Μια συνάντηση όπως αυτή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, δίνει πάντα την ευκαιρία στον Νίκο Δένδια να απαντά σε «φίλους» και εχθρούς.
Στο πλαίσιο αυτό απάντησε πριν λίγο και στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλώντας τον να μην ενδώσει σε πιέσεις του προεκλογικού αγώνα της Τουρκίας να αγγίξει θέματα εξωτερικής πολιτικής καθώς αυτά είναι πολύ πιθανό να καταστρέψουν το θετικό κλίμα που πήγε να δημιουργηθεί μετά τους σεισμούς και την ελληνική αρωγή στους σεισμόπληκτους.
Να θυμίσουμε πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε μεταξύ άλλων σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Υπάρχουν νησιά των οποίων δεν έχει καθοριστεί η κυριότητα, παραβιάσεις που προανέφερα, τα θέματα εναέριου χώρου για το Αιγαίο. Πάνω από τα 6 μίλια, έχουν απαιτήσεις 10 μιλίων. Κατά καιρούς γίνεται λόγος για αύξηση των χωρικών υδάτων από 6 μίλια σε 12 μίλια. Όλα αυτά είναι ανεπίλυτα θέματα εδώ και πολλά χρόνια».
Η απάντηση του Νίκου Δένδια και η προτροπή προς τον…«φίλο» του Μεβλούτ ήταν η εξής: «Εγώ θέλω να πω ότι είναι κατανοητό σε προεκλογικές περιόδου να επιχειρείται υπό την πίεση των προεκλογικών αναγκών η ένταξη κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη δημόσια συζήτηση. Όμως έχω επισημάνει πολλές φορές ότι οφείλουμε και οι δύο πλευρές να προστατεύσουμε αυτό το κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε».
Εν τω μεταξύ στη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό “ENA Channel”, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα, επέτυχε εθνικό έργο καταφέρνοντας να αρθρώνει λόγο με ρεαλιστικές θέσεις στα διεθνή φόρα. «Οι ελληνικές θέσεις εισακούστηκαν και εισακούγονται περισσότερο στο εξωτερικό», συμπλήρωσε σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα κέρδισε πόντους σ’ αυτήν την τετραετία,
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέλυσε τη στρατηγική αμυντικής διπλωματίας που ακολουθήθηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλέγμα στρατηγικών συμφωνιών, τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας και συνεκπαιδεύσεως, αλλά και αντιμετώπισης νέων απειλών και προκλήσεων. Σε ό,τι αφορά στον καθορισμό της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (MDCA), υπεγράμμισε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε το ΥΠΕΘΑ στη διαμόρφωσή της, με αποτέλεσμα ο τέως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Μάικ Πομπέο να αποδώσει τα εύσημα στην ηγεσία του Υπουργείου.
Όσον αφορά στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης επανέλαβε ότι η προσέγγιση αποτελεί ευκαιρία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές πιθανώς να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες ενάρξεως του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει δίλημμα στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι από το αποτέλεσμα της κάλπης στις 21 Μαΐου θα καθοριστούν η επόμενη ημέρα και η προοπτική τη χώρας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από στιβαρά χέρια και η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει με πράξεις ότι μπορεί «Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά», είπε και τόνισε πως ένας από τους βασικούς στόχους της επόμενης τετραετίας για τη ΝΔ είναι η εξασφάλιση περισσότερων θέσεων εργασίας με καλύτερους όρους.
Όσον αφορά στα θέματα που αφορούν στο νομό Καβάλας, ο Υπουργός προέβη σε αναλυτική ανασκόπηση των προβλημάτων που έχουν επιλυθεί ή έχει δρομολογηθεί η επίλυσή τους, παρουσίασε τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που ολοκληρώθηκαν και τεκμηρίωσε γιατί αυτή η περιοχή χρειάζεται επιλογές που κάνουν έργο με μεθοδικότητα και αποτελέσματα.
Εν τω μεταξύ ο ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος δέχτηκε στο γραφείο του σήμερα τον Christopher Gerard Cavoli διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Θεματα της συνάντησης η Ουκρανία και νέα σχέδια του ΝΑΤΟ.