World

Αυτό είναι το μερίδιο κάθε χώρας στην παγκόσμια οικονομία

Σε αυτό το διάγραμμα, ο Avery Koop του Visual Capitalist οπτικοποιεί το παγκόσμιο ΑΕΠ χρησιμοποιώντας στοιχεία από το ΔΝΤ, παρουσιάζοντας τις μεγαλύτερες οικονομίες και το μερίδιο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας που αποτελούν.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) είναι ένας ευρύς δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας εντός μιας χώρας. Μετρά τη συνολική αξία της οικονομικής παραγωγής - αγαθών και υπηρεσιών - που παράγεται εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα.

Τα βαριά ονόματα του ΑΕΠ

Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να θεωρηθεί ως μια πίτα, με το μέγεθος κάθε φέτας να αντιπροσωπεύει το μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ που συνεισφέρει κάθε χώρα. Επί του παρόντος, τα μεγαλύτερα κομμάτια της πίτας κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Ινδία, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ακολουθεί μια ματιά στο μερίδιο των 10 κορυφαίων χωρών στην παγκόσμια οικονομία των 101,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων:


Μόλις πέντε χώρες κατέχουν περισσότερο από το μισό του συνολικού παγκόσμιου ΑΕΠ το 2022: οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Γερμανία. Είναι ενδιαφέρον ότι η Ινδία αντικατέστησε φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια από τις πέντε κορυφαίες οικονομίες.

CONTINUE READING

Προσθέτοντας άλλες πέντε χώρες (οι 10 κορυφαίες), το 66% της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί το 84% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ οι 25 κορυφαίες χώρες αποτελούν το 84% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι μικρότερες οικονομίες του κόσμου

Ο υπόλοιπος κόσμος - τα υπόλοιπα 167 έθνη - αποτελούν το 16% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Πολλές από τις μικρότερες οικονομίες είναι νησιά που βρίσκονται στην Ωκεανία.

Ακολουθεί μια ματιά στις 20 μικρότερες οικονομίες του κόσμου:



Το Τουβαλού έχει το μικρότερο ΑΕΠ από όλες τις χώρες με μόλις 64 εκατομμύρια δολάρια. Το Τουβαλού είναι ένα από τα δώδεκα έθνη με ΑΕΠ μικρότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.


Η παγκόσμια οικονομία το 2023

Εισερχόμενοι στο 2023, υπάρχει μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα. Πολλοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν μια σύντομη ύφεση, αν και οι απόψεις διίστανται ως προς τον ορισμό της έννοιας "σύντομη".

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Κίνα θα αντισταθεί στην τάση οικονομικής ύφεσης. Εάν αυτή η πρόβλεψη επαληθευτεί, η χώρα θα μπορούσε να κατέχει ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας του παγκόσμιου ΑΕΠ στο εγγύς μέλλον.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR