Russia
Updated at:

Η Ρωσία "εξαφάνισε" 4 ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη-Προσομοίωσε βομβαρδισμούς με Tu-22 κοντά στην Ιαπωνία

Ο ρωσικός στρατός προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην Ουκρανία και την Ιαπωνία τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Ενώ τέσσερα ουκρανικά μαχητικά χάθηκαν σε εναέρια μάχη με ρωσικά αεροσκάφη, τα πυρηνικά ικανά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22 πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αναγκάζοντας το Τόκιο να πετάξει τα δικά του μαχητικά F-15.

Οι εξελίξεις έρχονται εν μέσω της εντεινόμενης μάχης για το Μπαχμούτ της Ουκρανίας ειδικότερα και των ολοένα αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης γενικότερα, χωρίς σημάδια αποκλιμάκωσης μεταξύ των μερών. Επιπλέον, η εμφάνιση αλληλεπικάλυψης μεταξύ των θεάτρων της Ευρώπης και του Ειρηνικού λόγω των αντιπαραθέσεων της Ρωσίας, της Κίνας και της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν έχει προσθέσει μια νέα διάσταση στη συνολική γεωπολιτική κατάσταση.

https://www.youtube.com/watch?v=0hZxk_3cl2A&ab_channel=PentapostagmaTV

Οι αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις του Στόλου του Ρωσικού Ναυτικού του Ειρηνικού και οι ναυτικές ασκήσεις που ακολούθησαν τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ της Βόρειας Κορέας, η σκληρή γραμμή του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) για την Κίνα σχετικά με την Ταϊβάν και η ενίσχυση των σχέσεων με την τελευταία είναι αποτέλεσμα αυτής της δυναμικής.

https://www.youtube.com/watch?v=oLm-fM6XegU&ab_channel=PentapostagmaTV

Η Ρωσία κυνηγά την ουκρανική αεροπορία

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, Αντιστράτηγο Ιγκόρ Κονασένκοφ, τα δύο ουκρανικά μαχητικά MiG-29 καταρρίφθηκαν κοντά στα Νοβουκραΐνκα και Σεργκέεβκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ (DPR) και ένα Su-25 κοντά στο Ντολγκένκοε (περιοχή Χάρκοβο). Την ίδια μέρα, «η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ένα αεροσκάφος Su-25 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στο Ουγκλεντάρ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ», δήλωσε ο Κονασένκοφ σε μια καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου.

Από πέρυσι, η Ρωσία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα μαχητικά Su-35S και Su-30SM2 σε ζευγάρια, χρησιμοποιώντας τον αναχαιτιστή MiG-31BM με τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37M και βελτίωσε την εναέρια μάχη της και τακτικές χερσαίας επίθεσης. Αυτά έχουν σχεδόν εξαλείψει τις δικές τους απώλειες ενώ σταδιακά υποβάθμισαν τον στόλο της ουκρανικής αεροπορίας.

Σε ό,τι αφορά τους πυραύλους, το R-77-1 AAM, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Royal United Services Institute (RUSI) που εδρεύει στο Λονδίνο, ήταν ιδιαίτερα καταστροφικό. Το R-77-1 κατευθύνεται πέρα από την οπτική εμβέλεια (BVR) AAM που μπορεί να εμπλέξει μαχητικά, αεροσκάφη επίθεσης, βομβαρδιστικά, ελικόπτερα, πυραύλους κρουζ κ.λπ., σε εμβέλεια περίπου 110 χιλιομέτρων.

Οι Ουκρανοί πιλότοι μαχητικών που επικαλούνται οι ειδικοί στο RUSI παραδέχονται ότι τα ρωσικά Su-30SM και Su-35S ξεπερνούν πλήρως τα μαχητικά της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα ρωσικά μαχητικά πέτυχαν ένα κλείδωμα ραντάρ και εκτόξευσαν πυραύλους R-77-1 σε ουκρανικά μαχητικά από απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων. Ο ενεργός αναζητητής ραντάρ του πυραύλου R-77-1, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα ραντάρ N011M και N035, επιτρέπει στα ρωσικά μαχητικά να εκτοξεύουν πυραύλους σε λειτουργία σάρωσης τροχιάς (TWS). Η ίδια μελέτη RUSI σημείωσε επίσης ότι το MiG-31BM οπλισμένο με το R-37M AAM μεγάλης εμβέλειας είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τους Ουκρανούς πιλότους μαχητικών.

Ιαπωνική νευρικότητα για τις αμφισβητούμενες Κουρίλες νήσους

Εν τω μεταξύ, στην Άπω Ανατολική Ασία, η αιφνιδιαστική επιθεώρηση του Στόλου του Ειρηνικού της Ρωσίας από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου προκάλεσε μεγάλη προσοχή. Οι μαζικοί ναυτικοί ελιγμοί περιελάμβαναν ναυτική αεροπορία, μονάδες επιφανείας, δύναμη στρατηγικών βομβαρδιστικών και εξαρτήματα πεζικού, που κινητοποιήθηκαν σχεδόν χωρίς καμία προειδοποίηση.

Το αποκορύφωμα ήταν τα βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-95MS και Tu-22M3 που πραγματοποιούσαν πτήσεις στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό για να «προσομοιώσουν χτυπήματα εναντίον εικονικών ομάδων πλοίων». Αυτή η περιγραφή υποδηλώνει μια επίθεση σε έναν μεγάλο ναυτικό στόλο πολεμικών πλοίων, που θα μπορούσε να προέρχεται μόνο από το Ναυτικό των ΗΠΑ και την Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας (JMSDF).

Αυτή μπορεί επίσης να είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που η Ρωσία χρησιμοποίησε το Tu-22M3 πάνω από τον Ειρηνικό, και αυτό επίσης για τον δευτερεύοντα θαλάσσιο επιθετικό ρόλο της. Το Tu-95 Bear χρησιμοποιείται συχνά για στρατηγικές πτήσεις και εκπαίδευση στα θέατρα της Ρωσίας στην Ευρώπη και τον Ειρηνικό.

Η Ιαπωνία χρειάστηκε να πετάξει μαχητικά F-15 για να αναχαιτίσει και να παρακολουθήσει τα ρωσικά αεροπλάνα, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ασκήσεων εξασκούσε επιχειρήσεις στις αμφισβητούμενες Κουρίλες νήσους, επί των οποίων η Μόσχα και το Τόκιο έχουν αξιώσεις. Πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν ασκήσεις για να «απωθήσουν μαζικά χτυπήματα πυραύλων και αεροπορίας και να αναζητήσουν και να καταστρέψουν υποβρύχια σε καθορισμένες περιοχές της Θάλασσας της Ιαπωνίας, της Θάλασσας του Οχότσκ και της Βερίγγειας Θάλασσας και πραγματοποίησαν βολές τορπίλων και πυροβολικού και εκτοξεύσεις πυραύλων σε εικονικά εχθρικά πλοία και επιφανειακές εγκαταστάσεις», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η τεράστια κλίμακα της άσκησης μπορεί να μετρηθεί από την ποικιλομορφία και το βεληνεκές των συνδυασμένων όπλων που κινητοποιήθηκαν για τις «ασφαλείς» επιθεωρήσεις. Γενικά, τέτοιες ασκήσεις σχεδιάζονται για τουλάχιστον ένα μήνα, με τα περισσότερα logistics και το προσωπικό να είναι στη θέση τους.

Στις ασκήσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 20 Απριλίου, διεξήχθησαν επίσης ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW), με το παράκτιο πυραυλικό σύστημα Bal και Bastion σε συντονισμό με τη ναυτική αεροπορία για να «αποτρέψει την ανάπτυξη ψευδών εχθρικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της Θάλασσας του Οχότσκ και να αποκρούσουν τις αποβιβάσεις τους στα νησιά Κουρίλες και στα νησιά Σαχαλίνη». Εν τω μεταξύ, οι θαλάσσιες μονάδες του στόλου του Ειρηνικού επιτέθηκαν στις ακτές και τα συστήματα αεράμυνας S-400 πυροβόλησαν σε προσομοιωμένους στόχους.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR