Health

Γιαμαρέλλου: «Δεν ξέρουμε αν τα εμβόλια καλύπτουν τη νέα μετάλλαξη»

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού από τη Βόρεια Αμερική το XBB15 (υποστέλεχος της Όμικρον), υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, ωστόσο δεν φαίνεται να οδηγεί σε σοβαρή νόσο, ενημέρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ελένη Γιαμαρέλλου, Ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ.

«Ειδικά γι αυτό το XBB15 δεν είμαστε πολύ σίγουροι πόσο τα εμβόλια το καλύπτουν» επισήμανε ενώ για την μετάλλαξη «Κράκεν» και την πιθανότητα εμφάνισης στη χώρα μας, σημείωσε πως «με τις μετακινήσεις των πληθυσμών πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα». Με το άνοιγμα των σχολείων εκτίμησε πως «εάν φανεί ότι απότομα αυξάνουν τα κρούσματα, σίγουρα θα πάρουμε μέτρα που θα θυμίζουν την εποχή της Covid» Όπως ενημέρωσε μικρή κάμψη παρουσιάζει η μετάδοση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος δημιούργησε τρομερά προβλήματα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Η κα Γιαμαρέλλου χαιρέτησε τις αποφάσεις που ελήφθησαν παγκοσμίως για τους ταξιδιώτες από την Κίνα – τεστ Covid 48 ωρών και υποχρεωτική μάσκα μέσα στο αεροπλάνο – με στόχο τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού, και σημείωσε ως εξαιρετικά σημαντικό για τη λήψη έγκαιρα μέτρων με τον εντοπισμό νέων μεταλλάξεων, την ανάλυση στα λύματα του αεροπλάνου, όπως και γενικά στα λύματα.

CONTINUE READING

Θεώρησε πιθανόν στην Κίνα να εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού γιατί όπως σημείωσε «Πάντα υπάρχει τέτοια πιθανότητα, όταν είναι πολλά τα κρούσματα. Γιατί ακόμα και αν δεν υπήρχε στην αρχή, όταν είναι πολλά τα κρούσματα, ο ιός τότε βρίσκει την ευκαιρία και κάνει μεταλλάξεις. Όταν του δίνεται η ευκαιρία να πολλαπλασιάζεται συνέχεια και να κάνει λάθη. Άρα για την Κίνα το ένα είναι ότι δεν ξέρουμε με ακρίβεια πώς ξεκίνησε το νέο κύμα της επιδημίας και το δεύτερο είναι τα πάρα πολλά κρούσματα να κάνουν μεταλλάξεις».

Όπως σημείωσε «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι σε συνεχή επαφή με τους ανθρώπους εκεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν»

Για το νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική το XBB15

«Αυτό το καινούργιο στέλεχος στην Αμερική, στις Ηνωμένες Πολιτείες μαστίζει το 40% των προσβεβλημένων. Έχει την ικανότητα να μεταδίδεται 15-20 φορές πιο γρήγορα από τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον. Από την άλλη μεριά, εκείνο που βλέπουμε είναι ότι φαίνεται να μην είναι πιο μολυσματικό, δηλαδή να κάνει πιο σοβαρή νόσο και να αυξάνει θανάτους και διασωλήνωσεις, τουλάχιστον από αυτά που μας ανακοινώνονται. Παρ όλο ότι ειδικά γι αυτό το XBB15 δεν είμαστε πολύ σίγουροι πόσο τα εμβόλια το καλύπτουν.» υπογράμμισε η κα Γιαμαρέλλου σημειώνονται πως ήδη υπάρχει μετάδοση σε 30 άλλες χώρες.

CONTINUE READING

Όπως διευκρίνισε με το επικαιροποιημένο εμβόλιο που καλύπτει την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5 απ΄όπου ξεκίνησε η XBB15, έχει εμβολιαστεί πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού συγκεκριμένα « Όπως δημοσιεύθηκε από τη θεραπευτική κλινική τον περασμένο Οκτώβρη σε 1.250 ανθρώπους, την επικαιροποιημένη δόση είχε κάνει μόνο το ένα τρίτο. Το άλλο ένα τρίτο έλεγε πως θα σκεφτεί τι θα κάνει και το άλλο ένα τρίτο έλεγε ότι δεν θα το κάνει.» Όπως υπογράμμισε «το επικαιροποιημένο καλύπτει κυρίως την παραλλαγή Β5 που επικρατεί στη χώρα μας» Και σημείωσε πως πρέπει να εμβολιαστούμε με το επικαιροποιημένο εμβόλιο «για να προφυλαχτούμε και το κυριότερο να μην κάνει μεταλλάξεις ο ιός και δεν θα τελειώσει αυτός ο φαύλος κύκλος»

Όπως τόνισε «Εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να προφυλάξουμε τον τόπο μας από καινούργιες μεταλλάξεις, τόσο από τυχόν εισερχόμενα κρούσματα όσο και από την πιθανότητα να το έχω πάνω μου τον κορονοϊό, να πολλαπλασιαστεί και στον πολλαπλασιασμό πάνω να αλλάξει κάτι και να βρεθώ μπροστά σε νέο στέλεχος.»

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Όπως ενημέρωσε «Τώρα από την άλλη μεριά ξέρετε ότι έχουμε και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)ο οποίος δημιούργησε τρομερά προβλήματα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Γιατί είναι χαρακτηριστικό ότι το 80 % των περιπτώσεων εμφανίζεται στα παιδάκια κάτω του έτους και το υπόλοιπο στο άνω του έτους.

CONTINUE READING

Βέβαια φέτος είχαμε το παράξενο να το δούμε και στους ενήλικες αυτό το φαινόμενο και στις μεγάλες ηλικίες και μάλιστα το χαρακτηριστικό αυτού του ιού είναι ότι εκτός του προσβάλλει τον πνεύμονα και κάνει υψηλό πυρετό κάνει αυτό που λέγεται βρογχιολίτιδα, δηλαδή σπασμό στους μικρούς βρόγχους, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να πάρει οξυγόνο και να νιώθει ότι σκάει στην κυριολεξία πολύ έντονη δύσπνοια. Φαίνεται από χτεσινά δεδομένα σαν να εμφανίζεται μια μικρή κάμψη.»

Όπως σημείωσε «Δεν έχουμε εμβόλιο για τον (RSV) αλλά έχουμε για τη γρίπη αποτελεσματικό εμβόλιο, που πάλι μας προφυλάσσει από το να μπούμε στη μονάδα Εντατικής θεραπείας, να διασωληνωθούμε και να χάσουμε και τη ζωή μας.»

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR