Balkans
Updated at:

Δένδιας από Βελιγράδι: "Δεν αναγνωρίζουμε το Κόσοβο"-Η Μόσχα ετοιμάζεται να επέμβει στα Βαλκάνια-Σέρβοι πολίτες απαιτούν δράση του στρατού

Σήμερα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νικόλαος Δένδιας συναντήθηκε με τον ομόλογο του της Σερβίας Ι.Ντάσιτς, με φόντο την έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ τόνισε ότι “άκουσε από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να τονίζει ότι οι θέσεις της Ελλάδος στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου- Μετόχια είναι σταθερές, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Σερβίας".

Ο κ. Δένδιας με την σειρά του τόνισε: “στη συνομιλία με τον Ντάτσιτς, ο επαναλαμβάνω την θέση της Ελλάδας για το Κόσοβο.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα προκειμένου να επιτευχθεί μια νομικά δεσμευτική λύση.

CONTINUE READING

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στο παρελθόν είναι σημαντικές και πρέπει να επιμείνουμε να τηρούνται. Θα επαναλάβω αυτό που είπα στην Πρίστινα", είπε ο Έλληνας υπουργός.

Επεσήμανε ότι η συνεργασία, όχι μόνο μεταξύ των δύο υπουργείων αλλά και των κυβερνήσεων των δύο χωρών, αλλά και μεταξύ του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα της περιοχής.

«Η Ελλάδα δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω τους στρατηγικούς δεσμούς με τη Σερβία σε όλους τους τομείς», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Ο Δένδιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η Σερβία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η ΕΕ είναι ένας τόπος όπου ανήκει η Σερβία.

"Θέλουμε να δούμε την Σερβία να συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις της σε θεμελιώδεις τομείς σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ατζέντα και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε", δήλωσε ο ίδιος.

Ανέφερε δε ότι συζήτησε με τον Σέρβο συνάδελφό του πώς μπορεί να επεκταθεί η περιφερειακή συνεργασία, καθώς και η διοργάνωση δύο τριμερών συναντήσεων, η μία μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας και η άλλη Ελλάδας, Σερβίας και Αλβανίας.

Η κατάσταση στα σύνορα Κοσόβου-Σερβίας δεν είναι καλή  

  

Η στρατιωτική άσκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, δηλαδή της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και το κλίμα που μυρίζει “μπαρούτι”, έχει προσελκύσει την Μόσχα εν μέσω ουκρανικού πολέμου και αυτό είναι πολύ σοβαρό.

Ινδικές πηγές ανέφεραν ότι “ η Ρωσία, η οποία θεωρεί τη Σερβία ως «φίλη» χώρα, έχει επικρίνει την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για την κλιμάκωση της έντασης.

Οι Ρώσοι επίσης κατηγόρησαν και την ΕΕ για προδοσία προς την Σερβίας, και συνέκρινε τους δεσμούς των δύο πλευρών με «έναν γάμο που ξεκινά με μοιχεία».

Δεν υπάρχει με σαφήνεια εικόνα, το πως ενδεχομένως θα δράσει η ρωσική πλευρά στο Κοσσυφοπέδιο,αλλά εκτιμάται ότι ο ΟΗΕ, δίνει το δικαίωμα στην Μόσχα, να ζητήσει την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων, σε περίπτωση που έχουμε στρατιωτικού τύπου συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στα πρότυπα του Ναγκόρνο.

Η Ρωσία, όπως και οι ΗΠΑ είναι μόνιμα μέλη του ΟΗΕ, με αρμοδιότητες στην κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο.

Αυτό όμως το σενάριο, ούτε ως ανέκδοτο δεν θέλουν να σκεφτούν στην δύση και προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, ανεπιτυχώς όμως έως τώρα.       

Σέρβοι πολίτες ζητούν την άμεση δράση των σερβικών ενόπλων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο

Η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζει να είναι τεταμένη. Μετά την τοποθέτηση των οδοφραγμάτων, σερβικές  ομάδες, μαζί με τους πολίτες, διαδήλωσαν στο Γιαρίνιε.

“Από την άλλη, έχουμε εκκλήσεις Σέρβων ηγετών για εισβολή του σερβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες δεν έχουν σταματήσει.

Για το θέμα μίλησε ο Αλβανός πολιτικός αναλυτής Γκάνη Καρρί.

Ο ίδιος τόνισε ότι, «η εντολή του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσις, να παραιτηθούν ομαδικά οι αστυνομικοί  της σερβικής μειονότητας, δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα στο Κοσσυφοπέδιο, που φαίνεται να έχει να κάνει με απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων, για την οριστική κάθαρση του βορρά του Κοσσυφοπεδίου, και με την ανάπτυξη της αλβανικής αστυνομίας εκεί.

Η Σερβική Λίστα είναι η προέκταση της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ εδώ και ένα χρόνο, έχουμε αλλεπάλληλα επεισόδια στην περιοχή, με ρίψη χειροβομβίδων, επιθέσεις και εμφάνιση παραστρατιωτικών ομάδων μασκοφόρων”, τονίζει ο ίδιος.

Όλα είναι σε “τεχνητή καταστολή” στην πρώην Γιουγκοσλαβική επαρχία, αφού Σέρβοι και Αλβανοί ξέρουν καλύτερα από όλους ότι πλησιάζει η ώρα για μια ακόμη πολεμική αναμέτρηση, λόγω εθνοτικών ζητημάτων, αφού το Βελιγράδι με την βοήθεια των Ρώσων, δεν θα επιτρέψει πογκρόμ στους εναπομείναντες 50.000 Σέρβους της Μιτρόβιτσα. 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR