China
Updated at:

Μετά από σχεδόν 60 χρόνια, η Κίνα δεν υποστηρίζει την επιστροφή στην Ιαπωνία νησιών που κατέλαβε η Ρωσία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Στη συνάντηση του περασμένου μήνα στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο "δεν συμμερίζεται κανένα από τα μέρη" στη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας για ορισμένα νησιά που κατέλαβαν οι Ρώσοι στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Kyodo τη Δευτέρα.

Η Κίνα έχει υποστηρίξει τη διεκδίκηση της Ιαπωνίας στα νησιά που ονομάζονται Νότιες Κουρίλες από τους Ρώσους, και Βόρεια Εδάφη από τους Ιάπωνες, από το 1964, όταν ηγέτης της ήταν ο Μάο Τσε Τουνγκ.

Στη συνέχεια δήλωσε σε αντιπροσωπεία του Ιαπωνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι πίστευε ότι τα νησιά «πρέπει να σας επιστραφούν» και το Πεκίνο διατήρησε την άποψή του, ακόμα κι αν δεν έχει αναφερθεί τα τελευταία χρόνια, γράφει η Agerpres.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τόκιο και Μόσχας για αυτό το θέμα ανεστάλησαν μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ιαπωνία στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Ρωσία δημιούργησε μια ειδική ζώνη αφορολογήτων ειδών στα νησιά, μια απόφαση που επικρίθηκε από την ιαπωνική πλευρά. Ο Σι δεν επιβεβαίωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι θα επέτρεπε σε κινεζικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είπε ότι αφήνει την απόφαση στον Zheng Shanjie, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με το Kyodo, ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η αλλαγή στη θέση της Κίνας - από φιλοιαπωνική σε ουδέτερη μειώνει τις πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς. Η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε τα νησιά Etorofu, Kunashiri, Shikotan και την ομάδα μικρών νησιών Habomai λίγο μετά την παράδοση της Ιαπωνίας στις 15 Αυγούστου 1945, τερματίζοντας τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στους κινεζικούς χάρτες, τα νησιά εξακολουθούν να εμφανίζονται ως «κατεχόμενα από τη Ρωσία». Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η δράση ήταν νόμιμη.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR