Middle East

Ο Πούτιν κάνει "αστακό" το Ιράν δίνοντας του μαχητικά Su-35E και αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400;

"Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ρωσία μπορεί να πουλήσει το «πιο προηγμένο» σύστημα αεράμυνας S-400 στο Ιράν μαζί με τα μαχητικά Su-35E", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Με την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, οι δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προμηθεύσει στην Τεχεράνη  με μέρος από τον καλύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό της.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ρωσία θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις προηγούμενες αναστολές της και τελικά να αποφασίσει να πουλήσει τα «πιο εξελιγμένα» συστήματα αεράμυνας στο Ιράν με αντάλλαγμα μια τεράστια προμήθεια drones και πυραύλων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στην Washington Post: «Ανησυχούμε ότι η Ρωσία σκοπεύει να παράσχει στο Ιράν προηγμένα οπλικά συστήματα». Παρόλο που δεν διευκρίνισε ποιο σύστημα,  συμπλήρωσε «που θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεράμυνα».

Δεδομένου ότι το Ιράν χρησιμοποιεί ήδη το σύστημα αεράμυνας S-300 που παρέχεται από τη Ρωσία, η φυσική εικασία είναι ότι οι  S-400 θα μπορούσαν να πουληθούν στη χώρα.

Οι S-400 είναι ένα κινητό, πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος (SAM) που μπορεί να εμπλέξει αεροσκάφη, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους στα τερματικά τους στάδια. Είναι η τέταρτη γενιά ρωσικών SAM μεγάλης εμβέλειας, τα οποία διαθέτουν επίσης η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία.

Τον Οκτώβριο του 2020, ο τότε πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ιράν είπε ότι η χώρα του δεν θα είχε «κανένα πρόβλημα» να πουλήσει στην Τεχεράνη ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας όταν αρθεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Τότε, ο Ρώσος πρεσβευτής Ντχαραργιλαν  είπε για ένα ιρανικό δημοσίευμα: «Όπως γνωρίζετε, έχουμε παράσχει στο Ιράν S-300. Η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδώσει τους S-400 στο Ιράν και δεν είχε κανένα πρόβλημα ούτε πριν».

Μια έκθεση του Πενταγώνου με τίτλο Iran Military Power το 2020 ανέφερε ότι το Ιράν θα προσπαθήσει να ανοικοδομήσει τον στρατό του αγοράζοντας όπλα από τη Ρωσία. «Το Ιράν έχει επίσης δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση συστημάτων αεράμυνας S-400 και παράκτιων αμυντικών συστημάτων Bastian από τη Ρωσία», ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, το Ιράν έχει επαναλάβει ότι δεν χρειάζεται τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, χάρη στις εγχώριες δυνατότητές του.

Τον Αύγουστο του 2021, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι η χώρα επρόκειτο να αποκαλύψει το πιο προηγμένο και εγχώρια αναπτυγμένο σύστημα αεράμυνας που θα ξεπερνούσε την ικανότητα των ρωσικών S-400.

Με το όνομα Bavar-373, το σύστημα φέρεται να είναι ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς ικανό να ανιχνεύει έως και 100 στόχους, να παρακολουθεί 60 από αυτούς και να εμπλέκεται με έξι ταυτόχρονα.

Ωστόσο, δεδομένης της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, οι εικασίες μεταξύ δυτικών αξιωματούχων έχουν πολλαπλασιαστεί.

Μια πλήρης αμυντική σύμπραξη

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Μόσχα φέρεται να παρέχει στο Ιράν διάφορα οπλικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων άγνωστων ελικοπτέρων, συστημάτων αεράμυνας και άλλης υποστήριξης, όπως το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Su-35.

Στο πλαίσιο αυτού του στρατιωτικού εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών που επλήγησαν από κυρώσεις, η ρωσική κυβέρνηση φέρεται να θέλει να αποκτήσει επιπλέον drones καμικάζι και εκατοντάδες ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Επιπλέον, η Μόσχα σκοπεύει να συνεργαστεί με το Ιράν για την ανάπτυξη όπλων, με μια πιθανή κοινοπραξία να δημιουργήσει μια μονάδα κατασκευής drone στη Ρωσία.

Ο Τζον Κίρμπι είπε ότι οι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποστήριξαν τους τελευταίους ισχυρισμούς και ότι η Ρωσία παρείχε στο Ιράν άνευ προηγουμένου στρατιωτική και τεχνολογική υποστήριξη, μετατρέποντας τη σχέση τους σε μια ολοκληρωμένη αμυντική συνεργασία.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη είχαν μυστικά συμφωνήσει να ξεκινήσουν την παραγωγή drones καμικάζι Shahed-136 χρησιμοποιώντας ιρανικά σχέδια σε ρωσικό έδαφος.

Ωστόσο, με την προμήθεια της Ρωσίας να είναι χαμηλή και την έναρξη της παραγωγής ακόμη μήνες μακριά, το Ιράν υποσχέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες να αυξήσει σημαντικά την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μόσχα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και των συμμάχων του.

Τουλάχιστον δύο συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών και διπλωματικών εκπροσώπων από τη Ρωσία και το Ιράν πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με αναφορές, το Ιράν είχε δεσμευτεί να παράσχει έως και 6.000 drones, κυρίως Shahed, σύμφωνα με ανώτερο στρατιωτικό αξιωματικό που ενημερώθηκε για τη φύση των συνομιλιών. Το Ιράν είχε επίσης αναφέρει ότι θα στείλει τους βαλλιστικούς του πυραύλους στη Μόσχα.Σε αυτό το πλαίσιο, δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το Ιράν θα πείσει τη Ρωσία να πουλήσει εξοπλισμό αιχμής στην Τεχεράνη.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από τους EurAsian Times, μια πιθανή πώληση ενός μαχητικού αεροσκάφους Su-35E έχει εκνευρίσει τη Δύση. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει επίσημη αναγνώριση μιας τέτοιας πώλησης από καμία πλευρά ακόμη.

Τούτου λεχθέντος, η ρωσική αμυντική βιομηχανία βρίσκεται επί του παρόντος υπό σκληρές κυρώσεις. Ο μισός κόσμος είναι απρόθυμος να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου και της αυξανόμενης δυτικής πίεσης. Ως εκ τούτου, μια συμφωνία με το Ιράν για στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσε να είναι στα χαρτιά."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι ισορροπίες στη Μ. Ανατολή θα ανατραπούν άρδην εφόσον το Ιράν αποκτήσει από την Ρωσία μαχητικά Su-35 E και αντιεροπορικά συστήματα S-400.

O Πούτιν έλαβε και λαμβάνει  σημαντικότατη στρατιωτική βοήθεια από το Ιράν, χάρη στα drone καμικάζι που του παρείχε αυτό, πετυχαίνοντας την καταστολή της Ουκρανικής αεράμυνας και την καταστροφή του 50% των υποδομών ηλεκτρικού ρεύματος της Ουκρανίας, παρέχοντας παράλληλα εγγύς αεροπορική υποστήριξη στις μαχόμενες χερσαίες δυνάμεις του ρωσικού στρατού.

Μετά από αυτό η  Ρωσία  φαίνεται ότι παρείχε στο Ιράν άνευ προηγουμένου στρατιωτική και τεχνολογική υποστήριξη, μετατρέποντας τη σχέση τους σε μια ολοκληρωμένη αμυντική συνεργασία.

Οι χώρες του κόλπου αλλά κυρίως το Ισραήλ, αντιλαμβάνονται ότι το μέγεθος της Ιρανικής απειλής θα μεγαλώσει κατά πολύ, αφού η αντιαεροπορική και αεροπορική ενίσχυση του Ιράν από τη Ρωσία θα το καταστήσει περισσότερο επιθετικό και αδιάλλακτο, καθιστώντας εξαιρετικά πολύπλοκη και δύσκολη την αεροπορική του προσβολή από το Τέλ Αβίβ

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR