Greek-Turkish Relations

Φόβοι για νοθεία στις τουρκικές εκλογές: Ο Ερντογάν "φιμώνει" Deutsche Welle και Voice of America στην Τουρκία

Οι  επικείμενες εκλογές στην Τουρκία έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού δεν θα κριθεί μόνο ποίος θα κυβερνήσει τη χώρα,αλλά και πώς θα  κυβερνηθεί αυτή, προς τα που θα οδηγηθεί η οικονομία της και ποιά θα είναι η στάση  της στην Ουκρανία,την Μέση Ανατολή την ΝΑ Μεσόγειο, το Αιγαίο, αλλά και απέναντι σε ΗΠΑ-ΕΕ  και Ρωσία.

CONTINUE READING

Η πορεία προς τις τουρκικές εκλογές

Η απόφαση της ενωμένης αντιπολίτευσης, ακόμη και μετά από καθυστέρηση, να ορίσει υποψήφιο τον Κιλιντζάρογλου και Αντιπροέδρους τους  Δημάρχους Ιμάμογλου και Γιανκάς, οι οποίοι σημειωτέον δημοσκοπικά ακόμη και πρίν τους σεισμούς επικρατούσαν και μάλιστα με διαφορά του Ερντογάν, γέρνει σαφώς την πλάστιγγα της νίκης υπέρ της συμμαχίας των έξι.

Εκτός των ανωτέρω φαίνεται ότι επιχειρείται προσέγγιση και με το Κουρδικό κόμμα του HDP, του οποίου ο ηγέτης Νντεμιρτάς εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένος κατόπιν εντολής του Ερντογάν εδώ και χρόνια.

Όλα τα παραπάνω σε συγκερασμό με την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω των σεισμών και της κακής οικονομικής κατάστασης των Τούρκων πολιτών, έχουν ως αποτέλεσμα δημοσκοπικά να ηττάται ο Ερντογάν από τον Κιλιντζάρογλου και με μεγάλη διαφορά μάλιστα. 

Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται τα παραπάνω και επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα, μάταια κατά την εκτίμησή μας, γεγονός που θεωρείται από πολλούς αναλυτές  ότι είναι πιθανό να τον εξωθήσει ακόμη και σε απόπειρα νοθείας των εκλογών.

Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει με την παρουσία μάλιστα Διεθνών ΜΜΕ στην χώρα, τα οποία όπως θα δούμε ο Ερντογάν δεν αδειοδοτεί με αποτέλεσμα αυτά να κλείνουν...

Σύμφωνα με σημερινό άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, το γραφείο της Deutsche Welle (DW) στην Τουρκία θα κλείσει στα τέλη Μαρτίου, αφού το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας αρνήθηκε να παρατείνει την άδεια λειτουργίας της, όπως ανακοίνωσε ο δημοσιογράφος Ισμαήλ Σαγμάζ. 

Η κίνηση έγινε μετά από ένα δικαστήριο που απέκλεισε την πρόσβαση στον τουρκικό ιστότοπο της DW επειδή δεν είχε υποβάλει αίτηση για άδεια εκπομπής της τουρκικής υπηρεσίας παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης RTÜK.

Η Deutsche Welle (DW) κλείνει το γραφείο της στην Τουρκία

Ο δημοσιογράφος  Ισμαήλ Σαγμάζ, ανακοίνωσε την κίνηση  στο Halk TV στις 17 Μαρτίου, λέγοντας  ότι το υπουργείο αρνήθηκε να παρατείνει την άδεια «με το αιτιολογικό ότι επέλεξε τον τομέα δραστηριότητάς της λανθασμένα» σύμφωνα με τη γνώμη της Προεδρικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών.

«Η DW Turkish κλείνει το γραφείο της στο τέλος του μήνα. Οι δημοσιογράφοι και οι συντάκτες θα μπορούν να παράγουν περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, δεν θα υπάρξει όμως στελέχωση και δεν θα είναι ασφαλισμένοι πι δημοσιογράφοι», πρόσθεσε ο Σαγμάζ, λέγοντας ότι ο ιστότοπος της DW «εξοργίζει την κυβέρνηση του AKP».

Αποκλεισμός και της Φωνής της Αμερικής (VOA)

Η κίνηση έγινε αφότου τουρκικό δικαστήριο στις 30 Ιουνίου απέκλεισε την πρόσβαση στις τουρκικές ιστοσελίδες της Φωνής της Αμερικής (VOA) και της Deutsche Welle (DW) επειδή δεν υπέβαλαν αίτηση για άδειες κατόπιν αιτήματος του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Τουρκίας (RTÜK).

Τα δύο μέσα αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το αίτημα για λήψη άδειας μετάδοσης περιεχομένου από το  RTÜK υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση από το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας θα οδηγούσε σε απαιτήσεις που θα ισοδυναμούσαν με λογοκρισία.

Μετά την απόφαση ο διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουρκ είχε δηλώσει ότι η εταιρεία είχε εξηγήσει σε συζητήσεις με το RTÜK γιατί δεν μπορούσε να συμμορφωθεί με το αίτημα για λήψη άδειας, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι τα αδειοδοτημένα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία έχουν την υποχρέωση να διαγράψουν περιεχόμενο που η τουρκική αρχή κρίνει ακατάλληλο.

«Αυτό είναι απλώς απαράδεκτο για έναν ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό φορέα», είπε. «Η DW θα κινηθεί νομικά κατά του αποκλεισμού που έχει γίνει τώρα».

Τόσο η Deutsche Welle  όσο και η Φωνή της Αμερικής δήλωσαν ότι δεν θα υποβάλουν αίτηση για άδειες στην Τουρκία όπως ζητά το RTÜK βάσει του νόμου για τη ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης της χώρας, ο οποίος σύμφωνα με τους επικριτές στοχεύει στην αύξηση της λογοκρισίας.

Ο έλεγχος των ΜΜΕ από τον Ερντογάν

Η συντριπτική πλειονότητα των  μέσων ενημέρωσης της επικράτειας της  Τουρκίας θεωρούνται ότι πρόσκεινται στην κυβέρνηση, γεγονός που ευνοεί τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους συμμάχους του. Οι Τούρκοι καταφεύγουν όλο και περισσότερο σε εναλλακτικά μέσα, κάποια ξένη ιδιοκτησία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πληροφορηθούν τις ειδήσεις.

Οι ψηφιακές πλατφόρμες υπόκεινται στην εξουσία του RTÜK ως μέρος ενός κανονισμού που ψηφίστηκε την 1η Αυγούστου 2019. Οι ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς να λάβουν άδειες από το RTÜK ως μέρος της τροπολογίας.

Σύμφωνα με τον Νόμο 6112, το RTÜK αδειοδοτεί τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιεχόμενο βίντεο κατ' απαίτηση εκτός από την παρακολούθηση του περιεχομένου τους.

Ως μέρος των κανονισμών, οι εταιρείες αναγκάζονται να αφαιρέσουν το περιεχόμενο που κρίνεται ακατάλληλο από το RTÜK.

Το RTÜK, του οποίου το συμβούλιο χάραξης πολιτικής κυριαρχείται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και τους συμμάχους του, επιβάλλει συχνά πρόστιμα στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR