Greek-Turkish Relations
Updated at:

Αμερικανική "έφοδος" στην Τουρκία: Ελληνοτουρκικά, ΝΑΤΟϊκό αδιέξοδο & σεισμοπαθείς στην κορυφή της ατζέντας Μπλίνκεν

Είναι γνωστό ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σήμερα Κυριακή μεταβαίνει από το Μόναχο που παρευρέθη στη Σύνοδο Ασφαλείας, στην Τουρκία αρχικά, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Τουρκία ο Μπλίνκεν αναμένεται να θέσει στον ομόλογό του ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, το ζήτημα παροχής μετασεισμικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, την είσοδο της Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία σκοντάφτει στην τουρκική άρνηση μέχρι τώρα και στην επανέναρξη του Ελληνοτουρκικού διαλόγου, τον οποίο μονομερώς ο Ερντογάν κατάργησε.

Στο θέμα αναφέρεται με άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ένας σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη γειτονική Συρία στις 6 Φεβρουαρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 45.000 ανθρώπους και αφήνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους άστεγους μαζί με οικονομικό κόστος που αναμένεται να ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην κορυφή της ατζέντας θα είναι οι υποψηφιότητες για ένταξη  στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τις οποίες η Τουρκία αρνείται μέχρι στιγμής να επικυρώσει, λέγοντας ότι η Στοκχόλμη ειδικότερα φιλοξενεί αυτό που αποκαλεί μέλη τρομοκρατικών ομάδων. Η Άγκυρα δήλωσε πρόσφατα ότι θα εγκρίνει μόνο την είσοδο της  Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης θα προσγειωθεί στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη νότια επαρχία των Άδανα, από όπου θα πραγματοποιήσει περιοδεία με ελικόπτερο στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό. Στη συνέχεια θα έχει διμερείς συνομιλίες τη Δευτέρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν τον σχεδιασμό του ταξιδιού του.

Μετά τον σεισμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν ομάδα έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, ιατρικές προμήθειες, μηχανήματα θραύσης σκυροδέματος και πρόσθετη χρηματοδότηση 85 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια που καλύπτει επίσης τη Συρία.

Η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών ήταν στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό, αλλά έρχεται δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σε πλήρη αντίθεση με ορισμένους από τους προκατόχους του, όπως η Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεξ Τίλερσον, που πραγματοποίησαν την επίσκεψη μέσα στους πρώτους τρεις μήνες, της θητείας τους.

Η καθυστέρηση, λένε οι αναλυτές, δείχνει την τεταμένη φύση της σχέσης, η οποία έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα από το 2019 όταν η Άγκυρα απέκτησε ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.  Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την Τουρκία για ορισμένες από τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξακολουθούν να ανησυχούν για τη στενή σχέση της με τη Μόσχα, λένε οι ειδικοί.

Αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση πέρυσι για να ενταχθούν στο υπερατλαντικό αμυντικό σύμφωνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Τουρκία και έκτοτε προσπάθησαν να κερδίσουν την υποστήριξή της.

Η Άγκυρα θέλει το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη ειδικότερα να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή γραμμή ενάντια στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και μια άλλη ομάδα που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Τον Ιανουάριο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν ανοιχτός να επικυρώσει μόνο την αίτηση του Ελσίνκι.

Εκτός αυτών υπάρχει σύνδεση  με τις υποψηφιότητες για ένταξη  των 2 Σκανδιναβικών χωρών, η επιθυμία της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής, μια πώληση στην οποία το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει αντιταχθεί, εκτός εάν τουλάχιστον η Άγκυρα δώσει το πράσινο φως για τη διαδικασία ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Σάββατο, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν επανέλαβε  ότι το να επιτραπεί στη Φινλανδία να ενταχθεί από μόνη της στη συμμαχία δεν θα ήταν αρκετό.

«Δεν θα υπάρξει πώληση των F-16 εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να αρνείται την είσοδο στη Φινλανδία και τη Σουηδία... Δεν μπορεί να εισέλθει στη Φινλανδία και να εγκριθούν τα F-16 και νομίζω ότι αυτό είναι ένα ευρύ συναίσθημα», είπε ο Van Hollen. σε μια συνέντευξη του.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υποστηρίζει την πώληση και ενώ απέφυγε να συνδέσει τα δύο ζητήματα, έχει αναγνωρίσει ότι η έγκριση για τις σκανδιναβικές χώρες θα είχε θετικό αντίκτυπο στα μέλη του Κογκρέσου.

Η Τουρκία έχει εκφράσει την απογοήτευσή της που τα ζητήματα θεωρούνται ολοένα και πιο συνδεδεμένα. Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ήλπιζε ότι η συμφωνία για τα F-16 δεν θα γίνει «όμηρος» της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ."

Εκτίμησή μας είναι ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία, θα στεφθεί με επιτυχία στα 2 από τα 3 ζητήματα που αποσκοπεί σε πρώτο χρόνο, δηλαδή στην αποδοχή από την Άγκυρα της επανέναρξης του Ελληνοτουρκικού διαλόγου και στην παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ στους σεισμόπληκτους Τούρκους πολίτες.

Για το θέμα της πιθανής στροφής της εξωτερικής πολιτικής Ερντογάν και της αποδοχής εισόδου στο ΝΑΤΟ, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κρατάμε μικρό καλάθι αρχικά, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος έχει βασίσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής του ατζέντας κατά του PKK και της Σουηδίας , με αφορμή το κάψιμο του κορανίου στην Στοκχόλμη από ακροδεξιό ακτιβιστή.

Οψόμεθα.

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR