Russia
Updated at:

Σε επίπεδα Β' Παγκοσμίου Πολέμου δουλεύουν τα ρωσικά στρατιωτικά εργοστάσια για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία όπως κάθε στρατιωτική επιχείρηση, αποτελεί ένα πεδίο δοκιμής οπλικών συστημάτων των αντιπάλων, όπου αναλόγως της απόδοσής τους αυξάνονται ή μειώνονται οι πωλήσεις των αμυντικών εταιρειών παραγωγής τους σε άλλες χώρες, οι οποίες ενδιαφέρονται να θωρακίσουν την άμυνά τους.

Γιατί θα μειωθούν οι εξαγωγές Ρωσικών οπλικών συστημάτων μελλοντικά

Ειδικότερα οι Ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις γίνονται αποδέκτες Δυτικών οπλικών συστημάτων των οποίων αξιολογείται η απόδοση τους και συνεπώς οι μελλοντικές εξαγωγές τους σε τρίτες χώρες, ενώ για την Ρωσία  δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο, αφού από μόνη της η απόδοση των οπλικών συστημάτων της στο πεδίο της μάχης δεν θα σημάνει και εξαγωγές τους σε άλλες χώρες, όπως θα δούμε.

Οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

1. Tα επόμενα χρόνια μετά τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όταν αυτός επιτευχθεί, η προτεραιότητα της Μόσχας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντικατάσταση του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεών της που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και  ατην αναδιοργάνωσή τους και δευτερευόντως στην υλοποίηση πώλησης αμυντικού εξοπλισμού σε άλλες χώρες.

2. Οι ΗΠΑ εκμεταλλευόμενες τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποστέλλουν στο Κίεβο οπλικά συστήματα Ρωσικής κατασκευής και προέλευσης που είχαν στην κατοχή τους κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, προβαίνοντας στην αντικατάσταση τους με δικά τους ή άλλων δυτικών χωρών οπλικά συστήματα.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια το κλείσμο για την Ρωσική αμυντική βιομηχανία όλων των αγορών οπλικών συστημάτων της εντός της Ευρωπαϊκής Ηπείρου για αρκετά χρόνια, αφού ΕΕ και Ρωσία έχουν εισέλθει σε ψυχροπολεμική περίοδο η οποία θα κρατήσει επί μακρόν.

3. Επιπλέον οι χώρες εκτός ΕΕ-ΝΑΤΟ που μπαίνουν στον πειρασμό να αγοράσουν ρωσικό εξοπλισμό, θα μπορούσαν να αποθαρρυνθούν για την υποβολή παραγγελίας λόγω της απειλής κυρώσεων από τις ΗΠΑ σύμφωνα με τον νόμο  CAATSA [Countering America's Adversaries Through Sanctions Act] .

Αυτός ήταν ο λόγος που «χάλασε» η πώληση 11 μαχητικών-βομβαρδιστικών Su-35 στην Ινδονησία, από την οποία επωφελήθηκε η γαλλική Dassault Aviation , πουλώντας τα Rafale της, όπως και η Σερβία η οποία στρέφεται και αυτή στην απόκτηση των εν λόγω Γαλλικών μαχητικών αντί Ρωσικών μαχητικών.

4. Τέλος εκτιμάται ότι λόγω του εμπάργκο της Δύσης προς την Ρωσία θα υφίσταται  καθυστέρηση υλοποίησης από την Μόσχα παραγγελιών οπλικών της συστημάτων από άλλες χώρες, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τις τελευταίες σε αγορά  ανάλογων συστημάτων από άλλες χώρες.

Παρούσα κατάσταση-Το "αίνιγμα" της Ινδίας

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης SIPRI, η ρωσική βιομηχανία όπλων έχασε μερίδιο αγοράς εξαγωγών μεταξύ των περιόδων 2013-17 και 2018-22 σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες,  ενώ κινδυνεύει να την ξεπεράσει η Γαλλία, η οποία έχει δει το μερίδιο αγοράς της να αυξάνεται κατά 44%.

Αυτή η τάση θα μπορούσε να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, χάρη στους 4 κύριους λόγους που προαναφέραμε.

Ωστόσο, η απειλή πιθανών κυρώσεων από τις ΗΠΑ σύμφωνα με τον νόμο CAATSA  δεν πτόησε το Νέο Δελχί από το να προμηθευτεί πέντε ρωσικέςαντιαεροπορικές συστοιχίες S-400 Triumph για 5,43 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με μελέτη του  SIPRI, η Ινδία παραμένει «ο κορυφαίος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο», ακόμη και αν οι εισαγωγές της μειώθηκαν κατά 11% μεταξύ 2013-17 και 2018-22 υπό την επίδραση της πολιτικής «Make in India» και την πολυπλοκότητα των διαδικασιών εφοδιασμού του.

Η Ρωσική  πολεμική βιομηχανία  εντούτοις εξακολουθεί να είναι ο κύριος προμηθευτής των ινδικών Ενόπλων δυνάμεων, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στην υλικοτεχνική υποστήριξη του εξοπλισμού που έχει ήδη παραδοθεί, ιδίως των μαχητιθκών αεροσκαφών MiG-29, Su-30. 

Τούτου λεχθέντος, και παρά την αγορά των S-400, αυτή η πρωτοκαθεδρία εξαγωγών  της Ρωσίας στην Ινδία δοκιμάζεται σοβαρά, καθώς το Νέο Δελχί επιχειρεί να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού του, κάτι που ωφελεί τους Αμερικανούς και, κυρίως, τους Γάλλους κατασκευαστές.

«Η Γαλλία έχει αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή όπλων της Ινδίας, μετά τη Ρωσία», σημείωσε το σουηδικό ινστιτούτο.

Επίσης η σχέση Ρωσίας-Ινδίας στον εξοπλιστικό τομέα θα δοκιμαστεί ακόμη περισσότερο αν δεν τηρηθούν οι χρόνοι παράδοσης από την Μόσχα, κάτι για το οποίο  κατηγορεί η ινδική Πολεμική Αεροπορία IAF την Ρωσική πολεμική βιομηχανία ισχυριζόμενη ότι:

«Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν είναι σε θέση να παραδώσει ζωτικό εξοπλισμό που είχε δεσμευτεί να παράσχει επισημαίνοντας ότι  μια μεγάλη παράδοση που έχει προγραμματιστεί για το 2023 τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί».

Είναι πιθανό να πρόκειται για συστοιχίες S-400 , αφού  δύο από τις πέντε παραγγελίες δεν έχουν παραδοθεί ακόμη  ή μια παρτίδα ανταλλακτικών για το Su-30 MKI, από το οποίο η IAF έχει στο δυναμικό της  250 από αυτού του τύπου μαχητικά αεροσκάφη.

Τέλος ένας άλλος λόγος που μπορεί να ωθήσει το Νέο Δελχί να απομακρυνθεί όλο και περισσότερο από τη ρωσική βιομηχανία όπλων τα επόμενα χρόνια είναι η επιθυμία της Μόσχας να ενισχύσει σημαντικά τη σχέση της με το Πεκίνο, όπως φάνηκε στην πρόσφατη  συνάντηση του επικεφαλής του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου ομόλογου του Xi Jinping.

Από τα παραπάνω εκτιμούμε ότι η Ρωσική πολεμική βιομηχανία θα παρουσιάσει ύφεση στις εξαγωγές της τα επόμενα χρόνια, με την Γαλλική αμυντική βιομηχανία να  είναι κερδισμένη αυξάνοντας τις εξαγωγές της.

 

 

.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR