World

Η Ουκρανία απειλεί με νέες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος: "Θα χτυπήσουμε όπου χρειαστεί... Δεν ζητάμε την άδεια κανενός"

Η Ουκρανία απειλεί να ακολουθήσουν περισσότερες επιθέσεις σε στόχους σε ρωσικό έδαφος, μετά την επίθεση με drone την περασμένη εβδομάδα σε αεροπορικές βάσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία, ενώ Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες παραδέχονται ότι η Ουκρανία έχει τις δυνατότητες για τέτοιες ενέργειες και απαιτούν την ενίσχυση των ρωσικών αντιαεροπορικών στο βάθος της επικράτειας, αναφέρει το πρακτορείο EFE, σύμφωνα με το Agerpres.

CONTINUE READING

«Θα χτυπήσουμε όπου είναι απαραίτητο, όπου πρέπει να χτυπήσουμε τον εχθρό, γιατί ο εχθρός είναι εδώ, από τα σύνορα μέχρι το Βλαδιβοστόκ», και γι' αυτό «δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός», δήλωσε ο Γραμματέας του Συμβουλίου για την Ουκρανία. τηλεόραση Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Danilov.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Ουάσιγκτον θα αφήσει το Κίεβο να επιλέξει πώς θα χρησιμοποιήσει τα όπλα του εναντίον της Ρωσίας, ζητώντας του μόνο να σεβαστεί τους «νόμους του πολέμου και τις Συμβάσεις της Γενεύης» μετά τις επιθέσεις με drone την περασμένη εβδομάδα σε δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα από το Ουκρανικά σύνορα.

Η Ουκρανία φαίνεται ότι χρησιμοποίησε παλιά ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Tupolev Tu-143 σε αυτήν την επίθεση και τουλάχιστον ένα ρωσικό βομβαρδιστικό υπέστη ζημιά, αν και τα drones καταρρίφθηκαν από ρωσικά αντιαεροπορικά. Αυτή η απειλή από την Ουκρανία είναι πραγματική, σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό αναλυτή Mikhail Hodarionok, ο οποίος ανέλυσε τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού και την ικανότητά του να χτυπήσει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας.

«Το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ουκρανίας διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για την ανάπτυξη drones και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς», επισημαίνει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας, υπενθυμίζοντας ότι η Ουκρανία έχει εγκαταστάσεις στο Pavlodar και στο Kharkiv ικανές να παράγουν πυραύλους Grom, με εύρος δράσης 500 χιλιόμετρα. Ακόμη χειρότερα για τη Ρωσία, εξηγεί ο Mihail Hodarionok, «δεν υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες που να εμποδίζουν τη μετατροπή των πυραύλων Grom σε πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς ικανούς να πλήξουν στόχους στα 1.000-5.500 χιλιόμετρα».

Ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει πυραύλους σοβιετικής κατασκευής X-55 και X-55SM. Επίσης, συνεχίζει ο ίδιος στρατιωτικός αναλυτής, η Ουκρανία εντείνει τη δική της παραγωγή drones. Ένα παράδειγμα είναι το πολυλειτουργικό επιθετικό drone ACEO ONE, το οποίο έχει αυτονομία 1.500 χιλιομέτρων. Ως εκ τούτου, θεωρεί απαραίτητη την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας των κύριων αεροδρομίων της στρατηγικής αεροπορίας που βρίσκονται στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, τοποθετώντας εκεί ορισμένους πυραύλους S-400, συστήματα Panţîr-S ή Tor-M2 και αντιαεροπορικά πυροβολικό.

«Το πιο σημαντικό, τα συστήματα ραντάρ στις περιοχές πρόσβασης στους στόχους πρέπει να καλύπτουν όλα τα ύψη, ιδιαίτερα χαμηλά και εξαιρετικά χαμηλά, για να εγγυώνται την έγκαιρη ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων», τόνισε ο Hodarionok. Ωστόσο, θεωρεί απίθανο οι βαθιές επιθέσεις με τις οποίες απειλεί το Κίεβο να είναι μαζικές, ελλείψει δυτικής στρατιωτικής βοήθειας που θα έδινε στο Κίεβο πρόσβαση σε άλλα όπλα με μεσαίο και μεγάλο εύρος δράσης.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR