Middle East
Updated at:

Σκηνικό έντασης για Κιρκούκ και Τουρκμένους στήνει η Τουρκία με την κυβέρνηση του Ιράκ

"Το 140ο άρθρο δημιουργεί κρίση στο γείτονα! Τούρκοι ξεσηκώθηκαν, αυτό είναι πραξικόπημα", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα σημαντικότερα σημεία έχουν ως ακολούθως:

"Το Ιρακινό Τουρκμενικό Μέτωπο και τα πολιτικά κόμματα του Τουρκμενιστάν εξέδωσαν κοινή γραπτή δήλωση σχετικά με το θέμα. Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι απορρίφθηκαν οι συναντήσεις στις οποίες δεν συμμετείχαν οι Τουρκμένοι και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το καθεστώς των αμφισβητούμενων περιοχών, ιδίως του Κιρκούκ.

Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι οι αποφάσεις σχετικά με το μέλλον, το καθεστώς και τη διοίκηση του Κιρκούκ, στις οποίες οι Τουρκμένοι δεν έχουν λόγο, θα ήταν ελλιπείς και διατυπώθηκε ότι η ατζέντα του 140ου άρθρου του ιρακινού Συντάγματος σχετικά με το καθεστώς του Κιρκούκ και άλλων αμφισβητούμενων περιοχών προκάλεσε έκπληξη.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι, «το γεγονός ότι οι Τουρκμένοι δεν περιλαμβάνονται στις πολιτικές συμμαχίες κατά την ίδρυση της νέας κυβέρνησης και ότι δεν δίνεται στους Τουρκμένους υπουργείο στην κυβέρνηση αποκαλύπτει ότι οι αυτοί  που αποτελούν το κύριο τρίτο στοιχείο της χώρας., αγνοούνται." 

Τονίζοντας ότι καμία πολιτική συμμαχία στο Κιρκούκ δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, η δήλωση αναφέρει ότι η πολιτική ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί με τη νέα κυβέρνηση και τη συμμετοχή του Τουρκμένων σε όλα τα διοικητικά καθήκοντα.

Στη δήλωση, χαρακτηρίστηκε ως «πολιτική ντροπή» να μην συμπεριληφθούν Τουρκμένοι στις συναντήσεις όπου λήφθηκαν πολιτικές συμμαχίες και αποφάσεις, και αναφέρθηκε ότι αυτό ήταν άδικο για τους Τουρκμένους που υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας από το ίδρυση του ιρακινού κράτους.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Τουρκμενικού Κοινοβουλίου του Ιράκ και αναπληρωτής του ITF Erşat Salihi περιέγραψε επίσης την έναρξη ισχύος του άρθρου 140, το οποίο στοχεύει στη σύνδεση του Κιρκούκ με την ιρακινή κουρδική διοίκηση (IKRG), ως πλήγμα στην εθνική εταιρική σχέση στο Ιράκ, στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο Σαλιχί δήλωσε ότι το γεγονός ότι το Κιρκούκ και η εθνική του ταυτότητα βρίσκονται στην ατζέντα της Τουρκίας έχει μεγάλη σημασία για τους Τουρκμένους στο Ιράκ.

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη συνάντηση με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά εσ-Σουντάνι για την επίλυση πολιτικών και οικονομικών διαφορών μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και του Ερμπίλ.

Οι Τουρκμένοι δεν προσκλήθηκαν στη συνάντηση, όπου συζητήθηκαν οι διαφωνίες μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ,  περί αμφισβητούμενων περιοχών και το άρθρο 140 για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κιρκούκ, όπου συμμετείχαν  Κούρδοι πολιτικοί ηγέτες.

Τι εμπεριέχει το άρθρο 140 

Το άρθρο 140 του ιρακινού Συντάγματος, το οποίο αφορούσε το καθεστώς αμφισβητούμενων περιοχών όπως το Κιρκούκ, η Ντιγιάλα, η Μοσούλη και το Σαλαχαντίν, αποτελούνταν από τρία στάδια.

Σύμφωνα με αυτό, πρώτον, η κατάσταση της δημογραφικής αλλαγής στο Κιρκούκ και σε άλλες αμφισβητούμενες περιοχές θα ομαλοποιηθεί κατά την περίοδο του πρώην Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν και μετά το 2003, θα διεξαχθεί για δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το άρθρο, όλα αυτά επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007.

Εκείνη την εποχή, η επιτροπή που αποτελούνταν από Τουρκμένους, Κούρδους και Άραβες πολιτικούς εκπροσώπους του Κιρκούκ δεν μπόρεσε να καταλήξει σε κανένα αποτέλεσμα και το εν λόγω άρθρο καταργήθηκε στα τέλη του 2007.

Ενώ οι Κούρδοι πολιτικοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι το άρθρο 140 θα πρέπει να εφαρμόζεται ειδικά για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κιρκούκ, οι Τουρκμένοι και οι Άραβες από το Κιρκούκ δηλώνουν ότι το άρθρο έληξε νόμιμα στα τέλη του 2007.

Τουρκμένοι και Άραβες υποστηρίζουν ότι τα κουρδικά πολιτικά κόμματα όπως η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) έχουν μετακινήσει πληθυσμούς από το Κιρκούκ και άλλες αμφισβητούμενες περιοχές από τις βόρειες πόλεις της χώρας σε βαθμό που αλλάζει τη δημογραφική δομή των περιοχών αυτών.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι υπάρχει όξυνση των σχέσεων μεταξύ Κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και Τουρκμένων (τουρκική μειονότητα στο Ιράκ), αναφορικά με το γεγονός ότι οι τελευταίοι δεν έλαβαν μέρος στις συζητήσεις για το καθεστώς του Κιρκούκ, σε αντίθεση με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ που μετείχαν.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τα εξής:

1. Τα κουρδικά πολιτικά κόμματα όπως η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP), τα οποία ηγούνται της διακυβέρνησης του ημιαυτόνομου κουρδικού κρατιδίου στο Βόρειο Ιράκ, είναι φίλοι των ΗΠΑ, έχοντας δημιουργήσει 3 Ταξιαρχίες τακτικού στρατού με οπλισμό και μέσα της Ουάσιγκτον.

2. Το Κιρκούκ περιλαμβάνεται στους εδαφικούς στόχους του Ερντογάν, αφού διαθέτει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, εξαιρετικής ποιότητας και πολύ συμφέρουσας εξόρυξης, αφού βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.

3. Πρόσφατα ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ δήλωσε επισήμως ότι επιθυμεί αποκλιμάκωση της έντασης στη Βόρεια Συρία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν δίνει μέχρι στιγμής το πράσινο φώς στους Τούρκους για πραγματοποίηση επίθεσης στη Βόρεια Συρία, κατά των Κούρδων του YPG.

Συνεπώς εκτιμούμε ότι τα παραπάνω αναφερόμενα στο τουρκικό άρθρο, αποτελούν ένα πρόπλασμα επίφασης προκειμένου οι Τούρκοι να εισβάλλουν στο Βόρειο Ιράκ, επιβεβαιώνοντας έτσι για μια ακόμη φορά, ότι δεν έχει αρχή και τέλος η τουρκική εφευρετικότητα για επίκληση υποτιθέμενων αιτιάσεων προκειμένου να εισβάλλουν σε γειτονικές χώρες.

Αυτή τη φορά η Τουρκία στοχοποιεί έμμεσα αλλά σαφώς το Ιράκ, δίνοντας μια άλλη διάσταση διαφορετική από εκείνη της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και το κυνήγι των ανταρτών του ΡΚΚ στα βόρεια της χώρας.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR