στρατιώτες
Armed Conflicts
Updated at:

Τεράστια Αλλαγή: Τρία νέα σώματα στρατού για τον ουκρανικό στρατό-Θέτουν βάσεις για την αντεπίθεση της άνοιξης

Σύμφωνα με την πασίγνωστη δυτική σελίδα The Economist, λαμβάνουν χώρα μεγάλες αλλαγές στην οργάνωση του ουκρανικού στρατού, αφού ανακοινώθηκε ο σχηματισμός τριών νέων σωμάτων στρατού. 

Κάθε ένα από αυτά τα σώματα θα διαθέτει έξι μαχητικές ταξιαρχίες μετώπου, κάποιες εκ των οποίων θα λάβουν νέα δυτικά τεθωρακισμένα οχήματα και ίσως λάβουν μέρος στην αντεπίθεση της άνοιξης. 

Οι έξι ταξιαρχίες αδιαμφισβήτητα θα συμπληρώνονται από υποστηρικτικές ταξιαρχίες ή τάγματα πυροβολικού, αεράμυνας, μαχητικού μηχανικού κλπ.

CONTINUE READING

Το σώμα στρατού είναι μία μεγάλη στρατιωτική μονάδα που κανονικά αποτελείται από δύο ή περισσότερες μεραρχίες (κάθε μία αποτελείται περίπου από 15.000 άντρες), υποστηριζόμενες από το αρχηγείο (Coprs HQ) και διάφορες εξειδικευμένες υποστηρικτικές μονάδες.

Βέβαια τον όρο «σώμα» μπορούμε να τον συναντήσουμε και σε άλλα στρατιωτικά τμήματα, όπως στο αμερικανικό σώμα πεζοναυτών, ωστόσο στην ουκρανική περίπτωση δεν χρησιμοποιείται με αυτήν την έννοια.

Τα σώματα στρατού τείνουν να είναι λιγότερο τυποποιημένα συγκριτικά με τις μεραρχίες ή τις ταξιαρχίες, ωστόσο κατά μέσο όρο αποτελούνται από 40 χιλιάδες μέχρι 60 χιλιάδες στρατιώτες. Πολλά σώματα μπορούν να συνεργαστούν σε μία ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική μονάδα, η οποία ονομάζεται «στρατιά» (field army). 

Τα Ρωσικά Σώματα Στρατού

Στην πράξη τώρα, ο ρωσικός στρατός ξηράς επιδεικνύει αρκετές ομοιότητες με την δυτική οργάνωση, ωστόσο τα ρωσικά σώματα στρατού φαίνεται πως αποτελούνται από λιγότερους στρατιώτες συγκριτικά με τα δυτικά. Σε γενικά πλαίσια τα ρωσικά σώματα στρατού αποτελούν μία τοπική ομάδα από ταξιαρχίες ή συντάγματα, τα οποία είναι ισάξια ή λίγο μεγαλύτερα από μία μεραρχία.

Παραδείγματα είναι:

  • 22ο Σώμα Στρατού (στην περιοχή της Κριμαίας, μεγάλη συνδρομή στην αρχική ρωσική επίθεση)
  • 11ο Σώμα Στρατού (υπερασπίζεται τον θύλακα του Καλίνινγκραντ)
  • 68ο Σώμα Στρατού (υπερασπίζεται τις νήσους Κουρίλες και Σαχαλίνη)
  • 14ο Σώμα Στρατού (υπερασπίζεται την βόρεια πόλη Μπουρμάνσκ)
  • 3ο Σώμα Στρατού (σχηματίστηκε το 2022 από εθελοντές που ήθελαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία)

Σύμφωνα με την δυτική σελίδα 1945, τα σώματα στρατού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που δεν παρατάχθηκαν στην Ουκρανία είδαν μείωση στο προσωπικό τους, αφού πολλοί στρατιώτες υπομονάδων τους μεταφέρθηκαν στο ουκρανικό μέτωπο.

CONTINUE READING

Θα Επωφεληθούν οι Ουκρανοί από την Αλλαγή;

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των νέων σωμάτων στρατού των Ουκρανών, συγκριτικά με τις τοπικές στρατιωτικές διοικήσεις, είναι πως μπορούν να κινούνται σε διάφορα σημεία. Οι τοπικές στρατιωτικές διοικήσεις περιορίζονται στα δικά τους τοπικά «σύνορα». 

Ωστόσο ένα μειονέκτημα για τους Ουκρανούς είναι η έλλειψη μεραρχιών μεταξύ σωμάτων στρατού και ταξιαρχιών. Κάθε μεραρχία έχει δύο με τέσσερεις ευέλικτες ταξιαρχίες, κάθε μία από τις οποίες διαθέτει 10 με 15 χιλιάδες στρατιώτες. 

Όπως και να έχει όμως, το αν η αλλαγή αυτή θα ωφελήσει τους Ουκρανούς θα κριθεί μόνο από τους ίδιους του στρατιωτικούς τους ηγέτες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR