Greek-Turkish Relations
Updated at:

Αποκάλυψη-Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία μέσω του Πακιστάν;

"Οι ΗΠΑ «ξετρυπώνουν» τις προσπάθειες του Πακιστάν να διακινήσει την τεχνολογία πυρηνικών όπλων του στο μαύρο εμπόριο. Το αποκαλεί ένα από τα «πιο επικίνδυνα» έθνη του κόσμου", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ σε αμυντικά θέματα, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η ιστορία του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν είναι επί της ουσίας  η   ιστορία της χώρας. Γοητευμένοι με τη νέα πυρηνική επιστήμη, οι ηγέτες του νεαρού έθνους ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας το 1956 και συνειδητά ενέπλεξαν τις πυρηνικές εξελίξεις στην ευρύτερη αφήγηση του πακιστανικού εθνικισμού.

Στη συνέχεια, ωθούμενοι από τους πολέμους Ινδίας-Πακιστάν του 1965 και του 1971 και επειγόντως, από την πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων της Ινδίας το 1974, ανώτεροι Πακιστανοί αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν τη δεξαμενή νέων πυρηνικών επιστημόνων και μηχανικών της χώρας και τους διαμόρφωσαν σε ένα δυναμικό στελέχη που δεσμεύτηκε να κατασκευάσει το «απόλυτο όπλο».

https://www.youtube.com/watch?v=5tTE828pRyw&ab_channel=PentapostagmaTV

Η επιμονή αυτής της ομάδας και η κεντρική θέση της αποστολής της στην εθνική ταυτότητα του Πακιστάν επέτρεψαν στο πρόγραμμα να ξεπεράσει τις πολυετείς πολιτικές κρίσεις των επόμενων 20 ετών, με αποκορύφωμα τη δοκιμή μιας πυρηνικής συσκευής το 1998», έγραψε η Amazon.

Το Πακιστάν δοκίμασε το πρώτο του πυρηνικό όπλο το 1998, και έγινε επίσημα το 7ο κράτος στον κόσμο που δοκίμασε πυρηνικό όπλο. Οι ακριβείς αποδόσεις των όπλων στο τρέχον οπλοστάσιο της χώρας είναι άγνωστες.

Ωστόσο, οι γενικές εκτιμήσεις είναι μεταξύ 5-12 κιλοτόνων (kt) για τα περισσότερα όπλα, με ορισμένους βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς να φτάνουν πιθανώς τους 40 kt.

Φόβος ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν θα πέσει σε λάθος χέρια

Το Πακιστάν πιστεύεται ότι έχει απόθεμα περίπου 160 κεφαλών, έχοντας το 6ο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο Παγκοσμίως.

Το Πακιστάν αναπτύσσει ενεργά πυρηνικά όπλα και οι ειδικοί προβλέπουν ότι μπορεί να έχει το 5ο μεγαλύτερο οπλοστάσιο μέχρι το 2025 με 220-250 κεφαλές.

«Από τον Μάιο του 1998, όταν το Πακιστάν ξεκίνησε για πρώτη φορά τις πυρηνικές δοκιμές, ισχυριζόμενος ότι το απαιτούσε η εθνική του ασφάλεια, οι Αμερικανοί πρόεδροι στοιχειώνονται από τον φόβο ότι το απόθεμα πυρηνικών του Πακιστάν θα έπεφτε σε λάθος χέρια.

Αυτός ο φόβος περιλαμβάνει τώρα την πιθανότητα οι τζιχαντιστές στο Πακιστάν, πρόσφατα εμπνευσμένοι από τη νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, να προσπαθήσουν να καταλάβουν την εξουσία στο εσωτερικό», έγραψε πέρυσι ο Μάρβιν Καλμπ, ανώτερος υπάλληλος του προγράμματος Foreign Policy στο Brookings.

«Ο Στρατηγός των ΗΠΑ Μαρκ Μάιλι είχε προειδοποιήσει ότι μια ταχεία απόσυρση δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα αποτελούσε αυξημένο κίνδυνο για την ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου του Πακιστάν», έγραψε στο The Wire στις 15 Οκτωβρίου.

Τα News της 20ης Φεβρουαρίου 2004, επικαλούμενα την αστυνομία, ανέφεραν ότι το Ιράν και η Λιβύη έλαβαν πυρηνικά υλικά μαύρης αγοράς από τον Πακιστανό επιστήμονα  Αμπντούλ Καντίρ Χάν , επικαλούμενα τον μεσάζοντα των συμφωνιών Μπουζάρι Σαίντ Αμπού Ταχίρ, τον φερόμενο ως κύριο χρηματοδότη ενός διεθνούς δικτύου διακίνησης πυρηνικών διευθυνόμενο από τον Χάν.

Είπε στην αστυνομία της Μαλαισίας ότι ο επιστήμονας του ζήτησε να στείλει δύο δοχεία με χρησιμοποιημένα εξαρτήματα φυγοκέντρησης από το Πακιστάν, στο Ιράν το 1994 ή το 1995. 

Ο Ταχίρ είπε επίσης ότι η Λιβύη έλαβε εμπλουτισμένο ουράνιο από το Πακιστάν το 2001, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο επικεφαλής χρηματοδότης είπε στους ερευνητές ότι ο Χαν είπε επίσης ότι ένας «ορισμένος αριθμός» φυγοκεντρητών και  εξελιγμένων μηχανών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εμπλουτισμό ουρανίου για όπλα και άλλους σκοπούς , μεταφέρθηκαν στη Λιβύη απευθείας από το Πακιστάν το 2001-02.

Ο Πρόεδρος Μπους είχε ορίσει έναν Ταχίρ ως «ανώτατο οικονομικό διευθυντή και ότι έκανε ξέπλυμα χρήματος» του δικτύου που διευθύνει ο Χαν.

Το βαθύ μυστήριο γύρω από την απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας από τον Καντίρ Χάν κατά τη διάρκεια της παραμονής και των σπουδών του στην Ευρώπη και τις συναλλαγές για την πώληση πυρηνικών εξαρτημάτων δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, το Πακιστάν έχει κρυφά αναβαθμίσει και επεκτείνει το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η αμερικανική ηγεσία εξέφρασε την ανησυχία της για τη μη ικανοποιητική ρύθμιση ασφάλειας των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν. Αυτές οι ανησυχίες πολλαπλασιάστηκαν όταν ορισμένες ισχυρές τρομοκρατικές οργανώσεις στο Πακιστάν έκαναν λόγο για πλήγματα  στο ινδικό Κασμίρ εάν η Ινδία δεν συμβιβαστεί με το Κασμίρ.

Πιστεύεται ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες εργάστηκαν σκληρά για να αποσπάσουν τη δέσμευση των πακιστανικών αρχών, ιδιαίτερα του στρατού, ότι τα πυρηνικά όπλα δεν θα επιτρεπόταν να πάνε στα χέρια των τρομοκρατών.

Παρόλα αυτά, οι Αμερικανοί είναι γενικά σκεπτικιστές σχετικά με το Πακιστάν "αν προστατεύει τα πυρηνικά του αποθέματα "ενάντια στις απόπειρες απόκτησης τους από  τρομοκρατικές ομάδες που εδρεύουν στο Πακιστάν.

Πρόσφατα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε ξανά τις ανησυχίες του για την ασφάλεια των  πυρηνικών όπλων του Πακιστάν. 

Οι ΗΠΑ βάζουν στη μαύρη λίστα πακιστανικές εταιρείες

Το ινδικό Zee News στις 9 Δεκεμβρίου ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν βάλει στη μαύρη λίστα μισή ντουζίνα πακιστανικές εταιρείες για την υποστήριξη των « μη ελεγχόμενων πυρηνικών δραστηριοτήτων» του Ισλαμαμπάντ.

Οι εταιρείες έχουν συμπεριληφθεί στον αμερικανικό κατάλογο ελέγχου εξαγωγών από το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS), το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το οποίο περιορίζει την πρόσβαση αυτών των εταιρειών σε εμπορεύματα, λογισμικό και τεχνολογίες.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ ανέφερε ότι «πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν προστεθεί στον κατάλογο καθώς «διαπιστώθηκε ότι προμηθεύουν ή προσπαθούν να προμηθεύσουν αντικείμενα… στις μη ελεγχόμενες πυρηνικές δραστηριότητες και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Πακιστάν».

Οι πακιστανικές εταιρείες που αναφέρονται είναι οι Dynamic Engineering Corporation, EnerQuip Private Ltd, Rainbow Solutions, Universal Drilling Engineers, NAR Technologies General Trading LLC και Trojans.

Οι δύο τελευταίες εταιρείες έχουν βάσεις και στα ΗΑΕ.

Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες έχουν έδρα στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, ενώ ορισμένες έχουν διευθύνσεις στο Καράτσι και τη Λαχόρη.

Η δήλωση ανέφερε ότι τρεις εταιρείες με έδρα το Πακιστάν μετέχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και των πυραύλων που είναι «σε αντίθεση με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών».

Δύο εταιρείες με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η EnerQuip Limited και η Zain Enterprises FZE, έχουν επίσης μπει στη λίστα για υποστήριξη των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ισλαμαμπάντ.

Η εξέλιξη έρχεται ακόμη και όταν οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν εκφράσει δημόσια ανησυχίες για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Πακιστάν.

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν χαρακτήρισε το Πακιστάν «ένα από τα πιο επικίνδυνα έθνη στον κόσμο», καθώς διαθέτει «πυρηνικά όπλα χωρίς συνοχή».

Η Ινδία εξέφρασε επίσης πρόσφατα ανησυχίες αφού ένας Ρώσος γερουσιαστής, ο Ιγκόρ Μοροσόβ, ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία είχε ζητήσει βοήθεια από το Πακιστάν για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Τον Νοέμβριο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αριντάμ Μπάγκχτσι, δήλωσε ότι «έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για τη διάδοση της πυρηνικής τεχνολογίας από το Πακιστάν στο παρελθόν», εξηγώντας, «αν υπάρχει οποιοδήποτε είδος τέτοιοιας  διάδοσης, είναι αιτία ανησυχίας, όχι μόνο για την Ινδία, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα».

Ανησυχίες της Ινδίας

Στο παρελθόν, η Ινδία έχει επίσης επισημάνει τον πυρηνικό δεσμό του Πακιστάν με τη Βόρεια Κορέα, με την υποστήριξη του Πακιστανού πυρηνικού επιστήμονα Χάν.

Η ανησυχία των ΗΠΑ για την πυρηνική ικανότητα του Πακιστάν είναι ότι ως χώρα που αντιμετωπίζει μια οξεία οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, το Ισλαμαμπάντ θα μπορούσε να πουλήσει τα πυρηνικά μυστικά του σε έναν υποψήφιο αγοραστή όπως το Ιράν ή η Λιβύη.

Δεύτερον, για να προωθήσει την αντι-ινδική ατζέντα του, το Πακιστάν δεν θα διστάσει να παράσχει μικρότερες πυρηνικές βόμβες στις τρομοκρατικές ομάδες του των οποίων οι δραστηριότητες στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ απελπιστικά αποτυγχάνουν.

Σε τελική ανάλυση, η ύπαρξη  περίπου μισής ντουζίνας ιδιωτικών εταιρειών για υποστήριξη της δραστηριότητας διάδοσης των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το όλο θέμα.

Η πυρηνική εγκατάσταση του Πακιστάν πρέπει να τεθεί υπό τη στενή και τακτική επίβλεψη μιας επιτροπής που ορίζεται από τον ΔΟΑΕ. Η είσοδος του Πακιστάν στην πυρηνική λέσχη θα πρέπει να ανασταλεί επ' αόριστον."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το Πακιστάν είναι μια χώρα πάρα πολύ επικίνδυνη και πιθανή αναφορικά με την  μη επιτρεπόμενη διάδοση πυρηνικών όπλων σε χώρες και οργανώσεις.

Οι ΗΠΑ φοβούνται όχι άδικα ότι η οικονομική εξαθλίωση της χώρας, μπορεί να την οδηγήσει σε τέτοιες κινήσεις, για τις οποίες είναι υπότροπη με Ιράν ,Λιβύη και Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με  αξιόπιστες μαρτυρίες.

Επίσης είναι γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έχει βάλει στη μαύρη λίστα μισή ντουζίνα πακιστανικές εταιρείες για την υποστήριξη των « μη ελεγχόμενων πυρηνικών δραστηριοτήτων» του Ισλαμαμπάντ.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ ανέφερε ότι «πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν προστεθεί στον κατάλογο καθώς «διαπιστώθηκε ότι προμηθεύουν ή προσπαθούν να προμηθεύσουν αντικείμενα… στις μη ελεγχόμενες πυρηνικές δραστηριότητες και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Πακιστάν».

Οι πακιστανικές εταιρείες που αναφέρονται είναι οι Dynamic Engineering Corporation, EnerQuip Private Ltd, Rainbow Solutions, Universal Drilling Engineers, NAR Technologies General Trading LLC και Trojans.

Οι δύο τελευταίες εταιρείες έχουν έδρα  και στα ΗΑΕ.

Σχέσεις Πακιστάν-Τουρκίας

Τουρκία και Πακιστάν έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, με πακιστανικές ειδικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην τουρκική διακλαδική άσκηση ΤΑΜΣ "Γαλάζια Πατρίδα 2022", η οποία στοχοποιεί τα νησιά μας στο Αιγαίο.

Πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη μετέχουν  επίσης στη Διεθνή αεροπορική άσκηση "ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ" όπου συνεκπαιδεύονται με την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Τέλος είναι  γνωστό ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να καταστήσει την Τουρκία επίσης πυρηνική δύναμη.

Το πρόγραμμα MİLGEM , κατασκευής 4 κορβετών για το Πακιστανικό πολεμικό ναυτικό,αποτελεί ένα σχέδιο "βατήρα" του Ερντογάν προς τον απώτερο στόχο του που είναι η απόκτηση πυρηνικών όπλων μέσω Πακιστάν.

Το πρόπλασμα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, όπως η ηλεκτροδότηση, συνεχίζεται με την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακουγιού από Ρωσική εταιρεία, η οποία  περιέργως....ουδόλως επλήγη από τις κυρώσεις της Δύσης και συνεχίζει απρόσκοπτα την κατασκευή τους.

Η εμμονή του Ερντογάν  για απόκτηση Πυρηνικών όπλων, γεγονός που θα άλλαζε δραματικά τα δεδομένα σε βάρος όχι μόνο Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Μ.Ανατολής- ΝΑ Μεσογείου-Βαλκανικής και Βορείου Αφρικής.

Ποιό θα είναι το μέσο εκτόξευσής τους;

Υπενθυμίζεται ότι  σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της   εφημερίδας Turkiye  ,«Ο εγχώριος πύραυλος «Tayfun» έπληξε τον στόχο σε απόσταση 561 χλμ. με ακριβές χτύπημα. Μεγάλη περηφάνια για την άμυνα μας. Στο Ρίζε δοκιμάστηκε και ο εγχώριος πύραυλος που ανέπτυξε η Roketsan. Ο «Tayfun», πέτυχε τον στόχο του με εμβέλεια που μπορεί να χτυπήσει όλα τα σημεία της Ελλάδας», προσαρμόζοντας  έτσι την είδηση στο «φιλοπολεμικό» κλίμα κατά της χώρας μας.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει χάρτη με την εμβέλεια και τις «δυνατότητες» του νέου βαλλιστικού πυραύλου, που δεν περιλαμβάνεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες γειτονικές χώρες της Τουρκίας όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, το Ιράκ και η Αρμενία.

Τέλος πρόσφατα ο Ερντογάν εκτόξευσε νέες απειλές σε βάρος της χώρας μας λέγοντας ότι θα μας πλήξει με τους εν λόγω πυραύλους.

Συνεπώς ένας συγκερασμός απόκτησης πυρηνικών όπλων της Τουρκίας από το Πακιστάν, με το οποίο έχει στενότατες σχέσεις  σε συγκερασμό με τους πυραύλους Tayfun μεγάλου βεληνεκούς για εκτόξευσή τους, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πιθανή απειλή στο μέλλον για Ελλάδα και Κύπρο.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR