Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ανάλυση: "Πως θα αντιδράσουν οι Τούρκοι στην επέκταση των Χωρικών Υδάτων μας στα 12νμ νότια και δυτικά της Κρήτης;"

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για επέκταση των Χωρικών μας υδάτων νοτίως και δυτικώς της Κρήτης στα 12 νμ, γεγονός που έχει θορυβήσει τα Τουρκικά ΜΜΕ

Σε σχετικό με το θέμα άρθρο με τίτλο "Η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα νότια, δυτικά της Κρήτης-Αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ" ,  αναφέρεται τουρκικό ΜΜΕ, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

"Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, η Ελλάδα σχεδιάζει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια νότια και δυτικά του νησιού της Κρήτης τον Μάρτιο, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.

Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση με βάση τις ευνοϊκές διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και να κερδίσει το πάνω χέρι  έναντι της αντιπολίτευσης ανταποκρινόμενη σε ένα μακροχρόνιο αίτημα ενόψει των βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για το καλοκαίρι του 2023, ανέφερε το διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο in.gr, επικαλούμενο πηγές από το γραφείο της Προεδρίας.

CONTINUE READING

H μονομερής απόφαση της Αιγύπτου στις 11 Δεκεμβρίου να οριοθετήσει τα δυτικά θαλάσσια σύνορά της με τη γειτονική Λιβύη και οι εργασίες εξερεύνησης του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil στα ανοιχτά της Κρήτης προκάλεσαν επίσης την κίνηση.

Οι ελληνικές αρχές δεν περίμεναν μια ιδιαίτερα σκληρή αντίδραση από τη γειτονική Τουρκία εν μέσω αυξημένων εντάσεων για πολλά ζητήματα, όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος και η συσσώρευση όπλων, ανέφερε το δημοσίευμα.

Η κίνηση θα βοηθήσει επίσης σημαντικά την ευρύτερη περιφερειακή στρατηγική της Αθήνας για τον περιορισμό της Άγκυρας και της επιρροής της στη Λιβύη.

Από τις αρχές Νοεμβρίου, η Exxon Mobil διεξάγει σεισμικές έρευνες σε δύο θαλάσσια οικόπεδα έξω από την Κρήτη, ελπίζοντας να ανακαλύψει ενεργειακούς πόρους.

Σε απάντηση, η Λιβύη κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εκμεταλλεύεται τη λιβυκή κρίση για να επιβάλει ένα τετελεσμένο γεγονός και κατήγγειλε την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της Αθήνας να συνάψει συμφωνία με διεθνείς εταιρείες για να ξεκινήσει προσπάθειες έρευνας και εξερεύνησης στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ τους.

Η Τουρκία και η Ελλάδα διαφωνούν για πολλά ζητήματα, όπως ανταγωνιστικές διεκδικήσεις δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επικαλυπτόμενες αξιώσεις για την υφαλοκρηπίδα, τα θαλάσσια σύνορά τους, τον εναέριο χώρο, την ενέργεια, το εθνικά διχασμένο νησί της Κύπρου, το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος και  τους μετανάστες.

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν όταν ο Ερντογάν είπε ότι ο Μητσοτάκης "δεν υπάρχει πια" για αυτόν, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε πιέσεις για να μπλοκάρει τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε συμφωνήσει με τον Ερντογάν "να μην συμπεριλάβει τρίτες χώρες στη διαμάχη μας».

Τον Μάιο, ο Ερντογάν διέκοψε τις σχέσεις του με τον Μητσοτάκη και κήρυξε κλειστά όλα τα άλλα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των χωρών.

Τα πιο πρόσφατα περιστατικά που προκάλεσαν εντάσεις περιλαμβάνουν δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής που άνοιξαν πυρ σε φορτηγό πλοίο σε διεθνή ύδατα, συνεχείς απωθήσεις από ελληνικά στοιχεία που καταγράφηκαν από τουρκικά UAV και προηγούμενη παρενόχληση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε αποστολή του ΝΑΤΟ από τους Ελληνικoύς S-300 ρωσικής κατασκευής

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία κατηγόρησε την Παρασκευή την ελληνοκυπριακή διοίκηση για αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού μια κοινοπραξία ιταλικών και γαλλικών ενεργειακών εταιρειών βρήκε περισσότερο φυσικό αέριο στα ανοικτά του νησιού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της ελληνοκυπριακής διοίκησης «έχουν πραγματοποιηθεί μονομερώς» και «παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι ένας από τους συνιδιοκτήτες όλων των φυσικών πόρων του νησιού», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτές οι δραστηριότητες αυξάνουν επίσης την ένταση και απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε σε δήλωση του, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει δραστηριότητες έρευνας ή εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της χωρίς συναίνεση».

Κοινοπραξία της ιταλικής Eni και της γαλλικής TotalEnergies βρήκε περισσότερο φυσικό αέριο ανοιχτά της Κύπρου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Το πρόγραμμα εξερεύνησης της ελληνοκυπριακής διοίκησης αμφισβητείται έντονα από την Tουρκία, η οποία αναφέρει επικαλυπτόμενες δικαιοδοσίες είτε στη δική της υφαλοκρηπίδα είτε στα ύδατα της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Το νησί της Κύπρου είναι καταδικασμένο σε έναν αγώνα δεκαετιών μεταξύ των δύο λαών του, των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Οι εθνοτικές επιθέσεις που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1960 ανάγκασαν τους Τουρκοκύπριους να αποσυρθούν σε θύλακες για την ασφάλειά τους και ένα πραξικόπημα του 1974 με στόχο την προσάρτηση της Ελλάδας οδήγησε στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας.

Η σύγκρουση συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια, καταβάλλοντας πολλαπλές διεθνείς προσπάθειες για λύση. Ο ΟΗΕ εργάζεται εδώ και χρόνια για να καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία για το Κυπριακό, προτείνοντας ένα σχέδιο επανένωσης για μια ομοσπονδία και χρηματοδοτώντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες που τελικά κατέρρευσαν.

Ενώ η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση υποστηρίζουν την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για ομοσπονδιακή ελληνοκυπριακή διοίκηση, η ΤΔΒΚ και η εγγυήτριά της Τουρκία έχουν ζητήσει αποφασιστικά μια λύση δύο κρατών, τονίζοντας ότι «η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκύπριων είναι αδιαπραγμάτευτα».

Ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία βρίσκεται επίσης σε διαμάχη με τη γείτονά της στο Αιγαίο, την Ελλάδα, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα δικαιώματα εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου στα κοινά τους ύδατα."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από το παραπάνω τουρκικό άρθρο, διαπιστώνουμε μια συλλογική αποτύπωση των τουρκικών θέσεων για τις αιτίες τριβών και εντάσεων με την χώρα μας και την Κύπρο, κατηγορώντας τες ως υπεύθυνες.

Ωστόσο πέραν αυτού τίποτε νεότερο δεν αναφέρεται , ούτε γίνεται μνεία για τυχόν τουρκική αντίδραση σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων μας στα 12 νμ νότια και δυτικά της Κρήτης.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων μας,  δυτικά και ανατολικά της Κρήτης όπως και στην περίπτωση του Ιονίου, δεν έχουν να κάνουν με την Τουρκία και συνεπώς δεν έχει κανένα έρεισμα προκειμένου να δημιουργήσει στρατιωτική κρίση στην περιοχή.

Επισημαίνεται επίσης   ότι η Γαύδος που οι Τούρκοι θεωρούν ότι δεν ανήκει στην Ελληνική επικράτεια παρερμηνεύοντας τις συνθήκες με την χώρα μας,  απέχει 26 νμ από τη χώρα Σφακίων, ενώ και τα Αντικύθηρα απέχουν επίσης  26νμ από το Καστέλι της Κρήτης.

Συνεπώς οι Τούρκοι δεν μπορούν επικαλούμενοι  ακόμη και τις γελοιότητές τους για αμφισβήτηση  τάχα της κυριαρχίας τους, να ισχυριστούν ότι με την επέκταση των χωρικών υδάτων μας σε 12 νμ νότια και Δυτικά της Κρήτης, θίγονται.

Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα έχει πάρει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ, εταιρείες κολοσσοί των οποίων ψάχνουν ήδη για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή, προκειμένου να προβεί σε αυτήν την ενέργεια.

Κατόπιν των ανωτέρω ο μόνος λόγος που οι Τούρκοι μπορούν να επικαλεστούν για την δημιουργία έντασης στην περιοχή θα είναι η τυχόν εξομοίωση του εύρους των  Χωρικών υδάτων μας (ΧΥ) , με αυτό του Εθνικού Εναερίου χώρου (ΕΕΧ) στα 12νμ, από εμάς, την στιγμή που η χώρα μας έχει 10νμ (ΕΕΧ )σε όλη της την επικράτεια.

Σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται αύξηση της έντασης στον αέρα με αερομαχίες στην περιοχή μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, ενώ στρατιωτική κρίση  ενδέχεται να ξεσπάσει, αν και συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του Αιγαίου πλήν της εν λόγω περιοχής, λόγω της παρουσίας των πετρελαϊκών εταιρειών των ΗΠΑ.

Σε όποια των περιπτώσεων η Κρήτη θα πρέπει να ενισχυθεί με  σημαντικό αριθμό  από την ηπειρωτική Ελλάδα επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών εκ των προτέρων που θα μετασταθμεύσουν εκεί, αντιαεροπορικών συστημάτων, χερσαίων δυνάμεων , αποβατικών σκαφών , πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων, Ειδικών δυνάμεων και ελικοπτέρων επιθετικών και μεταγωγικών, αφού εκτίμησή μας είναι ότι η όποια τουρκική αντίδραση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή των Δωδεκανήσων, οπότε η Κρήτη θα πρέπει  λόγω εγγύτητας να έχει ως νήσος βατήρας όλα τα παραπάνω.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR