Ραγδαία έξαρση καταγράφεται τον φετινό χειμώνα στις ιώσεις που πλήττουν τα παιδιά. Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται εφιαλτικοίενώ ήδη στη χώρα μας σημειώνονται ελλείψεις σε βασικά φάρμακα όπως είναι τα αντιβιοτικά και τα σκευάσματα για τον βήχα. Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία αλλά και τα ιατρεία ασφυκτιούν ενώ στην ατμόσφαιρα εμφανίζονται ταυτόχρονα εμφανίζονται τέσσερις – πέντε ιοί.
Πού ευθύνεται η έξαρση των ιώσεων και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς; Ο στρεπτόκοκκος που έχει σπείρει τον πανικό στη Βρετανία προκαλεί ανησυχία στους Έλληνες επιστήμονες; Γιατί τα παιδιά είναι φέτος πιο ευαίσθητα από ποτέ;
Στις ερωτήσεις του Newsbeast απαντά ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.
«Υπάρχει αύξηση 20% ανά εβδομάδα της νοσηρότητας»
«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη έως δραματική. Αυτό το ζούμε εμείς οι παιδίατροι καθημερινά γιατί μπορούμε να βλέπουμε τα παιδιά που είναι άρρωστα είτε στα ιατρεία, είτε στα νοσοκομεία, είτε στo σπίτι τους. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μία αύξηση 20%, ανά εβδομάδα, της νοσηρότητας και σιγά σιγά φαίνεται ότι επικρατεί περισσότερο η γρίπη τύπου Α χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες όπως και ο κορονοϊός, o αδενοϊός, o αναπνευστικός ιός RSV, ο πνευμονόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος» υπογραμμίζει ο Σπύρος Μαζάνης επισημαίνοντας πως όλοι πρέπει να κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο.
Αναφερόμενος στο πού ευθύνεται η έξαρση των ιώσεων ο παιδίατρος εξηγεί πως υπάρχουν δύο θεωρίες. Η μία, όπως μας λέει «είναι το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα τα παιδιά έζησαν σε αποστειρωμένο περιβάλλον με τις μάσκες, την προσωπική υγιεινή και την καραντίνα. Δεν έχει προπονηθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα με μικρότερες ιώσεις ώστε να είναι έτοιμο με αντισώματα αλλά και λειτουργικό για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή η οποία είναι πρωτόγνωρη τα τελευταία 30 χρόνια. Απ΄ότι φαίνεται καθώς δεν είχε ξαναπαρουσιαστεί τέτοια μεγάλη έξαρση».
«Η δεύτερη θεωρία είναι πως τα παιδιά τα οποία έχουν νοσήσει από κορονοϊό (και είναι πάρα πολλά) είτε είχαν συμπτώματα, είτε χωρίς συμπτώματα, φαίνεται πως η Covid έχει διαστρεβλώσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται τώρα όπως πρέπει και να δίνει την ευκαιρία σε κάποιους ιούς και βακτήρια να γίνονται πιο διεισδυτικά και να μπαίνουν πιο βαθιά και σοβαρά μέσα στον οργανισμό» συμπληρώνει.
«Οι ιώσεις φέτος ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο»
Μιλώντας για την έξαρση της νοσηρότητας αυτή την εποχή ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης επισημαίνει ότι αυτή χαρακτηρίζεται από τρία πράγματα.
«Το ένα είναι ότι εμφανίστηκε πολύ πιο νωρίς από ότι αναμενόταν και από ότι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή η νοσηρότητα και οι ιώσεις εμφανιζόντουσαν από Δεκέμβριο και μετά ενώ φέτος ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο. Δεύτερον, ταυτόχρονα εμφανίζονται τέσσερις – πέντε ιοί στην ατμόσφαιρα ενώ συνήθως υπήρχε έξαρση μόνο από έναν ιό για ένα διάστημα και στη συνέχεια από άλλον.
Τρίτον, χαρακτηριστικό είναι ότι σε ένα παιδί μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα δύο και τρεις διαφορετικοί ιοί οι οποίοι επιβαρύνουν περισσότερο το ανοσοποιητικό του σύστημα. Εκεί που επικρατεί κάποιος από αυτούς και φαίνεται ότι το παιδί βρίσκεται σε ύφεση, ”φουντώνει” ο δεύτερος. Έτσι βλέπουμε τα παιδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και για εβδομάδες να υποφέρουν, να βήχουν και να νοσηλεύονται είτε στο νοσοκομείο, είτε στο σπίτι» υπογραμμίζει στο Newsbeast.
Ελλείψεις στα αντιβιοτικά και τα φάρμακα για τον βήχα
Εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης τονίζει πως το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα από την Τετάρτη (7/12) φαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη φαρμάκων για να αντιμετωπίσουμε τις λοιμώξεις όπως είναι τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα που δίνουμε για τον βήχα.
«Για κάθε παιδί που κάνει πυρετό συστήνω αφού χορηγήσει ο γονιός το αντιπυρετικό που θα του έχει υποδείξει ο προσωπικός του παιδίατρος θα πρέπει να επικοινωνεί μαζί του ώστε βάσει των συμπτωμάτων να κρίνει εάν πρέπει να το δει και να του δώσει σωστές θεραπείες» σημειώνει.
Μπορεί να βοηθήσει η μάσκα;
Θα μπορούσαν οι μάσκες να βοηθήσουν στο να αποφευχθεί η διασπορά των ιώσεων που πλήττουν κυρίως τα παιδιά; Ο Σπύρος Μαζάνης απαντά «ναι».
«Εάν βάλουμε την κοινή λογική ξέροντας πως η μάσκα προστατεύει από τη μετάδοση των ιώσεων δεδομένου ότι αυτές μεταδίδονται με τα σταγονίδια που εκπέμπονται από το στόμα και με την εμπειρία που έχουμε από όλη την περίοδο της καραντίνας, θα έλεγα να μην γίνει υποχρεωτική αλλά να υπάρξει ισχυρή σύσταση. Ο καθένας θα πρέπει να χρησιμοποιεί και στον εαυτό του και στα παιδιά του τη μάσκα κυρίως όταν βρίσκεται σε χώρους που υπάρχουν πολλά άτομα γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος σήμερα που να μην έχει μία υποψία λοίμωξης όπως ρινίτιδα, βήχα ή γενικά να περνάει μία ιώση στο ”πόδι” όπως λέμε» εξηγεί.
«Οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Μάρτιο θα είναι αρκετά δύσκολοι. Ακόμη και τον Απρίλιο αναμένεται ότι θα υπάρχει μεγάλη νοσηρότητα» προσθέτει.
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης
«Στην Ελλάδα δεν θα έχουμε πρόβλημα με τον στρεπτόκοκκο»
«Στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο το οποίο το συναντούμε στα παιδιά. Τα 10 από τα 100 παιδιά που φτάνουν με πυρετό να εξεταστούν από γιατρό έχουν στρεπτόκοκκο» μας λέει ο παιδίατρος εστιάζοντας στον συναγερμό που έχει σημάνει στη Βρετανία όπου καταγράφονται ακόμη και θανάτοι ανηλίκων.
«Έφόσον παραμένει το ίδιο στέλεχος που γνωρίζουμε τόσα χρόνια, εκτιμώ ότι στην Ελλάδα δεν θα έχουμε πρόβλημα γιατί η πρόσβαση στον προσωπικό παιδίατρο γίνεται πάρα πολύ γρήγορα οπότε εάν το παιδί ξεκινήσει άμεσα αντιβίωση θεραπεύεται. Αυτό που βλέπουμε στις άλλες χώρες όπως είναι η Βρετανία επειδή εκεί δεν έχουν πολλούς παιδίατρους τα παιδιά καθυστερούν να φτάσουν στους παιδίατρους ή εξετάζονται από γενικούς γιατρούς. Έτσι υπάρχει μία καθυστέρηση στην εκτίμηση της κατάστασης και την έναρξη της σωστής αγωγής με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε αυτά τα φαινόμενα που παρακολουθούμε» δηλώνει κλείνοντας ο Σπύρος Μαζάνης.