Armed Conflicts
Updated at:

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης “Κιβωτός του Νώε”: Που σχεδιάζει να διαφύγει ο Πούτιν εάν χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία βρέθηκε διεθνώς απομονωμένη από τότε που ο πρόεδρός της Πούτιν, διέταξε πλήρη εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις για να τιμωρήσει τη Ρωσία και να εμποδίσει την ικανότητα της Μόσχας, να χρηματοδοτήσει την πολεμική της μηχανή. Οι δυτικές κυρώσεις, η φυγή εταιρειών, η ρωσική διαρροή εγκεφάλων και η κατάρρευση των εξαγωγών θα εξαλείψουν 15 χρόνια οικονομικών κερδών, προσθέτει  παγκόσμιος όμιλος λόμπι του τραπεζικού κλάδου.

CONTINUE READING

Αυτό, αμφισβητεί κατά πόσον η εξουσία του Πούτιν θα μπορούσε να γίνει αδύναμη. Η άρνηση του Πούτιν να μεταρρυθμίσει την οικονομία της χώρας, που μεγεθύνεται από την τρέχουσα εισβολή στη γείτονά της, θα μπορούσε να είναι «η αρχή του τέλους» του, αν και πότε θα συμβεί αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Σχέδιο εκκένωσης του Πούτιν

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει σχέδιο να διαφύγει στην εξορία στη Νότια Αμερική εάν χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε  πρώην βοηθός του. 

Το Κρεμλίνο άρχισε να επεξεργάζεται ένα εφεδρικό σχέδιο, που ανεπίσημα ονομάστηκε «Κιβωτός του Νώε», είπε  ο Abbas Gallyamov, πολιτικός σύμβουλος και πρώην εκπρόσωπος του Πούτιν . Ο Gallyamov, επικαλέστηκε ανώνυμα πρόσωπα για τις πληροφορίες του. Δεν έχει εργαστεί για τον Πούτιν από το 2010 και ο ίδιος ζει εξόριστος από τη Ρωσία. Σχεδίασε την εκκένωση ως ένα ακραίο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Οι αναλυτές, δεν αναμένουν γενικά την αναγκαστική απόσυρση του Πούτιν, παρά τις βαριές αποτυχίες στην εισβολή στην Ουκρανία.

Πρώην δυτικοί διπλωμάτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters τον Οκτώβριο ότι, η παραμονή του στην εξουσία παραμένει σταθερή. Αμερικανοί αξιωματούχοι τον Μάιο είπαν στο CNN ότι, δεν υπάρχει άμεση προοπτική εκδίωξης του Πούτιν.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει, «την εύρεση νέων εδαφών όπου μπορεί να πάει εάν η πατρίδα γίνει εντελώς άβολη για αυτόν», είπε ο Gallyamov. «Το περιβάλλον του ηγέτη δεν αποκλείει ότι, εάν χάσει τον πόλεμο, θα χάσει και την εξουσία και θα πρέπει να φυγαδευτεί επειγόντως κάπου», πρόσθεσε. 

Πιθανές χώρες

Είπε επίσης ότι, ο Πούτιν εξέτασε αρχικά ένα σχέδιο διαφυγής στην Κίνα, αλλά αργότερα απέρριψε την ιδέα με τη βάση ότι οι πιθανότητες «συνεργασίας» από τους Κινέζους θα ήταν πιθανότατα ελάχιστες.

«Οι Κινέζοι είναι υπερβολικά συνειδητοποιημένοι και περιφρονούν τους άλλους, ειδικά τους ηττημένους. Η ελπίδα, όπως έχει γίνει πλέον σαφές, δεν είναι αρκετή για αυτούς», ανέφερε. 

Η Αργεντινή και η Βενεζουέλα είναι τώρα μεταξύ των δύο κορυφαίων επιλογών για να καταφύγει ο Πούτιν, είπε ο Gallyamov, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ολιγάρχης Ιγκόρ Σετσίν έχει καλή σχέση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Ο Σετσίν, ο οποίος είναι το δεξί χέρι του Πούτιν, έχει τεθεί επικεφαλής του σχεδίου εκκένωσης, είπε.

Να αναφέρουμε ότι, ο Gallyamov εργάστηκε αρχικά στην ομάδα συγγραφής ομιλίας του Πούτιν από το 2000 έως το 2001 και στη συνέχεια από το 2008 έως το 2010. Από το 2018 ζει εξόριστος στο Ισραήλ. Έχει σχολιάσει τακτικά την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία, από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενων αναφορών ότι οι δυνάμεις της Μόσχας, συνεχίζουν να υφίστανται ήττες στο πεδίο της μάχης και να χάνουν εδάφη από τα ουκρανικά στρατεύματα. 

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Τετάρτη, ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να είναι ένας πολύ μακρύς πόλεμος και επίσης, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται.  

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η Ρωσία δεν πάει πουθενά, είτε πολιτικά με τον Πούτιν είτε γεωγραφικά. Η χώρα είναι εκεί που είναι. Μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο έδαφος στο Ντονμπάς, ίσως πάρει τον χερσαίο διάδρομο από το Ντονμπάς στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία, με οποιαδήποτε μορφή, θα είναι εκεί.

Και αυτή είναι η βασική ιδέα της διπλωματίας: ότι, αν πρέπει να  ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις κάποια στιγμή ούτως ή άλλως, γιατί να μην ξεκινήσουν αμέσως.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR