Μάλιστα, ο Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε ότι η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε πολύ προτού η Ρωσία στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να εισβάλουν στη χώρα πέρυσι τον Φεβρουάριο και συνέκρινε τις πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ με αυτές του Αδόλφου Χίτλερ και του Ναπολέοντα, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει καθυποτάξει την Ευρώπη προκειμένου να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Μόσχας.
Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι ο Χίτλερ και ο Ναπολέων είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τακτική εναντίον της Ρωσίας.
“Οι ΗΠΑ, μέσω της Ουκρανίας, διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον της χώρας μας με τον ίδιο σκοπό: την τελική λύση του ρωσικού ζητήματος”, κατήγγειλε ο Λαβρόφ.
“Όπως ο Χίτλερ ήθελε την ‘τελική λύση’ του εβραϊκού ζητήματος, τώρα, αν διαβάσετε τους Δυτικούς πολιτικούς (…) λένε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία πρέπει να υποστεί μια στρατηγική ήττα”, πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρόταση για ειρήνη στην Ουκρανία»
Παράλληλα επεσήμανε ότι η Μόσχα ακόμη δεν έχει δει καμία σοβαρή πρόταση για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι οι ιδέες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το θέμα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει για τη σύγκρουση με τις δυτικές χώρες και “να απαντήσει σε τυχόν σοβαρές προτάσεις. Δεν έχουμε δει ακόμη καμία σοβαρή πρόταση”. Ωστόσο σημείωσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα πρέπει να απαντούν στις ευρύτερες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια.
Ο Λαβρόφ μάλιστα κάλεσε για μία ακόμη φορά το ΝΑΤΟ να απομακρύνει “τις στρατιωτικές του υποδομές” από την Ουκρανία και άλλες χώρες κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, ενώ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να λάβει αντίστοιχα στρατιωτικά μέτρα στην περίπτωση που η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη Συμμαχία.
«Οι ΗΠΑ διέκοψαν τις συνομιλίες με τη Ρωσία»
Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν τις συνομιλίες τους με τη Ρωσία για τον στρατηγικό διάλογο και εκτίμησε ότι οι διμερείς σχέσεις δεν θα είναι ίδιες.
Αξιωματούχοι από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ επρόκειτο να συναντηθούν στο Κάιρο τον Νοέμβριο για να συζητήσουν την επανάληψη των επιθεωρήσεων βάσει της συμφωνίας New START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, προτού οι συνομιλίες ακυρωθούν την τελευταία στιγμή.
Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αρνείται να συζητήσει μια ευρύτερη ατζέντα σχετικά με «τη στρατηγική σταθερότητα» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων παγκοσμίως.
Στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου ο Λαβρόφ επεσήμανε επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ευθύνεται για την έναρξη μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών, αφού απέλασε 35 Ρώσους διπλωμάτες μετά τις αναφορές για τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Χαιρέτισε τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Μόσχας με το Πεκίνο, εκτιμώντας ότι αποτελούν ένδειξη της νέας στρατηγικής συμμαχίας των δύο χωρών.
Ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί τρόπους για να εξοργίσει την Κίνα σε σειρά θεμάτων, όπως το Θιβέτ και η Ταϊβάν. Ο ίδιος εκτίμησε επίσης ότι η Κίνα είναι πολύ ισχυρή για να μπορούν μόνες τους οι ΗΠΑ να την αντιμετωπίσουν και για τον λόγο αυτό η Ουάσινγκτον έχει αναγκαστεί να «κινητοποιήσει» τη Δύση ώστε να στηρίξει την αντικινεζική της ατζέντα.
Εξάλλου, όταν ρωτήθηκε για τις λέξεις του 2022, ο Λαβρόφ απάντησε ότι η πιο τραγική ήταν η λέξη «πόλεμος», ενώ η λέξη «νίκη» είναι αυτή που τον ενθαρρύνει περισσότερο.