Balkans

Γιατί έλκονται στην Τουρκία ξένοι μαφιόζοι και συμμορίες ναρκωτικών;

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα η πολιτική πόλωση και το θερμόμετρο να ανεβούν, γεγονός που προδικάζει την πιθανότητα πρόκλησης  βίαιων επεισοδίων μελλοντικά, όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Ωστόσο , ανεξάρτητα από αυτό, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ένα κύμα βίας ξένων μαφιόζων στην Τουρκία που έχει προκαλέσει συναγερμό  στη χώρα , γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο από ξένα ΜΜΕ.

CONTINUE READING

"Οι αιματηρές διευθετήσεις και οι πυροβολισμοί  έχουν αυξηθεί στην Τουρκία, πυροδοτώντας την κριτική ότι η χαλαρή νομοθεσία και η ανεπαρκής δράση επί τόπου έχουν καταστήσει τη χώρα ασφαλές καταφύγιο για αφεντικά του εγκλήματος από την περιοχή και όχι μόνο", όπως ενδεικτικά αναφέρει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ με τίτλο," Γιατί έλκονται στην Τουρκία ξένοι μαφιόζοι και  συμμορίες ναρκωτικών; ", του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστηρίζει ότι η τουρκική αστυνομία ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη ενάντια σε κυκλώματα της μαφίας, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής προσπαθειών συμμοριών των Βαλκανίων και του Καυκάσου να εγκατασταθούν στην Τουρκία.

Από το 2016 έως το 2022, οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν 550 εγκληματικές ομάδες τύπου μαφίας, μεταξύ των οποίων 16 περιφερειακές, είπε αυτή την εβδομάδα ο Σοϊλού.

Οι σκεπτικιστές, ωστόσο, πιστεύουν ότι αυτές οι ομάδες είναι ως επί το πλείστον «μικρά ψάρια», δεδομένου ότι η παρουσία μεγάλων ξένων εγκληματιών στη χώρα έρχεται συχνά στο φως ως αποτέλεσμα πολέμων συμμοριών και όχι αστυνομικών καταδιώξεων.

Σε μια από τις δολοφονίες υψηλού προφίλ, ο Jovan Vukotic, ο αρχηγός της διαβόητης συμμορίας ναρκωτικών Skaljari του Μαυροβουνίου, δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης τον Σεπτέμβριο από δύο δολοφόνους με μοτοσικλέτα.

Μέλη μιας αντίπαλης συμμορίας, του Kavac, και οι Τούρκοι συνεργάτες τους κατηγορούνται για τη δολοφονία.

Ο Βούκοτιτς είχε συλληφθεί στη μεσογειακή πόλη Αττάλεια της Τουρκίας το 2018 προτού απελαθεί στη Σερβία και στη συνέχεια στο Μαυροβούνιο, όπου πέρασε ένα διάστημα πίσω από τα κάγκελα.

Ο Σοϊλού είχε καυχηθεί για τη σύλληψη του Βούκοτιτς, αλλά, όπως αποδεικνύεται, μπόρεσε να επιστρέψει στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2021 και να λάβει άδεια παραμονής, χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο.

Η έρευνα για τη δολοφονία του είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τεσσάρων φερόμενων μελών της συμμορίας Kavac στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των οποίων και δύο υψηλόβαθμα πρόσωπα.

Για τον Timur Soykan, έναν ερευνητή Τούρκο δημοσιογράφο που έχει συγγράψει ένα βιβλίο για τις βεντέτες του υποκόσμου, τα γεγονότα δείχνουν ότι «οι ηγέτες του Kavac ένιωθαν ασφαλείς» στην Κωνσταντινούπολη. «Το γεγονός ότι δεν έφυγαν από την Τουρκία πριν από τη δολοφονία του Βούκοτιτς δείχνει ότι ήταν σίγουροι ότι δεν θα συλλαμβάνονταν», έγραψε σε πρόσφατο άρθρο.

Στα μέσα Ιανουαρίου, ένα φερόμενο γεωργιανό αφεντικό του εγκλήματος, ο Revaz Lordkipanidze, δολοφονήθηκε στην επαρχία της Μαύρης Θάλασσας της Τραπεζούντας, σε αυτό που τα μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ γεωργιανών και βούλγαρων μαφιόζων. Για τη δολοφονία συνελήφθησαν δύο Ρώσοι που χρησιμοποιούν αυτοκίνητο με βουλγαρική πινακίδα.

Ο Cengiz Erdinc, ένας Τούρκος δημοσιογράφος που παρακολουθεί στενά το θέμα, είπε στο Al-Monitor ότι τα πολυτελή εστιατόρια στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια έχουν γίνει σημεία συνάντησης της ρωσόφωνης μαφίας, στην οποία εμπλέκονται Ρώσοι, Γεωργιανοί, Αζερμπαϊτζανοί  και άλλες συμμορίες.

Σύμφωνα με τον οικονομικό συγγραφέα Bahadir Ozgur, η Τουρκία έχει γίνει ελκυστική για τα αφεντικά του εγκλήματος επειδή είναι σχετικά εύκολο για αυτούς να εισέλθουν στη χώρα και να αποκτήσουν άδειες παραμονής, να καλλιεργήσουν δεσμούς με άτομα της γραφειοκρατίας, της αστυνομίας και της πολιτικής με χαμηλό κόστος και να ιδρύσουν εταιρείες με τοπικούς εταίρους για ξέπλυμα χρήματος.

Υπενθύμισε ότι η Τουρκία προσφέρει υπηκοότητα σε αλλοδαπούς που θα επένδυαν μόλις 400.000 δολάρια σε ακίνητα, επισημαίνοντας επίσης έναν νόμο που εισήχθη πριν από αρκετά χρόνια που διευκόλυνε την είσοδο χρημάτων άγνωστης προέλευσης στην Τουρκία.

«Ο χαρακτήρας της κυβέρνησης κάνει τα πράγματα πιο εύκολα», είπε ο Ozgur στο Al-Monitor, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν έχει συμφωνίες για την έκδοση εγκληματιών με πολλές χώρες και συχνά εφαρμόζει αυθαίρετα υπάρχουσες.

«Η ρωσόφωνη μαφία, ειδικότερα, βλέπει την Τουρκία ως ένα ασφαλές καταφύγιο», είπε ο Ozgur, σημειώνοντας ότι η εντατική καταστολή των διακινητών ναρκωτικών στην Ευρώπη και οι αυστηρότερες ποινές στη Ρωσία οδήγησαν τα αφεντικά του εγκλήματος στην Τουρκία.

Εγκληματίες από τα Βαλκάνια μπόρεσαν να εισέλθουν στην Τουρκία με πλαστά μακεδονικά διαβατήρια.

Οι «χαλαροί» νόμοι  της Τουρκίας για το παράνομο χρήμα είναι ένας παράγοντας που προσελκύει ξένους εγκληματίες στη χώρα, αλλά δεν είναι ο μόνος, υποστήριξε ο Erdinc.

Σημείωσε ότι οι πιέσεις στους μαφιόζους στην Ευρώπη εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια αφού οι αρχές έσπασαν ή διέλυσαν κρυπτογραφημένες πλατφόρμες επικοινωνίας όπως το Encrochat και το Sky ECC, που χρησιμοποιούνταν ευρέως από τον υπόκοσμο.

"Ως αποτέλεσμα, κάποιοι κατέφυγαν στην Τουρκία. Είναι εδώ, αλλά δεν πρόκειται για μετανάστευση.. Έτσι, τρέχουν τις επιχειρήσεις τους από την Τουρκία και, φυσικά, συγκρούονται εδώ". είπε. "

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR