στρατιώτες
Armed Conflicts

Αδιαπέραστες Φάλαγγες: Οι 7 άξονες του ρωσικού στρατού που θα αποκρούσαν την ουκρανική αντεπίθεση! Σε ποιες κατευθύνσεις επιχειρούν;

Η Ρωσία επιχειρεί κατά μήκος επτά αξόνων που θα μπορούσαν να καθορίσουν την έκβαση της ουκρανικής πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης, σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW). 

Όσο οι επόμενες ουκρανικές κινήσεις αναμένονται με προσοχή, η αμερικανική δεξαμενή σκέψης τόνισε πώς τα ρωσικά στρατεύματα ενεπλάκησαν σε πέντε επιθετικές επιχειρήσεις.

Αυτές οι επιχειρήσεις έλαβαν χώρα στο Κουπιάνσκ, στον Λουγκάνσκ, στο Μπαχμούτ, στον άξονα Αντβίικα-Ντόνετσκ και στο δυτικό Ντονιέτσκ/ανατολική Ζαπορίζια. Οι ρωσικές αμυντικές επιχειρήσεις από την άλλη έλαβαν χώρα στην δυτική περιφέρεια της Ζαπορίζια και στους άξονες της περιφέρειας της Χερσώνας, ανέφερε το ISW την Κυριακή.

CONTINUE READING

Οι Επιθετικές Επιχειρήσεις

Στο Κουπιάνσκ λοιπόν, η Ρωσία παράταξε τμήματα της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειάς της για περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις το πρώτο μέρος του 2023, ωστόσο σύμφωνα με το ινστιτούτο έχουν «αποτύχει να επιτύχουν σημαντικές επιχειρησιακές προόδους».

Προστέθηκε πως η 2η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας πιθανότατα παρατάχθηκε προς τα σύνορα του Χαρκόβου με την περιφέρεια του Λουγκάνσκ.

Ένα άλλο μέτωπο βρίσκεται κατά μήκος της γραμμής Σβάτοβο με Κρεμίνα. Εκεί, η Ρωσία έχει στείλει τμήματα δύο στρατιωτικών περιφερειών της: της Δυτικής και της Κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας, όπως και δύο αερομεταφερόμενες μεραρχίες. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τους Αμερικανούς ήταν μία ανεπιτυχής επίθεση στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, η οποία μόνο λιγοστές εδαφικές κατακτήσεις χάρισε στους Ρώσους.

CONTINUE READING

Το τρίτο μέτωπο που σημείωσε το ISW βρίσκεται φυσικά στο Μπαχμούτ, όπου οι Ρώσοι πολεμούν με σθένος για να κατακτήσουν την πόλη πριν την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Το τέταρτο ρωσικό μέτωπο, όπως περιγράφεται από την δεξαμενή σκέψης, είναι ο άξονας Αντβίικα-Ντόνετσκ, όπου η Μόσχα παρατάσσει μονάδες από τον Βόρειο Στόλο, την Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια και μέρος του στρατού της Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει «επιτύχει σημαντική επιχειρησιακή πρόοδο σε αυτόν τον άξονα το 2023, εκτός από μικρές τακτικές επιτυχίες γύρω από την Αντβίικα και εντός της Μαρίινκα» τόνισε το ISW.

Παράλληλα, στο άξονα νότιο Ντονιέτσκ με ανατολική Ζαπορίζια, στοιχεία της ρωσικής Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας στο δυτικό τμήμα της περιφέρειας Ντονιέτσκ, κοντά στο Βουχλεντάρ, «έχουν υποστεί συνεχιζόμενες απώλειες κατά την διάρκεια επανειλημμένων προσπαθειών κατάληψης του Βουχλεντάρ» έκλεισε το ISW. 

Αμυντικές Επιχειρήσεις

Σχετικά με τις αμυντικές επιχειρήσεις, η Μόσχα έχει στείλει στοιχεία της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας και ασυνήθιστους σχηματισμούς στο δυτικό της άξονα, στην Ζαπορίζια.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι μονάδες είναι λιγότερο «εξουθενωμένες συγκριτικά με μονάδες οπουδήποτε αλλού στο μέτωπο εξαιτίας της αμυντικής φύσης των επιχειρήσεων» έγραψε η δεξαμενή. 

Οι ρωσικές ομάδες στην περιφέρεια της Χερσώνας αναμένεται ωστόσο να αποτελούν την «πιο αποδιοργανωμένη και υποστελεχωμένη ρωσική δύναμη όλου του μετώπου».

Από την οπισθοχώρηση της Ρωσίας από την πόλη της Χερσώνας πέρυσι, αυτός ο τομέας του μετώπου έχει αποτελέσει τον «πιο στατικό», αφού οι μονάδες εκεί δεν έχουν εκπαιδευτεί καλά και δεν υπάρχει πειθαρχία. Τα πράγματα χειροτέρεψαν από τότε που «πιο ανταγωνιστικά συμβατικά στοιχεία παρατάχθηκαν στο σημείο».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR