Σε πρόσφατο άρθρο μας επισημαίναμε τους λόγους μείωσης των εξαγωγών Ρωσικών οπλικών συστημάτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και στις καθυστερήσεις παράδοσης S-400 σε άλλες χώρες όπως είναι η Ινδία.
Η επίδραση στις σχέσεις Ρωσίας -Ινδίας
Τα επακόλουθα θα είχαν αρνητική επίδραση στις σχέσεις Ρωσίας-Ινδίας ,αν δεν τηρηθούν οι χρόνοι παράδοσης από την Μόσχα, κάτι για το οποίο κατηγορεί η ινδική Πολεμική Αεροπορία IAF την Ρωσική πολεμική βιομηχανία ισχυριζόμενη ότι:
«Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν είναι σε θέση να παραδώσει ζωτικό εξοπλισμό που είχε δεσμευτεί να παράσχει επισημαίνοντας ότι μια μεγάλη παράδοση που έχει προγραμματιστεί για το 2023 τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί».
Είναι πιθανό να πρόκειται για συστοιχίες S-400 , αφού δύο από τις πέντε παραγγελίες δεν έχουν παραδοθεί ακόμη ή μια παρτίδα ανταλλακτικών για το Su-30 MKI, από το οποίο η IAF έχει στο δυναμικό της 250 από αυτού του τύπου μαχητικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, πέφτει στο τραπέζι" η εξέταση πρότασης, να προωθήσει η Τουρκία τους S-400 της στην Ινδία καλύπτοντας έτσι την μια από τις δύο συστοιχίες που δεν τις έχουν παραδοθεί από την Ρωσία, επισημαίνοντας οφέλη και ζημίες από τέτοια κίνηση ως εξής.
Οι S-400 της Ινδίας
Η Ινδία ως γνωστόν παρήγγειλε πέντε συστήματα S-400 έναντι του ποσού των 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων 5 χρόνια νωρίτερα.
Ένα σύστημα S-400 αντιστοιχεί σε ένα Σύνταγμα αεράμυνας σύμφωνα με τη ρωσική στρατιωτική ονομασία.
Τρία από τα συστήματα που έχουν παραγγελθεί μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί στην Ινδία και έχουν ταχθεί σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, προσανατολισμένα να εξασφαλίσουν την αεράμυνα της χώρας έναντι της Κινεζικής και Πακιστανικής απειλής.
Έτσι το πρώτο Σύνταγμα S-400 τάχθηκε στην επαρχία Παντζάμπ στα βορειοδυτικά της χώρας, το δεύτερο Σύνταγμα στα βορειοανατολικά της χώρας και το τρίτο στην περιοχή Ρατζαστάν, με προσανατολισμό το Πακιστάν.
Τα υπόλοιπα δύο συστήματα είχαν προγραμματιστεί να παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2023.
Η Ρωσία έχει εξάγει τους S-400 Triumf μόνο σε τρεις χώρες μέχρι σήμερα, στην Τουρκία, την Κίνα και την Ινδία.
Μετά τον Φεβρουάριο του 2022, η ρωσική αμυντική βιομηχανία αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Ρωσία, λογικά θα έπρεπε να αποσύρει τις λιγότερο προηγμένες συστοιχίες S-300 από τη Συρία και να δεσμεύσει την παραγωγή όλων των S-400 για να αντισταθμίσει το έλλειμμα της δικής της αεράμυνας.
H συστοιχία S-400 της Τουρκίας
Η Τουρκία ως γνωστόν έχει παραλάβει μια συστοιχία S-400 που αντιστοιχεί σε δύναμη Συντάγματος, χωρίς να έχει προβεί στην ενεργοποίησή τους.
Οι S-400 εμφανίστηκαν για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2020 κατά τη διάρκεια του πεδίου βολής και των δοκιμών στο πεδίο βολής της Σινώπης και έκτοτε η κατάσταση τους παραμένει ασαφής.
Εκτιμάται ότι εξακολουθούν να φυλάσσονται στη Διοίκηση του Αεροδρομίου Murted, την πρώην 4η κύρια αεριωθούμενη βάση Akıncı.
Ενώ η Τουρκία ήταν εκτεθειμένη στην οργή των ΗΠΑ για αυτήν την αγορά των S-400 και αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 σύμφωνα με τις κυρώσεις CAATSA , Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στην Ινδία λόγω της παραγγελίας S-400.
Αυτό έγινε γιατί η Ινδία είναι μια χώρα που η Αμερική προσπαθεί να τραβήξει στο πλευρό της στον ανταγωνισμό της με την Κίνα, οπότε η επιβολή κυρώσεων στην παραγγελία των S-400 θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της Ινδίας από σύμμαχο των ΗΠΑ σε πρώιμο στάδιο.
Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας για προώθηση των S-400 σε άλλη χώρα
Οι Τούρκοι εξέτασαν μια σειρά από εναλλακτικές περιοχές ανάπτυξης προκειμένου να απαλλαγούν από τις Αμερικανικές κυρώσεις λόγω της αγοράς των S-400, από το Αζερμπαϊτζάν έως την ΤΔΒΚ, από το Κατάρ έως τη Σομαλία,πρίν την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν και θεωρείται απίθανο η Ρωσία να επιτρέψει στην Τουρκία να παραδώσει τους S-400 σε τρίτη χώρα.
Όλα άλλαξαν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στην αρχή του πολέμου, φέρεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρότειναν τη μεταφορά των S-400 στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ήταν αδύνατο να βρει ανταπόκριση μια τέτοια πρόταση στην Τουρκία, καθώς μια τέτοια κίνηση θα εκλαμβανόταν από την Μόσχα ως εχθρική κίνηση εναντίον της.
Μια άλλη επιλογή θα ήταν η επιστροφή των S-400 από την Τουρκία στη Ρωσία, γεγονός που θα έδινε άμεση λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ρωσική αεράμυνα.
Ωστόσο, η Τουρκία θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει το αντι-ουκρανικό μέτωπο.
Πρόταση μεταφοράς των S-400 από την Τουρκία στην Ινδία
Σε αυτό το σημείο, η μεταφορά των S-400 στην Ινδία μπορεί να αποτελεί μια επιλογή που μπορεί να εξεταστεί.
Πρώτα απ 'όλα, η Τουρκία θα απελευθερωνόταν από τους S-400 και τα προβλήματα που τις δημιουργούν.
Η Ρωσία από την πλευρά της θα εκπλήρωνε εν μέρει τη δέσμευσή της προς την Ινδία.
Επιπλέον, αυτό το σύστημα σε καμία περίπτωση δεν θα πέσει στα χέρια μιας χώρας που θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η Ινδία θα έχει σύντομα τουλάχιστον μια από τις 2 συστοιχίες S-400 που αναμένει, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την αεράμυνά της με την δημιουργία ενός νέου Συντάγματος από τα παραπάνω αντιαεροπορικά.
Ωστόσο παρόλο που οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην Ινδία για τους S-400, μπορεί να αντιδράσεουν στο να τους δώσει η Τουρκία σε μια χώρα διαφορετική από την Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η αντίδραση θα είναι χαμηλότερς έντασης από τυχόν ενεργοποίηση των S-400 σε τουρκικό έδαφος.
Από την άλλη πλευρά, είναι σχεδόν αναπόφευκτο το Πακιστάν, με το οποίο η Τουρκία έχει στενές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις, να αισθάνεται άβολα με μια τέτοια εξέλιξη.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Η χώρα μας είναι γνωστό ότι έχει αναπτύξει πάρα πολύ καλές σχέσεις με την Ινδία την οποία βλέπει ως αντίβαρο στην ολοένα και αυξανόμενη πολιτικοστρατιωτική συνεργασία Πακιστάν-Τουρκίας με φόντο το Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο.
Συνεπώς οποιαδήποτε κίνηση από τουρκικής πλευράς προσέγγισης με την Ινδία δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας μας, όπως αυτή της παράδοσης των S-400 στο Νέο Δελχί, αφού επιπλέον θα αφαιρούσε από τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις ένα σημαντικό αγκάθι.
Ωστόσο τα συμφέροντα της Τουρκίας συμπλέουν με αυτά του Πακιστάν με το οποίο έχει αδελφικές σχέσεις, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ του στο ζήτημα του Κασμίρ, ενάντια στην Ινδία, οπότε θεωρούμε ότι η τυχόν παράδοση των S-400 από την Άγκυρα στο Νέο Δελχί θα εκλαμβανόταν από το Καράτσι ως πισώπλατη μαχαιριά.
Παράλληλα η Τουρκία είναι γνωστό ότι προσπαθεί να αποκτήσει μέσω Πακιστάν την δυνατότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων μελλοντικά, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι θα σκεφθεί πάρα πολύ να προβεί στην μεταφορά των S-400 στην Ινδία.