Πάνω από διακόσιοι "απελπισμένοι της θάλασσας" αποβιβάσθηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Κατάνης. Άλλοι εκατόν έντεκα μεταφέρθηκαν χθες βράδυ, στο ίδιο λιμάνι της Σικελίας πάντα, από πλοίο της Frontex ενώ τριακόσιοι διασωθέντες έφτασαν κοντά στις Συρακούσες με σκάφος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ρώμης επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να καταργήσει την ειδική μορφή εσωτερικής προστασίας για μετανάστες και πρόσφυγες. Πρόκειται για μια ειδική μορφή ανθρωπιστικής προστασίας που παρέχεται σε πολίτες χωρών, στις οποίες δεν υπάρχει πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η λογική της κυβέρνησης Μελόνι είναι ότι συμβάλλει στην αύξηση των αφίξεων και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται.
Σήμερα, η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι το ίδιο ακριβώς μέτρο ισχύει σε 18 από τις 27 χώρες μέλη της Έυρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, έξι κεντροαριστεροί δήμαρχοι μεγάλων ιταλικών πόλεων, με επιστολή τους ζητούν από την κυβέρνηση της Ρώμης να μην καταργήσει την ειδική αυτή ανθρωπιστική προστασία.
Μπορεί να υψώσουμε και φράγματα
"Η εναλλακτική, θα ήταν αύξηση της παρανομίας και ατέλειωτες δικαστικές διαμάχες που θα παρέλυαν την ζωή πάρα πολλών ανθρώπων, οι οποίοι θα μετατρέπονταν σε εύκολα θύματα της μαύρης εργασίας", γράφουν οι δήμαρχοι του Τορίνο, της Ρώμης, του Μιλάνου, της Φλωρεντίας, της Μπολώνια και της Νάπολης.
Με αναφορά στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό, τέλος, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera ζητά να στηριχθεί η Ιταλία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και παράλληλα υπογραμμίζει ότι "τα τείχη θα πρέπει να είναι εξαίρεση, η τελευταία λύση. Αλλά αν δεν υπάρχει δυνατότητα να σταματήσουμε, με άλλο τρόπο, την παράτυπη μετανάστευση, τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε και φράγματα".