World

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται στη νέα σύμβαση της ΕΕ με την Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Η Pfizer συμφώνησε να παρατείνει τη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια του εμβολίου Covid-19 από το 2023 έως το 2026, με μείωση κατά 40% στον αριθμό των παρεχόμενων δόσεων και μεγαλύτερες προθεσμίες για την προμήθεια των εμβολίων.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν συμφωνούν με αυτούς τους όρους, αναφέρουν οι Financial Times , σύμφωνα με το Reuters . Αυτό, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιο πλεόνασμα εμβολίων και αρκετές χώρες χρειάστηκε να καταστρέψουν μεγάλο αριθμό δόσεων, λόγω της μείωσης της ζήτησης εμβολιασμού.

Από την άλλη πλευρά, η Pfizer επιμένει να πληρώνεται για τις δόσεις που παραγγέλθηκαν στο συμβόλαιο, οι οποίες όμως δεν θα παράγονται πλέον, γεγονός που έχει εξοργίσει αρκετές κυβερνήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη παρουσίασε την τροποποιημένη σύμβαση στους υπουργούς Υγείας σε κατ' ιδίαν συνάντηση στις Βρυξέλλες την Τρίτη, αλλά αντιμετώπισε αντίσταση από τέσσερα κράτη μέλη - Πολωνία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Λιθουανία.

Οι πλουσιότερες χώρες της ΕΕ πιστεύουν ότι η τιμή του εμβολίου, περίπου 19 $ ανά δόση, κάνει αυτό το συμβόλαιο καλή σχέση τιμής-ποιότητας. Η Pfizer και η Moderna αύξησαν τις τιμές των εμβολίων στην ΕΕ το 2021 καθώς οι χώρες μέλη επιθυμούσαν να εξασφαλίσουν ενισχυτικές δόσεις. Το συμβόλαιο απαιτεί από την Pfizer να ενημερώσει το εμβόλιο ώστε να συμπεριλάβει νέα στελέχη του COVID.

Ο Βλαστίμιλ Βάλεκ, ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας, είπε ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι δίκαιη. «Οι περισσότερες χώρες συμφώνησαν. Το συμβόλαιο δεν είναι κακό», είπε. Αλλά η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία αντιτίθενται σε αυτό.

Οι τέσσερις χώρες εξέδωσαν ανακοίνωση λέγοντας ότι «αυτές οι προτάσεις δεν παρουσιάζουν τελική και δίκαιη λύση στα προβλήματα του πλεονάσματος εμβολίου Covid-19 και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συστημάτων υγείας, των πολιτών και των οικονομικών συμφερόντων των κρατών μελών».

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR