Oplot
Armed Conflicts

Πριν Φτάσουν τα Δυτικά: Ποιο είναι το ισχυρότερο ουκρανικό άρμα σήμερα; (Εικόνες & Βίντεο)

Το βρετανικό υπουργείο άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες ουκρανικών στρατευμάτων που εκπαιδεύονται με εκπαιδευτικά άρματα μάχης Challenger 2 αποκαλούμενα Driver Training Tanks, μία ξεχωριστή έκδοση χωρίς πυργίσκο και αρκετό εσωτερικό χώρο για εκπαιδευτές.

Οι Ουκρανοί βρίσκονται σχεδόν μία εβδομάδα στην εκπαίδευση, αφού τα πρώτα πληρώματα τανκς έφτασαν στις 29 Ιανουαρίου στην χώρα.

Το Λονδίνο πριν λίγο καιρό είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να στείλει άρματα μάχης τύπου Challenger 2 στην Ουκρανία, μαζί με άλλους τύπους στρατιωτικού εξοπλισμού.

Δυτικά Άρματα Μάχης: Καταφτάνουν

Όσον αφορά τα άρματα μάχης που θα λάβει η Ουκρανία, τα πρώτα καναδικά τανκς τύπου Leopard 2A4 που δωρίστηκαν στην χώρα καταφτάνουν σύντομα. Πρόσφατες φωτογραφίες έδειξαν τα άρματα μάχης να τοποθετούνται σε ένα μεταγωγικό C-17 της βασιλικής καναδικής πολεμικής αεροπορίας στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας.

Με διάφορες άλλες χώρες να στέλνουν Leopard 2 στο Κίεβο, το εν λόγω άρμα μάχης αναμένεται να αποτελέσει τον κορμό της εκσυγχρονισμένης δύναμης τανκς της Ουκρανίας.

CONTINUE READING

Ποιο Είναι Το Πιο Προηγμένο Ουκρανικό Τανκ;

Από την άλλη, το πιο εξελιγμένο, εγχώριας παραγωγής άρμα μάχης της χώρας είναι με διαφορά το T-84U Oplot. Τα άρματα αυτά αναφέρεται πως πολεμούν σε ουκρανικές μονάδες στην περιφέρεια του Χάρκοβο στα βόρεια μέτωπα. Τα ουκρανικά πληρώματα σε βίντεο μίλησαν για την εκπληκτική ευκινησία του οχήματος, συγκριτικά με παλαιότερα σοβιετικά τανκς που επιχειρούσαν στον ουκρανικό στρατό. Τα πληρώματα ανέφεραν επίσης ένα πλεονέκτημα 200 με 300 μέτρων στα θερμικά στόχαστρα του Oplot συγκριτικά με τα αντίστοιχα άρματα του εχθρού. 

Αν και οι Ουκρανοί έχουν περιορισμένες μονάδες τέτοιων τανκς στο οπλοστάσιό τους, είναι σίγουρα κάποια από τα καλύτερα τεθωρακισμένα που έχουν στην διάθεσή τους αυτήν την στιγμή. Μία μέρα ίσως προλάβουν να πολεμήσουν δίπλα στα δυτικά Leopard, Challenger και Abrams. 

Λίγες Περισσότερες Πληροφορίες…

Το όπλο είναι ουσιαστικά μία βελτιωμένη έκδοση του ουκρανικού άρματα μάχης T-84, εξοπλισμένο με νέο πυργίσκο. Σε γενικά πλαίσια, στους τομείς της προστασίας και της ισχύς πυρός είναι αρκετά παρόμοιο με το ρωσικό T-90. 

Πηγές αναφέρουν πως μόνο 10 μονάδες παράχθηκαν και παραδόθηκαν στον ουκρανικό στρατό λόγω οικονομικών προβλημάτων, ωστόσο αργότερα ξεκίνησε η παραγωγή της έκδοσης Oplot-M για την Ταϊλάνδη. 

Το Oplot θεωρήθηκε ένα αναξιόπιστο άρμα μάχης λόγω εμφάνισης αρκετών θεμάτων, ωστόσο παρέμεινε ένα τίμιο εγχείρημα δεδομένων των ουκρανικών δυνατοτήτων. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί με τους δυτικούς συναγωνιστές του. 

GALLERY

Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Oplot
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR