Society

Δυστύχημα στα Τέμπη: Πρωτοφανής ανταπόκριση στη συγκέντρωση φιαλών αίματος-Έκκληση στους πολίτες… να μη δίνουν άλλο

Από τις πρώτες στιγμές της τραγωδίας με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης ξεδιπλώθηκε αυθόρμητα σε όλη την Ελλάδα, 

Σύμφωνα με τη Γιάννα Σουλάκη και το iatropedia.gr,, χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και βρέθηκαν σε νοσοκομεία και πλατείες για να δώσουν αίμα.

Συνολικά συγκεντρώθηκαν από 8.500 έως 9.000 φιάλες αίματος.

Συγκεκριμένα, περίπου 3.500 μονάδες αίμα συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη (1/3), και τη δεύτερη μέρα της τραγωδίας την Πέμπτη (2/3) επιπλέον 5.500 μονάδες.

Δηλαδή, συνολικά δημιουργήθηκαν αποθέματα μεταξύ 8.000 και 9.000 μονάδων.

Στην Πλατεία της Λάρισας δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές από ανθρώπους όλων των ηλικιών που περίμεναν καρτερικά να αιμοδοτήσουν για τους τραυματίες των Τεμπών.

«Πρωτοφανής ανταπόκριση»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Παναγιώτης Κατσίβελας, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr πως η κινητοποίηση και η ευαισθητοποίηση που επέδειξε ο κόσμος ήταν πρωτοφανής.

“Συγκεντρώθηκαν μεταξύ 8 και 9 χιλιάδες μονάδες μέσα σε μόλις δύο ημέρες, ενώ σε μια ολόκληρη εβδομάδα στο Μάτι, είχαν συγκεντρωθεί 15 χιλιάδες μονάδες αίμα. Τα αντανακλαστικά των οργανωμένων ομάδων αιμοδοσίας, δεν είναι ίδια με τα αντανακλαστικά του ενός ατόμου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έπαιξε σίγουρα ρόλο ότι ήταν νέοι άνθρωποι τα θύματα και οι τραυματίες της αμαξοστοιχίας, αλλά και η αυξημένη ευαισθητοποίηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Και επίσης έπαιξε ρόλο το ότι το δυστύχημα ήταν τόσο απροσδόκητο. Πιστεύω ότι δεν ήταν μόνο ένα, αλλά πολλά όσα συνέβαλλαν και υπήρξε αυτή την πρωτοφανής ανταπόκριση”, λέει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ.

Από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος οι αιμοδοσίες ζήτησαν τη συμβολή των εθελοντών αιμοδοτών, καθώς δεν υπήρχε καθαρή εικόνα των αναγκών σε αίμα που θα προέκυπταν στη συνέχεια:

“Με το άκουσμα του δυστυχήματος δεν είχαμε εικόνα των τραυματιών, και δεν ξέραμε την ποιότητα των τραυμάτων. Γι’ αυτό εμείς κινητοποιήσαμε όλο το σύστημα. Να σκεφθείτε ότι μεταφέρθηκαν αίματα από την Αλεξανδρούπολη, από τη Ρόδο από την Κρήτη και είχαμε πλήρη κάλυψη των αναγκών, από την πρώτη στιγμή”, λέει ο κ. Κατσίβελας.

Και πράγματι, οι ανάγκες των τραυματιών καλύφθηκαν από τα αποθέματα της χώρας και τα αποθέματα των νοσοκομείων.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ»

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν παρέλειψε να εκδώσει ανακοίνωση για να ευχαριστήσει τους χιλιάδες αιμοδότες που ανταποκρίθηκαν.

Το δημόσιο «ευχαριστώ» για το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης των χιλιάδων εθελοντών αιμοδοτών από την πλευρά του ΕΚΕΑ, διατυπώθηκε με τα εξής λόγια:

«Αξίζει σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες ένα μεγάλο «ευχαριστώ», για το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης, το οποίο επέδειξαν, αποτελώντας ένα φωτεινό μήνυμα μέσα στη θλίψη που προκάλεσε η τραγωδία στα Τέμπη. Ταυτόχρονα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, στο προσωπικό όλων των υπηρεσιών αιμοδοσίας της χώρας, που υπερέβαλλαν εαυτούς για την διευκόλυνση της προσέλευσης των αιμοδοτών., σε αρκετές περιπτώσεις παρατείνοντας το ωράριο λειτουργίας».

«Μη δίνετε άλλο αίμα»

Στη συνέχεια το ΕΚΕΑ ζήτησε από τους εθελοντές αιμοδότες να μη δώσουν άλλο αίμα και έκλεισε τις αιμοδοσίες, γεγονός το οποίο προκάλεσε απορίες.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, εξηγεί πως τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν έχουν περισσότερο από 42 ημέρες ζωής, ενώ τα αιμοπετάλια δεν κρατούν περισσότερο από 5 ημέρες.

«Τις σταματήσαμε τις αιμοδοσίες γιατί το αίμα έχει μια συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τα ερυθρά αιμοσφαίρια πάνω από 42 ημέρες το μέγιστο, από 35 έως 42 ημέρες, συγκεκριμένα. Τα δε αιμοπετάλια επιβιώνουν μόνο για 5 ημέρες. Πρέπει να λύνουμε πάντα την εξίσωση των αναγκών και ως προς τον χρόνο και ως προς τον αριθμό. Γι΄ αυτό και βλέπετε να κάνουμε τακτικά εκκλήσεις και γινόμαστε κουραστικοί», λέει.

Επίσης, όπως εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, εάν οι αιμοδότες σήμερα έδιναν αίμα σε πλεόνασμα (και το οποίο μάλιστα δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί), δεν θα μπορούσαν να ξαναδώσουν πριν περάσουν τρεις μήνες:

«Σταματήσαμε το φαινόμενο γιατί θα εξαντλούσαμε τη δυνατότητα του εθελοντικού κινήματος να δίνει αίμα το επόμενο χρονικό διάστημα, που θα ξαναχρειαστούμε αίμα. Γιατί δεν μπορούν να αιμοδοτήσουν ξανά εάν δεν μεσολαβήσει ένα τρίμηνο. Και θα έχουμε μια ανόητη υπερεπάρκεια τώρα και μια δύσκολη ανεπάρκεια μετά το Πάσχα», σημειώνει ο ίδιος.

Αδιάκοπη η προσπάθεια για επάρκεια αίματος στη χώρα

Το αίμα που έχει συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί για να καλύψει σημαντικά κενά της αιμοδοσίας και θα χορηγηθεί σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, είτε είναι χρόνιοι πάσχοντες από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) και δρεπανοκυτταρική αναιμία, είτε σε τραυματίες από άλλα ατυχήματα, είτε σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργεία.

«Όλα αυτά τα αίματα θα αξιοποιηθούν ανακτώντας τα πραγματικά αποθέματα της χώρας που πρέπει να έχουμε. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε στερέψει από αποθέματα, γιατί είχαν μεσολαβήσει οι Αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα κλπ. Την Τρίτη μάλιστα μετά την Καθαρά Δευτέρα, όλη η χώρα είχε συγκεντρώσει 1.300 μονάδες μόνο. Τώρα πολλαπλασιάστηκαν τα αποθέματα, με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ.

Η χώρα μας είναι 4η με 5η χώρα στον κόσμο με το περισσότερο αίμα ανά μονάδα πληθυσμού. Αυτό που δυσκολεύει τις αιμοδοσίες, ωστόσο, είναι το φαινόμενο του «αιμοδότη της μιας φοράς».

«Γι’ αυτό και τώρα προσπαθούμε να εμπεδώσουμε τη συναίνεση του σταθερού αιμοδότη με διάρκεια και συνέπεια. Εκεί πάσχουμε», σημειώνει ο κ. Κατσίβελας.

CONTINUE READING

Όσο για το μήνυμα που θέλει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ να περάσει στον κόσμο, μέσω του iatropedia.gr;

“Δυστυχώς στη ζωή έρχονται κάποια γεγονότα που ανατρέπουν την καθημερινότητα και οφείλουμε πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτά. Καταλαβαίνει ο καθένας, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι η χώρα μας να είναι θωρακισμένη με επαρκή αποθέματα αίματος”, καταλήγει.

Οι υπεύθυνοι του ΕΚΕΑ προτρέπουν τους πολίτες να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αιμοδοσία το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που θα συμβάλλει στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος της χώρας.

Αποθέματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν από άλλους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR