Μαχητικά jets F-16 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ έσπευσαν να αναχαιτίσουν ρωσικό βομβαρδιστικό που προσέγγισε την ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Αλάσκα (Alaska Air Defense Identification Zone) την Δευτέρα.
Το αεροσκάφος, το οποίο ανιχνεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, δεν εισήλθε στον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών ή του Καναδά και δεν αποτέλεσε απειλή, εξήγησε η αμυντική διοίκηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Αμερικής (NORAD) σε σχετική δήλωση στις 14 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με όσα είπε η NORAD, ρωσικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων ενός Tu-95 BEAR-H και μαχητικών jets Su-35, παρέμειναν στον διεθνή εναέριο χώρο και δεν εισήλθαν στον αμερικανικό ή καναδικό.
"Ρωσικά αεροσκάφη παρέμειναν σε διεθνή εναέριο χώρο και δεν εισήλθαν στον αμερικανικό ή καναδικό εναέριο χώρο. Αυτή η ρωσική ενέργεια στην ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Βόρειας Αμερικής συμβαίνει συχνά και δεν θεωρείται απειλή, ούτε η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται προκλητική," προστέθηκε από την διοίκηση.
Στην δήλωση τονίστηκε επίσης πως οι ρωσικές πτήσεις δεν σχετίζονταν σε καμία περίπτωση με το μυστήριο κύμα καταρρίψεων ιπτάμενων αντικειμένων από τον αμερικανικό στρατό στην Βόρεια Αμερική τις τελευταίες εβδομάδες.
"Η NORAD περίμενε αυτήν την ρωσική ενέργεια και ως αποτέλεσμα του προγραμματισμού μας, ήμασταν έτοιμοι να τα αναχαιτίσουμε… Δύο μαχητικά F-16 της NORAD αναχαίτισαν ένα ρωσικό αεροσκάφος."
Η NORAD έστειλε και δύο μαχητικά jets με stealth δυνατότητες, τύπου F-35A, ένα AWACS τύπου E-3 Sentry της Boeing και δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135 Stratotanker για υποστήριξη.
Το Στρατηγικό Που Έστειλαν Οι Ρώσοι
Το στροβιλοκινητήριο στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-95 ξεκίνησε να υπηρετεί την Σοβιετική Ένωση το 1956, ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ρωσικής εναέριας δύναμης μεγάλου βεληνεκούς. Στην Δύση το αποκαλούν Bear, δηλαδή "Αρκούδα". Την στιγμή της εισαγωγής του, το αεροσκάφος ήταν το μόνο σοβιετικό βομβαρδιστικό που μπορούσε να φτάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να απαιτείται ανεφοδιασμό καυσίμων κατά την πτήση του.
Η τωρινή έκδοση βομβαρδιστικού/αεροσκάφους μεταφοράς πυραύλων είναι η Tu-92MS (δυτική ονομασία Bear-H). Αυτό το μοντέλο μπήκε σε λειτουργία το 1984 και κατασκευάζονταν μέχρι το 1992. Υπάρχουν δύο υπο-εκδόσεις, και οι δύο εκ των οποίων βασίζονται στην ναυτική έκδοση Tu-142: η Tu-95MS16 (Bear-H16) που μεταφέρει 16 πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς εναέριας εκτόξευσης (6 εσωτερικά και 10 εξωτερικά) και η Tu-95MS6 (Bear-H6) που έχει παραχθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα και σχεδιάστηκε για να μεταφέρει εξωτερικά πυραύλους, που όμως απαγορεύτηκαν από συνθήκες περιορισμού στρατηγικών και πυρηνικών όπλων (SALT & START).