Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο βάζει φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο σημείο και ξεκαθαρίζει ότι ο φράχτης θα ολοκληρωθεί με ή χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια.Το θέμα ανακινήθηκε μετά την εισήγηση Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο να σταματήσει η χρηματοδότηση περίφραξης των συνόρων της Ένωσης. «Πρόκειται για την επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, σταματήστε τα Fake News» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τα μείζονα ζητήματα της προεκλογικής ατζέντας όσο πλησιάζουμε στις κάλπες της 21ης Μαΐου.
Σε πρώτο πλάνο έρχεται το μεταναστευτικό, με τον πρωθυπουργό λίγες ώρες πριν μεταβεί στον Έβρο για την υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του φράχτη, να ξεκαθαρίζει ότι θα θωρακίσει τα εθνικά σύνορά με κάθε τρόπο και να εξαπολύει επίθεση στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Μητσοτάκης για φράχτη στον Έβρο
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, «Μόλις χθες, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία με την οποία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην χρηματοδοτήσει τον φράχτη του Έβρου. Η Ευρώπη πλέον αλλάζει τη στάση της και αναγνωρίζει τη σημασία προστασίας εξωτερικών συνόρων και αυτό με παρέμβαση και Ελλάδας σε όσους φορούν κομματικές παρωπίδες και καπέλο για να υπονομεύσουν έργο αυτής κυβέρνησης απαντώ ξεκάθαρα: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είχε προηγηθεί εισήγηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογίας που προτείνει να σταματήσει η χρηματοδότηση φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, δεν στέκεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι, πράσινοι και το μισό ΕΛΚ στο οποίο ανήκει η ΝΔ, απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε αχαρακτηριστικά: «Θέλει τουλάχιστον θράσος να παρουσιάζεις μία πανευρωπαϊκή θέση ως περιθωριακή και μειοψηφική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θέλει ακόμα μεγαλύτερο θράσος να επιμένεις ότι αντί τα ευρωπαϊκά κονδύλια να κατευθύνονται στην αντιμετώπιση της κρίσης, την υγεία ή υποδομές και εξοπλισμό που συμβάλλουν πραγματικά στη φύλαξη συνόρων, πρέπει να πηγαίνουν σε νέους φράχτες για να κάνει σόου ο κ. Μητσοτάκης».
Ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος είπε: «Ο κ. Παπαδημούλης έπρεπε να εκδιωχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κι αν δεν το κάνει θα πει ότι υιοθετεί τις θέσεις του».
Ο κ Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο twitter: «Αντί ο κ Θεοδωρικάκος να συκοφαντεί τον @syriza_gr κ να ζητά την διαγραφή μου(!), ας ρωτήσει τον κ Σχοινά γιατί η Κομισιόν απορρίπτει το αίτημα #Μητσοτάκη- Μελόνι για κοινοτική χρηματοδότηση για κατασκευή φραχτών! Ας απαντήσει γιατί το ΕΛΚ ψήφισε έκθεση, που ζητά ακριβώς το ίδιο!».
«Εμείς πιστεύουμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα εκείνοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει. Εδώ αποτυπώνεται ότι αν επέστρεφε ο συριζα θα επανέφερε τη χώρα στο στάτους του 2019. Τότε που είχαμε Ειδομένη, Μόρια, δεκαδες χιλιάδες πρόσφυγες» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Στο επίκεντρο τα διλήμματα της κάλπης
Τα διλήμματα της κάλπης και οι μετεκλογικές συνεργασίες βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών. Για πολιτική τερατογέννηση με κυβέρνηση ηττημένων υπό τους κυρίους Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη μιλά ο πρωθυπουργός, ενώ από το Γέρακα όπου περιόδευε σήμερα επανέλαβε το στόχο για αυτοδυναμία.
Ο Κυριάκος Μητοστάκης ανέφερε: «Σήμερα υπάρχει μόνο μία πειστική πρόταση διακυβέρνησης είναι η ισχυρή Νέα Δημοκρατία την επόμενη ήμερα στο τιμόνι της χώρας. Επειδή ακούμε πολλά αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία κάλπη για εμάς: Είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Αυτή θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει ποιον θέλουν οι πολίτες για Πρωθυπουργό».
Σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, ο οποίος είπε: «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχεται πια αυτήν την συγκάλυψη. Και ο μόνος δρόμος που έχουμε να αποδεχτούμε είναι ο δρόμος της αλήθειας. Αλλά εδώ που φτάσαμε ξεπεράσαμε και την τελευταία κόκκινη γραμμή. Ως εδώ. Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από την ελληνική κοινωνία».
Ισχυρή εντολή από την πρώτη κάλπη ζητά η ΝΔ, προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των εκλογών το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ο κ. Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Ποια είναι τα κομμάτια της προοδευτικής διακυβέρνησης; οι μισοί από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν Βαρουφάκη, άλλοι δεν τον θέλουν, άλλοι αυτοπροτείνονται Ανδρουλάκης, μην ρωτάτε τη ΝΔ για αυτό ρωτήστε εκείνους και αν βγάλετε άκρη».
«Ο μοναδικός ο οποίος δεν μπορεί να κάνει κυβέρνηση στις 21 Μαΐου είναι ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος όλο αυτό το διάστημα έδρασε και δρα προαναγγέλλοντας και δεύτερες εκλογές και λέγοντας το φοβερό ότι οι πρώτες θα πουν ποιος και οι δεύτερες θα πουν πως» σχολίασε η κ. Όλγα Γεροβασίλη, βουελυτής ΣΥΡΙΖΑ.
Την τελευταία του παρέμβαση ως ευρωβουλευτής έκανε σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση. «Δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε οι παράνομες υποκλοπές, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μια κακή ανάμνηση» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σε θέσεις μάχης και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε από την μεριά του ότι: «Είναι τόσο μεγάλη η πρεμούρα σας για να αποσπάσετε την ψήφο του λαού που επιστρατεύετε το δίλημμα της ακυβερνησίας».
«Μην ανησυχούν οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων θα συγκυβερνήσουν μεταξύ τους. Να ανησυχούν για την επόμενη μέρα», σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Όλα τα πλειοψηφικά είναι καλπονοθευτικά. Εκείνος απαιτεί έχοντας κόντρα του όχι το 65, παραπάνω, το 70-75% όσων δικαιούνται ψήφο να έχει απόλυτη πλειοψηφία και αυτοδυναμία στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό είναι τέρας».
Η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται, με τους αρχηγούς να συνεχίζουν τις περιοδείες τους.
Το σχέδιο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο
Α’ Φάση: 35 χλμ (Κεντρικός Έβρος) – Χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους – προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ – χρονοδιάγραμμα : 12 Μήνες
Β’ Φάση: Συνολικό μήκος 140 χλμ – Χρονοδιάγραμμα: εντός 2-3 ετών (συντονισμένη προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης και από την Ε.Ε.)
Τι περιλαμβάνει το έργο επέκτασης του φράχτη
● νέο τεχνητό εμπόδιο, ύψους 5 μέτρων και βάθους 6 μέτρων
● κατασκευή 7 αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων
● διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων
● την κατασκευή θυροφραγμάτων
● κατασκευή νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και
● βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου