Η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι σε σχέση με την Ελλάδα, υπολείπεται σε σημαντικούς τομείς οι οποίοι θα κρίνουν την τελική έκβαση μιας στρατιωτικής αναμετρησης μεταξύ μας και γιαυτό τον λόγο κινείται είτε μέσω αγοράς κρίσιμων οπλικών συστημάτων από τρίτες χώρες, είτε με εγχώρια προϊόντα που αναπτύσει η πολεμική της βιομηχανία να καλύψει την διαφορά.
Ένας τομέας στον οποίο υστερεί και μάλιστα σημαντικά η Τουρκία έναντι της Ελλάδας είναι η αντιαεροπορική της άμυνα, αφού διαθέτει μιά(1) μόλις συστοιχία S-400 μεγάλου βεληνεκους, όταν χρειάζεται 8έως 10 για να καλύψει πλήρως την επικράτεια της, σε αντίθεση με την χώρα μας η οποία χάρη στους Patriot κυρίως διαθέτει ισχυρή αντιαεροπορική προστασία.
Αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία καίγεται για την αγορά του Γαλλοιταλικού αντιαεροπορικού συστήματος SAMP/T
Την τελευταία κατάσταση σχετικά με το πρόγραμμα SAMP/T της Τουρκίας, αξιολόγησε ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. Ismail Demir, ο οποίος σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ανέφερε τα εξής:
Το πρόγραμμα SAMP/T είναι ακόμα στο τραπέζι;
"Το σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας SAMP/T, που αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία EUROSAM που αποτελείται από την Ιταλία και τη Γαλλία, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι για την Τουρκία. Απαντώντας σε ερωτήσεις του CNN TÜRK, ο Πρόεδρος της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. İsmail Demir μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις του προγράμματος SAMP/T.
Στη δήλωση του ο Demir είπε: «Το υψηλό επίπεδο θετικής ατμόσφαιρας δεν μετατράπηκε σε κίνηση στα μάτια των εταιρειών. Αν υπάρξει θετική προσέγγιση από μέρους τους, θα συζητήσουμε το θέμα. Επί του παρόντος, επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη των δικών μας προϊόντων».
Εκτιμάται ότι τα «δικά μας προϊόντα» που αναφέρονται στη δήλωση του Προέδρου Ντεμίρ, σημαίνουν το αντιαεροπορικό σύστημα SİPER. Το σύστημα αεράμυνας SİPER, το οποίο χρησιμοποιεί πύραυλο αεράμυνας με βεληνεκές 100 χιλιομέτρων, αναμένεται να τεθεί σε χρήση φέτος. Από την άλλη πλευρά, σχεδιάζεται να αναπτυχθεί η αντιαεροπορική άμυνα εμβέλειας 150 χιλιομέτρων και οι διαμορφώσεις αντιβαλλιστικών πυραύλων διαφόρων βεληνεκών του συστήματος.
Το Ιστορικό του προγράμματος SAMP/T
Στις 5 Ιανουαρίου 2018, υπεγράφη η σύμβαση «Μελέτη ταυτοποίησης συστημάτων εναέριας και πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς (LORAMIDS)» μεταξύ της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών και των ASELSAN, EUROSAM και Roketsan. Με την υπογραφείσα σύμβαση, επιδιώχθηκε η από κοινού ανάπτυξη ενός πυραυλικού συστήματος αεράμυνας που να καλύπτει τις ανάγκες της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και η Ιταλία υπέγραψαν τη σύμβαση για την ανάπτυξη του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T (SAMP/T NG) επόμενης γενιάς τον Μάρτιο του 2021.
Το σύστημα SAMP/T, το οποίο είναι επί του παρόντος αποτελεσματικό εναντίον εναέριων στόχων, όπως πολεμικά αεροπλάνα, πύραυλοι κρουζ, και τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, χρησιμοποιεί τον πύραυλο Aster 30 Block I.
Δύο νέοι πύραυλοι αναπτύσσονται για το SAMP/T, το οποίο έχει βεληνεκές εμπλοκής 120km με το Aster 30 Block I Missile.
Με τους ανεπτυγμένους πυραύλους Aster 30 Blok I NT και Aster 30 Blok II, το SAMP/T θα γίνει πολύ πιο αποτελεσματικό κατά των βαλλιστικών πυραύλων.
Τι είναι το SAMP/T
Είναι ένα επίγειο, μεσαίου ύψους, μεγάλου βεληνεκούς, αμυντικό σύστημα κατά βαλλιστικών πυραύλων, αεροσκαφών, ελικοπτέρων, UAV, πυραύλων κρούζ.
Παράγεται από την κοινοπραξία EUROSAM που σχηματίζεται από την MBDA (Γαλλία) και την Thales (Ιταλία).
Το SAMP/T αποτελείται από μια μονάδα ραντάρ Arabel (MRI), μονάδα εμπλοκής (MC) και 6 μονάδες κάθετου εκτοξευτή (MLT), ικανές για παρακολούθηση και εμπλοκή 360°.
Υπάρχουν 8 πύραυλοι (Γαλλία 8×8, Ιταλία 8×4) σε κάθε μονάδα εκτοξευτή κάθετης εκτόξευσης (MLT) και όλοι οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.
Το MLT έχει δυνατότητα εμπλοκής 360°.
Το Ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών ARABEL
Το ARABEL MULTI-FUCTION RADAR είναι μια τρισδιάστατη συστοιχία φάσεων, ζώνης X (8-12 GHz).
Διαθέτει δυνατότητα παρακολούθησης και εμπλοκής 360°,μπορεί να παρακολουθήσει 100 στόχους ταυτόχρονα και μπορεί να εμπλέξει 16 πυραύλους σε 10 διαφορετικούς στόχους.
Όταν το SAMP/T συνεργάζεται με το ραντάρ Arabel Ground Master 400 (GM 400), η απόσταση ανίχνευσης και παρακολούθησης είναι 400+ km.
Τι μέλλει γενέσθαι
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η κοινοπραξία EUROSAM που σχηματίζεται από την MBDA (Γαλλία) και την Thales (Ιταλία) δεν ανταποκρίνεται στα κελεύσματα των Τούρκων για πώληση του συστήματος SAMP/T τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ενώ εκτίμησή μας είναι ότι δεν πρόκειται να σημειωθεί καμμία πρόοδος μέχρι τις τουρκικές εκλογές, αλλά και μετά από αυτές εάν ο Ερντογάν νικήσει.
Η Τουρκία επιχειρεί με την απόκτηση των SAMP/T να αποκτήσει μια αξιόπιστη λύση στο τεράστιο πρόβλημα αντιαεροπορικής άμυνας που έχει, προκειμένου να είναι σε θέση από κοινού με την ομολογουμένως γερασμένο στόλο των F-16 της να αντιμετωπίσει τα Ελληνικά RAFALE και F-16 VIPER στο Αιγαίο.
Αυτό δεν φαίνεται να γίνεται όπως είπαμε, αφού οι Σύμμαχες μας Γαλλία-Ιταλία έχουν καταλάβει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι Τούρκοι ελέω Patriot και SAMP/T δεν έχουν πλέον καμιά άλλη δυτική αξιόλογη και ανάλογη αντιαεροπορική επιλογή γιαυτό και επιχειρούν μάταια μέσω του δικού τους συστήματος SIPER ,να καλύψουν την διαφορά με την Ελλάδα.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι όσο η Ελλάδα υπερτερεί της Τουρκίας στους κρίσιμους τομείς της Πολεμικής Αεροπορίας και της αντιαεροπορικής άμυνας, τόσο θα απομακρύνεται ο κίνδυνος να δεχθεί επίθεση από αυτήν.