Shahed-136
Russia
Updated at:

Shahed-136: Φονικά ή αποτυχημένα τα ιρανικά drones των Ρώσων; (Εικόνες)

Τα drones κυριαρχούν στους αιθέρες πάνω από το ουκρανικό έδαφος από την αρχή του πολέμου στην χώρα. Τώρα, με την βοήθεια του Ιράν, η ρωσική ΠΑ έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της με το νέο μη επανδρωμένο εναέριο όχημά της: τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Shahed-136.

Τι Κάνει το Shahed-136 Τόσο Ιδιαίτερο;

Το Shahed-136, το οποίο αναπτύχθηκε από την ιρανική εταιρεία Aircraft Manufacturing Industrial Company, αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Είναι παρόμοιο με την μικρότερη έκδοσή του, ονόματι Shahed-131. Το όχημα μπορεί να μείνει στον αέρα για αρκετή ώρα πριν χτυπήσει τον στόχο του. Drones με αυτήν την δυνατότητα αποκαλούνται drones καμικάζι. Αν και υπάρχουν εδώ και αρκετές δεκαετίες, η χρήση τους μπήκε στο επίκεντρο της προσοχής κατά την διάρκεια των συρράξεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το 2020.

Αν και το Shahed-136 έχει επιτρέψει σε ρωσικές δυνάμεις να εκτελέσουν χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ουκρανικών αμυνών και υποδομών, το drone πιστεύεται πως δεν διαθέτει κάμερα! Εάν αυτό είναι πραγματικότητα, οι χειριστές πιθανότατα χρησιμοποιούν άλλα drones, όπως το Mohajer-6, για να ολοκληρώσουν τις αποστολές των Shahed-136. Η έλλειψη οπτικών συστημάτων κάνει τα drones πιο ευάλωτα σε τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου, όπως παρεμβολές που μειώνουν την αποδοτικότητα του UAV.

CONTINUE READING

Το Shahed-136 στην Ουκρανία: Άλλαξε Πράγματι τις Ισορροπίες;

Αν και οι Ιρανοί επίσημοι απορρίπτουν με συνέπεια τις ειδήσεις περί μεταφοράς drones καμικάζι στις ρωσικές δυνάμεις, υπάρχει αδιαμφισβήτητο φωτογραφικό υλικό που επιβεβαιώνει την χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων σε μάχες στην Ουκρανία. 

Τα ρωσικά drones Shahed-136 φαίνεται πάντως πως έχουν αλλάξει δραστικά την στρατηγική των Ρώσων. Πριν μία εβδομάδα είδαμε πως ρωσικά Shahed-136 μαζί με πυραύλους cruise της Μόσχας, κατέστρεψαν σχεδόν το ένα τρίτο των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της αμυνόμενης χώρας. 

Τα περιπλανώμενα αυτά πυρομαχικά είναι τόσο φθηνά που η Ρωσία μπορεί να τα "αγοράσει" κατά χιλιάδες, χωρίς να φοβάται ιδιαίτερα για την τύχη τους. Βέβαια, πολλοί αναλυτές τονίζουν πως δεν έχουν σημειώσει επιτυχίες έναντι πυροβολικών συστημάτων της Δύσης. Το Κρεμλίνο ήλπιζε για κάτι τέτοιο, αλλά από ότι φαίνεται τα drones δεν κάλυψαν πλήρως τις προσδοκίες του.

Αλλά, εναντίον ουκρανικών ραντάρ και πυροβολικών φαίνεται πως τα πάνε αρκετά καλά, δημιουργώντας έναν ισχυρό "πονοκέφαλο" στην ουκρανική διοίκηση. Σύμφωνα με αναφορές, οι Ρώσοι στοχεύουν πρώτα συστήματα ραντάρ και έπειτα στοιχεία πυροβολικού των Ουκρανών.

GALLERY

Shahed-136
Shahed-136
Shahed-136
Shahed-136
Shahed-136
Shahed-136
Shahed-136
Shahed-136
Shahed-136
Shahed-136
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR