους.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες τους, ενώ τα νατοϊκά στρατεύματα εντός των συνόρων τους έχουν αυξηθεί. 

«Υπάρχει επικείμενη ανάγκη για ισχυρότερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας» δήλωσε ο Εσθονός υπουργός εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου στην δυτική Insider. Η Ρωσία «θέτει έναν υπαρξιακό κίνδυνο, ειδικά σε χώρες της περιοχή μας αλλά και γενικά σε όλη την Ευρώπη».

CONTINUE READING

Τα βαλτικά κράτη μοιράζονται σύνορα μήκους περισσότερων των 800 χιλιομέτρων με την Ρωσία και ακόμη μεγαλύτερα με την Λευκορωσία, η οποία αποτελεί στρατηγικό σύμμαχος της Μόσχας. Η Λιθουανία συνορεύει επίσης με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Μόνιμες Νατοϊκές Ταξιαρχίες: Κρίσιμες για το Ανατολικό Μέτωπο

Κάποιοι Βαλτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να φιλοξενήσουν περισσότερα νατοϊκά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων μόνιμων νατοϊκών ταξιαρχιών τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμες για την υπεράσπιση των χωρών αυτών μέχρι να φτάσουν άλλες ενισχύσεις του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Το περασμένο χρόνο, στην σύσκεψη της Μαδρίτης, μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην δέσμευση περισσότερων στρατευμάτων για την άμυνα των τριών βαλτικών χωρών. Ως αποτέλεσμα, θα παραταχθεί μία στρατιωτική μονάδα μεγέθους ταξιαρχίας, δηλαδή έως 5 χιλιάδων αντρών, για κάθε μία από αυτές τις τρεις χώρες.

Η Λιθουανία ζήτησε ακόμη την μόνιμη παράταξη γερμανικής ταξιαρχίας στην επικράτειά της, μία απόφαση που ο υπουργός άμυνας της χώρας Αρβίντας Ανουσάουσκς θεωρεί απαραίτητη δεδομένων των συνόρων του κράτους με το Καλίνινγκραντ και την Λευκορωσία.

CONTINUE READING

Τα Όπλα που Χρειάζονται

Ο Εσθονός υπουργούς Ρεϊνσάλου ελπίζει πως οι βαλτικές χώρες θα λάβουν επιπρόσθετα στρατεύματα αφότου το ΝΑΤΟ συσκεφθεί τον Ιούλιο αυτού του χρόνου. Επιπλέον, ο υπουργός εξωτερικών της Εσθονίας δήλωσε πως το ανατολικό μέτωπο της συμμαχίας χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεράμυνας.

Μεταξύ των όπλων που δήλωσαν ότι χρειάζονται τα βαλτικά κράτη περιλαμβάνονται τα πυροβολικά συστήματα HIMARS, όπως και οι πύραυλοι FGM-148 Javelin και FIM-92 Stinger, οι οποίοι χρειάζονται για μάχες εναντίον αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων.

Αδιαμφισβήτητα πάντως, τα βαλτικά κράτη αποτελούν τους πιο αδύναμους στόχους στην Ευρώπη για την Ρωσία, οπότε είναι λογικό το ΝΑΤΟ να επικεντρωθεί στο άμεσο μέλλον στον εξοπλισμό και οχύρωσή τους.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR